Vrijdag 22/01/2021

Update

900 gezinnen in Wetteren krijgen uitnodiging voor nieuwe bloedafname

Beeld PHOTO_NEWS

In Wetteren krijgen ongeveer 1.200 tot 1.500 inwoners een uitnodiging om deze week opnieuw een bloed- en urineonderzoek te laten uitvoeren, omdat dat nodig is voor de schadeclaims na de treinramp van 4 mei. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie. "Het bloed moet binnen de 24 uur behandeld worden, zodat het gedurende één jaar kan bewaard worden. Dat was niet het geval met de eerste bloedstalen", zegt Iris Naessens van het justitiehuis Dendermonde.

Het gaat om 900 gezinnen of 1.200 tot 1.500 inwoners die in de eerste vier dagen in de buurt waren toen het giftige acrylnitril vrijkwam, meldt VRT. "De nieuwe bloed- en urineafname gebeurt woensdag, donderdag en vrijdag. Dan zullen er ook vijf justitie-assistenten aanwezig zijn, die uitleg zullen geven over de mogelijkheid om zich burgerlijke partij te stellen. Wie na het onderzoek een grondige bloedanalyse wil, zal zelf voor de kosten moeten opdraaien. Die kosten worden op 400 euro geraamd."

Het justitiehuis Dendermonde wil de geëvacueerde bewoners bereiken, maar ook alle andere mensen die tussen 4 en 8 mei in het centrum van Wetteren waren, zegt directrice Iris Naessens. "We doen hen het aanbod om zich in eerste instantie te laten registreren als benadeelde partij, zodat ze op de hoogte blijven van het verder onderzoek. In tweede instantie willen wij de mensen ook uitnodigen om een nieuw bloed- en urinestaal te laten afnemen, in samenwerking met het Rode Kruis en medewerkers van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst-Wetteren."

Brief
Alle bewoners van de geëvacueerde zones worden maandag ingelicht per brief van de dienst Slachtofferonthaal van het Justitiehuis Dendermonde, zegt het parket van Dendermonde. "Uit overleg met de geneesheren-deskundigen bleek dat de eerste bloedstalen, onmiddellijk genomen na de ramp bij de personen die meenden blootgesteld te zijn, wellicht niet nuttig zullen zijn voor de vrijwaring van hun rechten voor de rechtbank."

De afname staat los van de bloed- en urineafname voor de epidemiologische analyse van de FOD Volksgezondheid. "Niet iedereen die medische ongemakken en hinder ondervonden heeft ten gevolge van het treinongeval, en die medische verzorging toegediend heeft gekregen, is aan een dergelijke analyse onderworpen. Samen met de Dienst Slachtofferonthaal van het Justitiehuis Dendermonde wil het parket alle betrokkenen, die menen medische schade te hebben geleden en die niet opgeroepen werden voor het epidemiologisch onderzoek, de mogelijkheid bieden om een nieuw bloedstaal en urinestaal te laten afnemen. Mocht blijken uit de resultaten van het epidemiologisch onderzoek dat er sprake is van medische schade, dan kan overwogen worden om verder onderzoek van het bloedstaal te verrichten", meldt het parket.

Het gerecht verwacht de eerste resultaten van het epidemiologisch onderzoek "ten vroegste begin oktober". De nieuwe bloed- en urineafname wordt georganiseerd van 5 tot 7 juni van 15 tot 20 uur in de sporthal De Warande in Wetteren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234