Dinsdag 18/05/2021

Boeken

9 boeken om intellectueel over te komen tijdens het zonnen

null Beeld rv
Beeld rv

Wanneer u aan het zwembad ligt met een cocktail in de hand is er een ding dat zeker niet kan missen: wat fijne lectuur. U kan zich natuurlijk door uw opgespaarde stapel tijdschriften ploeteren maar zeg nu zelf, een goed boek brengt zoveel meer voldoening.

1. Julian Barnes - Het enige verhaal

Waarover gaat het? De liefde tussen Paul Roberts en Susan Macleod is niet alledaags. Hij is, als hun relatie begint, 19 jaar en student. Zij is 48 en getrouwd. Lang nadat er een tragisch einde is gekomen aan wat de liefde van zijn leven blijkt te zijn geweest, schrijft Roberts in een notitieboekje wat hij opvangt over de liefde.

Waarom lezen?
Het enige verhaal is prachtig en treurig in zijn hopeloosheid. Wie het uit heeft, is een stukje dichter bij het antwoord gekomen op de vraag wat liefde is. En tegelijkertijd, dat moet worden gezegd, is hij er ook een stuk verder van verwijderd.

Openingszin:
"Zou u liever meer liefhebben en meer lijden, of minder liefhebben en minder lijden? Dat is, denk ik, uiteindelijk de enige vraag."

Atlas Contact, 256 p., 19,99 euro

Julian Barnes - The Only Story. Beeld RV
Julian Barnes - The Only Story.Beeld RV

2. Dorthe Nors - Spiegel spiegel schouder

Waarover gaat het? De rij-instructrice van Sonja tatert er hele dagen op los, bezweert Sonja dat ze niet kan schakelen en doet dit dus altijd in haar plaats, waardoor zij in feite alleen maar wat stuurt en geen stap verder geraakt. En dat zou wel eens haar grote probleem kunnen zijn. Ze kijkt de hele tijd achterom, naar het moment waarop haar huwelijk met Paul stuk liep, en ook wel verder terug. Heel voorzichtig neemt ze het heft in eigen handen.

Waarom lezen? Sonja ontdekt dat voor sommigen een groots en meeslepend leven gewoon niet is weggelegd. En toch ploetert ze dapper voort, wat het boek hilarisch, verdrietig en memorabel maakt.

Veelzeggend citaat: "Het ruikt naar seks, vindt ze. Ja, het ruikt naar poepdoos, schoolkamp en geheime hutten. Het ruikt naar de bekleding van afgedankte auto’s, naar de zure doppen van limonadeflesjes en naar kinderen met vieze onderbroekjes."

Podium, 176 p., 18,50 euro

Meer tips? Dit zin vier niet te missen romans uit het Hoge Noorden

Dorthe Nors - Spiegel spiegel schouder. Vertaald door Edith Koedners. Beeld RV
Dorthe Nors - Spiegel spiegel schouder. Vertaald door Edith Koedners.Beeld RV

3. Carson McCullers - Klok zonder wijzers

Waarover gaat het? Malone ziet zich voor een vernietigende diagnose gesteld: hij heeft leukemie en zal over anderhalf jaar sterven. Hij beseft dat hij niet zozeer bang is om dood te gaan en dus zijn leven te verliezen, maar wel als de dood dat hij, veel erger nog, in de loop van zijn leven zichzélf heeft verloren.

Waarom lezen?
Klok zonder wijzers is een sterk plotgedreven boek waarin het verleden een onmogelijk af te sluiten kelder boordevol tragische geheimen blijkt te zijn. De broeierige sfeer, de groteske humor en het op alle denkbare vlakken uitgesproken isolement waarin zonder uitzondering elk personage verkeert, zijn vintage Carson McCullers.

Openingszin: "De dood is altijd hetzelfde, maar ieder mens gaat dood op zijn eigen manier."

Polak & Van Gennep, 256 p., 22,50 euro

Carson McCullers - Klok zonder wijzers. Beeld RV
Carson McCullers - Klok zonder wijzers.Beeld RV

4. Stephen Fry - Mythos

Waarover gaat het? Van de god van christenen, joden en moslims moet de overtuigde atheïst Stephen Fry niks hebben. Met de Griekse goden echter danst de Britse allesweter breed lachend de sirtaki. Omdat het net mensen zijn.

Waarom lezen?
Mythos houdt je van begin tot eind aan je stoel gekluisterd. Zelfs de met weetjes volgestouwde noten onderaan bijna elke bladzijde en de schelms pedante opmerkingen van ‘Fry de schoolmeester’ verhogen het leesplezier.

Veelzeggend citaat: "Nemesis vertoont overeenkomsten met de oosterse opvatting van karma: tegenwoordig gebruiken we dit woord om de noodlottige straf te beschrijven die arrogante of verdorven mensen vroeg of laat zal treffen en in de ondergang zal storten. Sherlock Holmes was dus eigenlijk de nemesis van de schurk Moriarty, James Bond die van Blofeld en Jerry die van Tom."

Thomas Rap, 422 p., 24,99 euro

Lees ook waarom dit een goddelijk boek is.

Stephen Fry - Mythos. Beeld RV
Stephen Fry - Mythos.Beeld RV

5. Peter Middendorp - Jij bent van mij

Waarover gaat het? In Jij bent van mij vertelt Peter Middendorp over doorgeslagen vaderliefde, seksuele frustratie en een "schokkend gewone" moordenaar. Het boek is geïnspireerd door een ophefmakende Friese misdaadzaak uit 1999.

Waarom lezen? Middendorp schreef absoluut geen rechttoe rechtaan misdaadroman. Hij toont aan dat ook een dader na “dat ene moment” met een vreemdsoortig trauma kan kampen.

Veelzeggend citaat: "Er is een moment in je leven dat je een ongeluk begaat, dat er een ongeluk gebeurt. Ineens trap je door de remmen. Heb je door de remmen getrapt. Een moment en je leven is voorbij; alle andere momenten van hetzelfde leven zijn waardeloos geworden."

Prometheus, 247 p., 19,99 euro

"Ik moest hierover een roman schrijven": lees hoe Middendorp deze beklijvende roman schreef.

Peter Middendorp - Jij ben van mij. Beeld RV
Peter Middendorp - Jij ben van mij.Beeld RV

6. Jan van Aken - De ommegang

Waarover gaat het? In deze avonturenroman zoekt Isidorus zeshonderd pagina's lang de kennis om zijn ideaal te verwezenlijken, het bouwen van een kathedraal waarin alle beschikbare kennis omtrent religie, filosofie en natuurkunde is verwerkt en in steen is gehouwen.

Waarom lezen? Zodra een roman van Van Aken ongeremd begint te stromen, neemt hij je mee naar onbekende verten en ongekende avonturen en wil je maar één ding: doorlezen.

Veelzeggend citaat: "Het was maar een kleine verschuiving, een minieme sprong van de geest, maar een waardoor alles anders werd. Het was er altijd al geweest, maar ik had het niet gezien."

Querido, 627 pagina's, 22,50 euro

Jan van Aken - De ommegang. Beeld RV
Jan van Aken - De ommegang.Beeld RV

7. Leïla Slimani - In de tuin van het beest

Waarover gaat het? Voor journaliste Adèle, gehuwd met de goedmoedige Richard en moeder van zoontje Lucien, wordt haar destructieve sekshonger een regelrechte obsessie. Zal een verhuizing naar het platteland haar ‘genezen’ van haar begeerte?

Waarom lezen? Slimani won als eerste Maghrebijnse vrouw de Prix de La Mamounia, een onderscheiding voor de beste Franstalige Marokkaanse roman. In de tuin van het beest veroorzaakte ook heftige reacties van Marokkaanse vrouwen.

Veelzeggend citaat: "Zin hebben is al toegeven. De dijk is doorgebroken. Waarvoor zou je je inhouden? Daar wordt het leven heus niet mooier door."

Nieuw Amsterdam, 173 p., 19,99 euro

Slimani verzamelde hierna getuigenissen van het onderdrukte seksuele leven in haar geboorteland: Overal seks, maar waar is de bevrediging? Marokkaanse vrouwen klappen uit het bed.

Leïla Slimani - In de tuin van het beest Beeld RV
Leïla Slimani - In de tuin van het beestBeeld RV

8. Tamara Bach - Veertien

Waarover gaat het? Bé komt na twee maanden ziekte van Pfeiffer en een zomervakantie terug op school. Haar vriendinnen, eerste kus en de scheiding van haar ouders zorgen voor het nodige pubergepruttel.

Waarom lezen? Wat de Veertien zo indrukwekkend maakt, is Bachs indringende stijl en beheersing van vorm en compositie. Bach richt zich rechtstreeks tot de lezer, alsof die er zelf bij is.

Veelzeggend citaat: "Dan staat ze op, loopt naar het raam en moet een beetje huilen. Dat zie je niet."

Querido, 104 p., 15,99 euro

Tamara Bach - Veertien. Beeld rv
Tamara Bach - Veertien.Beeld rv

9. Jonas T. Bengtsson - Sus

Waarover gaat het? 19-jarige Sus leeft in een harde wereld vol geweld en drugs, en ze wil maar één ding, een revolver, om haar vader neer te leggen wanneer die vervroegd vrijkomt.

Waarom lezen? Een rauwe en meedogenloze hedendaagse fabel over opgroeien in een wereld zonder toekomst. Sus is een vuistslag in je gezicht, maar wel een vuistslag die ongelooflijk veel deugd doet.

Veelzeggend citaat: "Als je van plan bent om zelfmoord te plegen, doe het dan hier in het appartement. Drink een glas slaapmiddel leeg of koop een pakje scheermesjes. Maar spring niet ergens vanaf. De kinderen in deze flat hebben al genoeg gezien."

Koppernik, 208 p., 18,50 euro

Meer tips? Vier niet te missen romans uit het Hoge Noorden.

Jonas T. Bengtsson - Sus. Beeld RV
Jonas T. Bengtsson - Sus.Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234