Woensdag 25/11/2020

vacature.com

9 op de 10 werknemers willen bedrijfswagen niet opgeven

- Véhicules de société / avantages en nature- Bedrijfswagen18/2/2015pict. by Didier Lebrun © Photo NewsBeeld photo_news

Hoe krijgen we werknemers uit hun wagen? Alleszins niet met de cash for car-regeling die de regering vorig jaar uitdokterde. Maar ook van het mobiliteitsbudget dat vandaag op tafel ligt, mogen we niet meteen mirakels verwachten, zo leert een rondvraag van SD Worx en Vacature.com bij 2.000 werknemers en 500 werkgevers. Want wat blijkt? 9 op de 10 werknemers in België willen bedrijfswagen niet opgeven wanneer er een mobiliteitsbudget komt.

Een eerste voorstel voor een mobiliteitsbudget was er al vier jaar geleden: werknemers zouden van hun werkgever een virtueel budget kunnen krijgen om zelf hun vervoer te kiezen en te financieren. Momenteel is er echter nog steeds geen eensgezindheid over hoe dat mobiliteitsbudget er nu moet uitzien. Even leek het erop dat de invoering van de ‘cash for car’-regeling, waarbij werknemers hun wagen kunnen inruilen voor extra cash (intussen herdoopt tot mobiliteitsvergoeding), het eindpunt zou zijn. De Raad van State had echter twijfels. Het geld dat je in ruil kreeg voor je auto moest immers ook belast worden als gewoon loon én er was sprake van een ongelijke fiscale en sociale behandeling tussen werknemers met en zonder een bedrijfswagen.

Beeld vacature.com / sd worx

Bijna niemand wil ‘cash for car’

Dat de mobiliteitsvergoeding een maat voor niets dreigt te worden, blijkt intussen ook uit de enquête die hr-dienstverlener SD Worx en vacature.com in december lieten uitvoeren bij 2.000 werknemers en 500 werkgevers uit het hele land. Nog geen twee op de tien deelnemers met een bedrijfswagen geven aan interesse te hebben in zo’n deal. Zij die de bedrijfswagen wel willen inruilen, kiezen er meestal voor om het woon-werktraject met de eigen wagen af te leggen. “De vrees van de Raad van State lijkt dus gegrond”, reageert Veerle Michiels, juridisch adviseur bij SD Worx. “De mobiliteitsvergoeding garandeert niet dat werknemers die hun auto inruilen op een milieuvriendelijker vervoermiddel overstappen.”

Beeld vacature.com / sd worx

Aan de bedrijfswagen raak je niet

Terug naar dat andere idee dus: het mobiliteitsbudget. Kan dat werknemers overtuigen om voor andere vervoersmiddelen te kiezen? Op het eerste gezicht zien de statistieken er gunstig uit. Iets meer dan de helft van de werknemers uit de enquête is geïnteresseerd in het mobiliteitsbudget. Zij zijn overtuigd van de voordelen (en de vrijheid) die zo’n budget met zich meebrengt.

Opvallende uitzondering zijn de werknemers die met een bedrijfswagen rondrijden. In die groep heeft slechts één op de vier interesse in het mobiliteitsbudget (tegenover ruim één op de twee in de groep zonder bedrijfswagen) én is slechts één op de tien bereid om zijn bedrijfswagen in te ruilen voor één of meerdere andere vervoersmiddelen. Wanneer het mobiliteitsbudget er komt, zullen negen op de tien werknemers de bedrijfswagen gewoon houden. Lees het volledig artikel gratis op vacature.com.

TIP! Wil je graag weten hoeveel 'cash' je zou krijgen in ruil voor je huidige bedrijfswagen? Dan kan je gebruikmaken van onze nieuwe, handige 'cash-or-car'-berekeningstool.

Lees ook:

Hoe onderhandel je best over je verloningspakket?

Wat is voordeliger voor jou: extra cash of toch een bedrijfswagen?

Bedrijfswagen: voordeel voor jou of voor je baas?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234