95 procent van Europeanen ademt vervuilde lucht in
Ongeveer 95 procent van de Europeanen ademt lucht in die te erg vervuild is, voornamelijk door fijn stof. Dat meldt het Europees Milieuagentschap (EEA) op basis van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
"De luchtvervuiling vermindert de levensverwachting van de mensen die in de steden en in de meest vervuilde gebieden wonen met twee jaar", aldus EEA.
Fijn stof
Het gevaarlijkste voor de gezondheid is het fijn stof. Het gaat om de PM10, de deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer en die in de lucht belanden door auto's, maar ook door houtkachels, de industrie en landbouw. De stofdeeltjes kunnen problemen veroorzaken aan het hart en de luchtwegen en kunnen leiden tot longkanker.
Volgens de WHO was in 2010 81 procent van de stedelingen blootgesteld aan een PM10-concentratie hoger dan toegelaten en was zelfs 95 procent van de stedelingen blootgesteld aan te veel PM2,5, die nog kleiner zijn. De Europese Unie (EU) heeft lagere normen en stelt dat 21 procent wordt blootgesteld aan teveel PM10 en 31 procent aan teveel PM2,5.
Wetgeving herbekijken
De Wereldgezondheidsorganisatie is strenger dan de EU, "omdat we geen enkele waarde ontdekten van fijn stof die niet gevaarlijk is voor de gezondheid". Het EEA benadrukt dan ook dat het "noodzakelijk is om de wetgeving rond fijn stof te herbekijken".