Dinsdag 19/10/2021

99ste editie Vlaams kampioenschap zoekt opvolger Debusschere

Jens Debusschere. Beeld BELGA
Jens Debusschere.Beeld BELGA

Vrijdag wordt in het West-Vlaamse Koolskamp de 99ste editie van het Kampioenschap van Vlaanderen afgewerkt. De organisatoren wisten voor hun wedstrijd 21 ploegen aan te trekken waarvan er zes het statuut 'ProTeam' hebben.

"We staan op één jaar van onze honderdste jaargang. Enkel de beide Wereldoorlogen hebben ervoor gezorgd dat ons kampioenschap niet kon plaatshebben", geeft organisator Wim David mee. "Ons deelnemersveld mag als zeer sterk bestempeld worden. Er zakken met Lotto-Belisol, Tinkoff-Saxo, FDJ.fr, Trek, Garmin-Sharp en Giant-Shimano zes ProTeams af. De teams vaardigen hun betere sprinters af. Jens Debusschere zal zijn titel proberen verdedigen maar ook mannen als André Greipel, Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo, Luka Mezgec, Michael Van Staeyen en nog een pak anderen dingen naar onze Leeuwentrui. Dit shirt krijgt, sinds 17 september 1908 toen Robert Wancour de eerste laureaat was, de winnaar op het podium nog telkens om de schouders. Dit ongeacht zijn nationaliteit."

Aan het parcours werd niet gesleuteld. "Wij werken zestien ronden af van elk 12 kilometer en komen zo aan onze 192 kilometer", verduidelijkt koersdirecteur Patrick Provoost. "Het startsein wordt gegeven van op het dorpsplein van Koolskamp van waaruit wij richting de 600 meter lange kasseizone van de Bruggesteenweg rijden. Via Egem wordt Pittem aangedaan om zo weer naar Koolskamp te trekken waar de eindmeet getrokken ligt op de Tieltsestraat." Meteen kennen we daar de opvolger van Jens Debusschere, die het vorig jaar haalde na een massasprint.

21 deelnemende ploegen en hun belangrijkste renners:

Lotto-Belisol: Jens Debusschere, André Greipel, Jürgen Roelandts

Giant-Shimano: Brian Bulgac, Luka Mezgec, Roy Curvers

FDJ.fr: Arnaud Démare, Mickael Delage, David Boucher

Tinkoff-Saxo: Karsten Kroon, Nikolay Trusov, Jay McCarthy

Trek Factory Racing: Stijn Devolder, Giacomo Nizzolo, Jasper Stuyven

Garmin-Sharp: Thomas Dekker, Johan Vansummeren, Raymond Kreder

Cofidis: Edwig Cammaerts, Louis Verhelst

Topsport Vlaanderen-Baloise: Michael Van Staeyen, Tom Van Asbroeck

Wanty-Groupe Gobert: Roy Jans, Jan Ghyselinck

An Post-Chainreaction: Kevin Claeys, Laurent Vanden Bak

Josan-To Win: Jonathan Breyne

De Rijke: Ronan van Zandbeek

Androni: Johnny Hoogerland

Riwal CT: Kasper Klostergaard

Joker: Martin Olsen

Stölting: Phil Bauhaus

Team 3M: Egidijus Juodvalkis

Vastgoedservice-Golden Palace: Kevin Hulsmans

Veranclassic-Doltcini: Gorik Gardeyn

Verandas Willems: Nicolas Vereecken

Wallonie-Bruxelles: Frédéric Amorison

Wegwijzer in het kort (12 ronden van 16 km):

Koolskamp, Egemkapelle, Egem, Pittem, Kruiskalsijde, Koolskamp

Palmares sinds 1994:

1994: Jelle Nijdam (Ned)
1995: Johan Museeuw
1996: Niko Eeckhout
1997: Peter Van Petegem
1998: Niko Eeckhout
1999: Michel Vanhaecke
2000: Niko Eeckhout
2001: Paul Van Hyfte
2002: Jimmy Casper (Fra)
2003: Baden Cooke (Aus)
2004: Jimmy Casper (Fra)
2005: Sergey Lagutin (Oes)
2006: Niko Eeckhout
2007: Baden Cooke (Aus)
2008: André Greipel (Dui)
2009: Steven de Jong (Ned)
2010: Leigh Howard (Aus)
2011: Marcel Kittel (Dui)
2012: Ronan van Zandbeek (Ned)
2013: Jens Debusschere

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234