Donderdag 24/06/2021

90.000 Vlaamse gezinnen in schuldbemiddeling

OCMW's merken dat meer gezinnen met schulden worstelen

Bijna 90.000 Vlaamse gezinnen zitten in een systeem van schuldbemiddeling. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V), die meer geld uittrekt voor de schuldproblematiek.

door jeroen verelst en lotte beckers

BRUSSEL l Onder meer de OCMW's stellen echter dat het hier slechts gaat om het topje van de ijsberg. Veel gezinnen met problemen kloppen immers nog nergens aan voor hulp.

Vorig jaar behandelden de OCMW's en de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Vlaanderen 57.335 dossiers van mensen die hun leningen niet meer konden afbetalen. Advocaten die ook optreden als schuldbemiddelaar bogen zich over nog eens 31.543 schulddossiers. In totaal zaten in 2007 dus 88.878 Vlaamse gezinnen in een of ander systeem van schuldbemiddeling. Daarbij gaat het vooral om eenoudergezinnen. Antwerpen telt de meeste gezinnen die een beroep doen op schuldbemiddeling, Vlaams-Brabant de minste.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) opvroeg bij minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V). Het is de eerste keer dat op het totale aantal schuldbemiddelingsdossiers een exact cijfer kan worden gekleefd. Pas sinds vorig jaar registreren alle actoren hun schulddossiers op een uniforme manier. Of er sprake is van een stijging of een daling kan bijgevolg nog niet vastgesteld worden.

De OCMW's, de CAW's en de advocaten benadrukken dat de problematiek van overmatige schulden nog veel groter is dan de cijfers over schuldbemiddeling aangeven. Die vormen slechts het topje van de ijsberg. Veel gezinnen die hun schulden niet of amper de baas kunnen, kloppen immers nog nergens aan voor hulp. Wie een beroep wil doen op schuldbemiddeling, komt ook nog vaak op een wachtlijst terecht. Die wachtlijsten zijn voorlopig niet opgenomen in de statistieken.

In 2005, het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, had het gemiddelde Belgische gezin een schuld van 25.705 euro. Afbetalingen voor huizen en appartementen vormden de hoofdbrok van die schuld, maar leningen voor consumptieartikelen zaten in de lift. Bij ruim 4 procent van de gezinnen slorpte die schuld meer dan de helft van het gezinsinkomen op.

De OCMW's gaven al verschillende keren aan dat ze aanvoelen dat het aantal gezinnen dat met schulden worstelt, alleen maar is toegenomen in de voorbije jaren, en dat de verschuldigde bedragen ook steeds groter worden. Er komen ook steeds nieuwe schuldeisers bij.

Volgens het Vlaams Centrum voor Schuldbemiddeling staan de schuldenaars vaak voor hoge bedragen in het krijt. Dat komt, aldus het Centrum, deels door de moeilijkheden die de dalende koopkracht veroorzaakt. Zo raken steeds meer gezinnen in de knoei met hun energiefactuur. Die facturen staan op het lijstje van eerder moeilijk te bemiddelen schulden. Ook het feit dat veel winkels dure producten zoals elektronica op krediet aanbieden, zorgt ervoor dat veel gezinnen zich in de problemen werken.

Minister Vanackere en de Vlaamse regering zijn zich bewust van de groeiende schuldproblematiek. Zo krijgt het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling dit jaar 200.000 euro meer dan vorig jaar, en wordt in de Vlaamse scholen een preventiecampagne op poten gezet om scholieren bewust te maken van het gevaar van overmatige schulden. Vanuit de OCMW's en verschillende verenigingen wordt gepleit voor nog meer extra middelen.

Welzijnsminister Vanackere begint in Vlaamse scholen met campagne om scholieren te wijzen op gevaar van overmatige schulden

Aantal gezinnen dat schulden niet kan betalen, ligt nog veel hoger. Velen kloppen immers nergens aan voor hulp

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234