NieuwsOorlog in Oekraïne
96-jarige Oekraïner die vier concentratiekampen overleefde tijdens WOII komt om bij Russisch bombardement
De Oekraïner Boris Romantstsjenko (96), die tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst vier Duitse concentratiekampen overleefde, is op 18 maart om het leven gekomen tijdens een Russische raketaanval op zijn woning in Charkiv. Dat meldt de Duitse stichting ‘Buchenwald Memorial’ en wordt bevestigd door de zoon en kleindochter van de man.
Romantstsjenko werd geboren in 1926 vlakbij de Oekraïense stad Soemy. In 1942 moest hij op 16-jarige leeftijd als dwangarbeider in de Duitse stad Dortmund aan de slag. Romantstsjenko was niet Joods, maar werd gedeporteerd als deel van de intimidatiestrategieën van de nazi's tegen de Oekraïense bevolking. Na een mislukte ontsnappingspoging belandde hij uiteindelijk in het beruchte concentratiekamp Buchenwald in het oosten van Duitsland.
Romantstsjenko overleefde nadien ook nog het kamp van Peenemünde – waar hij gedwongen werd om V2-raketten te bouwen, dat van Mittelbau-Dora en dat van Bergen-Belsen.
‘Een goede vriend’
Vorige week vrijdag overleed Romantstsjenko nadat zijn woning in de Oekraïense stad Charkiv werd gebombardeerd. De stichting beschrijft Romantstsjenko als “een goede vriend”. Hij zou zich steeds hebben ingezet om anderen iets bij te brengen over de verschrikkingen van het nazitijdperk. Bovendien was hij vicevoorzitter van het internationale comité ‘Buchenwald-Dora’.
Boris Romantschenko survived four German Nazi concentration camps: #Buchenwald, #Peenemünde, #Dora and #BergenBelsen.
— Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) 21 maart 2022
Now he has been killed by a bullet that hit his house in #Charkiv, #Ukraine. He was 96 years old. @Buchenwald_Dora pic.twitter.com/HUOShpaeJj
‘Wreedheid van Rusland’
‘Buchenwald Memorial’ beheert de herdenkingsplaatsen op de sites van de voormalige kampen van Buchenwald en Mittelbau-Dora. De stichting engageert zich bovendien om mensen zoveel mogelijk te leren over de Holocaust en het nazitijdperk. In Buchenwald verbleven tussen 1937 en 1945 bijna 250.000 gevangenen, meer dan 56.000 onder hen overleefden het niet. “We zijn diep bedroefd door het overlijden van Romantstsjenko”, aldus de stichting. Volgens de organisatie wonen er nog zo’n 42.000 slachtoffers van nazimisdaden in Oekraïne.
“Dit is wat ze de ‘operatie van denazificatie’ noemen”, reageerde Andriy Yermak, het hoofd van het kantoor van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij verwees daarmee naar de Russische president Vladimir Poetin, die beweerde dat een van de motieven voor de invasie in Oekraïne was om het land “te zuiveren van neonazi’s”. “De hele wereld ziet de wreedheid van Rusland”, aldus Yermak nog.