Woensdag 30/09/2020

Asielcrisis

"945 asielzoekers welkom, maar Francken laat ons stikken"

De 945 extra asielzoekers zouden worden verspreid over 99 stacaravans en 43 chalets van vakantiepark Parelstrand in Lommel.Beeld Bob Van Mol

Is een asielcentrum voor bijna duizend mensen te groot om efficiënt te beheren en aanvaard te worden door de omwonenden? Helemaal niet, zeggen experts, op voorwaarde dat de federale regering correct en kundig communiceert. Dat was in het geval van het Parelstrand in Lommel blijkbaar allesbehalve het geval.

In de loop van woensdag raakte het nieuws bekend dat staatssecretaris voor Asielbeleid Theo Francken (N-VA) 945 extra vluchtelingen zou opvangen in vakantiepark Parelstrand in Lommel. De asielzoekers zouden worden verspreid over 99 stacaravans en 43 chalets, het Rode Kruis zou het centrum beheren.

Lommels burgemeester Peter Vanvelthoven is erg verbaasd als hij ongeveer terzelfdertijd door Fedasil op de hoogte wordt gebracht. "Woensdagnamiddag meldden de mensen van Fedasil mij dat het centrum tegen 4 januari operationeel moest zijn. Ik viel uit de lucht want voordien was er met mij op geen enkele manier over deze kwestie gesproken. Achter mijn rug waren er blijkbaar wel onderhandelingen geweest met de Oostappen Groep, de uitbater van het vakantiepark. Bijzonder betreurenswaardig, want als Francken wel die moeite had gedaan om volwassen te communiceren, hadden wij de bevolking op een goede manier kunnen informeren en geruststellen."

De sp.a-burgemeester vertelt hoe hij de jongste dagen overstelpt werd met telefoons en mails van burgers. "Daarnaast waren er ook de directies van scholen die zich terecht afvroegen of zij de kinderen van de asielzoekers per 4 januari moesten opvangen. Probleem is dat wij amper over info beschikken om die vragen te beantwoorden. Francken laat ons aan ons lot over."

Vanvelthovens probleem wordt nog prangender als het Rode Kruis enkele uren na de bekendmaking aankondigt dat zij het niet ziet zitten om Parelstrand uit te baten. "Wij vinden 945 mensen te veel voor dit kamp", laat An Luyten van het Rode Kruis verstaan. Later zal Luyten er nog aan toevoegen dat het Rode Kruis dezer dagen vooral inzet op de opening van drie nieuwe asielcentra in Oost- en West-Vlaanderen. "Drie centra tegelijk opstarten: dat kunnen we aan. Maar een vierde centrum openen, is niet evident, temeer omdat ons wervingsreserve in de provincie Limburg bijna is uitgeput."

Los het op en trek uw plan

Het nieuws dat het Rode Kruis zich uit Parelstrand terugtrekt, maakt dat de Lommelse burgemeester en schepenen nog meer bezorgde reacties krijgen. Vanvelthoven: "Het probleem is niet zozeer dat het om een groot asielcentrum gaat, het probleem is dat wij als gemeente geen directe ervaring hebben met de implanting van zo'n centrum. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld op welke manier onze politie moet samenwerken met het asielcentrum. Nu moeten wij in allerijl een protocol met Fedasil sluiten."

"Voor onze website moesten we zelf een lijst met veelgestelde vragen over de komst van een asielcentrum samenstellen. Vreemd: je zou toch verwachten dat de administratie een informatief basispakket aan de betrokken stad of gemeenten kan verschaffen: niets daarvan. Dit zegt veel over de manier waarop de federale regering tijdens de vluchtelingencrisis omgaat met lokale besturen: 'Los het op en trek uw plan', is de boodschap."

Schaalvoordelen

Hoe het nu verder moet met Parelstrand? Woordvoerster Mieke Candaele: "Fedasil zal nu bekijken of zij het asielcentrum zelf kan openen. Als dit voor ons een haalbare kaart is, zullen wij het centrum beheren. Parelstrand heeft een aantal voordelen. Zo is het centrum zo goed als instapklaar."

Candaele zegt dat de grootte van het asielcentrum geen reden is om op zoek te gaan naar een andere locatie. "Een asielcentrum van 945 mensen is inderdaad behoorlijk groot, maar ons centrum in Aarlen is nog groter. Ook het Klein Kasteeltje en het centrum in Doornik herbergen veel mensen.

En in Nederland zijn er zelfs asielcentra van enkele duizenden mensen. "Zeker als de toestroom van asielzoekers zo groot is als nu bieden grotere centra schaalvoordelen. Kleinere gebouwen voor vijftig mensen zitten niet alleen meteen vol, ze zijn ook veel duurder. Wij zijn vragende partij voor grote centra."

Beeld Bob Van Mol
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234