Dinsdag 16/08/2022

9 Antiquariaat Demian

Een huiskamer die naar boeken ruikt, zo zou je de atmosfeer kunnen typeren die René Franken met zijn antiquariaat Demian wil oproepen. Sinds april vorig jaar heeft Demian een metamorfose ondergaan. Het veroverde een topligging aan het kleurrijke, ook door toeristen gekoesterde Antwerpse Consciencepleintje. "Het is hier prima toeven", zegt Franken. "In de zomer heerst er soms echt een zuiderse stemming en dat zint me wel. Ik heb veel meer toevallige passanten." De winkel ligt letterlijk aangedrukt tegen de Carolus Borommeuskerk. Zowat 6.000 tweedehandse boeken wachten hier op kopers. Een monumentaal schilderij van Ysbrant, De Meester en Margarita (naar het cultboek van Michael Boelgakov) overschouwt de klandizie. Esthetiek is essentieel voor Franken. Aan de opstelling van de boeken in de etalage besteedt hij veel zorg. Tal van bibliofiele kunstwerkjes en foto's verluchtigen de muren, zijn affectie voor de beatgeneration stopt Demian niet onder stoelen of banken. In toonkasten worden diverse 'topstukken' getoond. Toch heerst er ook een gezonde chaos. Op de tafeltjes ligt voortdurend nieuwe aanvoer, kriskras door elkaar. Tegelijk heerst er rust, aangezet door jazzklanken. "Klanten mogen hier ongegeneerd en lang rondsnuffelen, daar sta ik op", zegt Franken. De naam van zijn zaak ontleende hij aan het bekende boek van Herman Hesse.

Demian had eerst jarenlang zijn stek in de Antwerpse Wolstraat, recht tegenover De Groene Waterman. Na leerrijke jaren als inkoper bij De Slegte wilde Franken in 1992 "zijn eigen kleinschalige ding doen". Zijn passie voor kunst, literatuur en filosofie kreeg er een plaats. Haast vanzelf werd Demian een verzamelplaats van verstokte bibliofielen die met Franken ellenlange boompjes over hun verzameling opzetten. En Franken maakt er een erezaak van om klanten op het spoor te zetten van boeken die hun collectie kunnen verlevendigen. Andy Fierens en Maarten Inghels zijn er kind aan huis. Het gebeurt weleens dat er spontaan een feestje losbarst. Evenzeer eert hij de oude krokodillen. Jeroen Brouwers' vermaarde adagium 'Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt' is in het handschrift van de schrijver in het raam gezandstraald.

Demian heeft vooral een hoogwaardig aanbod aan Nederlandse literatuur, Engelse literatuur, pockets en schrijversbiografieën maar ook kunst-, fotoboeken én vormgeving zijn uitstekend gesorteerd. Vanaf 1994 begon Demian ook met het opzetten van tentoonstellingen en is hij een actieve eenmansuitgever. Hij bracht onder meer de correspondentie tussen Jeroen Brouwers en Gerrit Komrij, en 'volksuitgaven' van Ramsey Nasr, Louis Paul Boon en Pjeroo Roobjee uit. Recent verscheen het hoogwaardig bibliofiele Meisjes van plezier, nieuwe gedichten van Remco Campert (die aan Demian verknocht is), aangevuld met litho's van Ysbrant. Van Jeroen Brouwers brengt Demian binnenkort de tekst BDE.

Ondanks een verzorgde website, doet Demian niet écht aan internetverkoop, wat voor een antiquariaat stilaan opmerkelijk is. "Ik wil geen verzendboekhandel worden, al verkoop ik weleens wat via het internet. Het persoonlijke contact met de klanten is mijn grootste specialiteit. Zij kopen hier boeken, maar brengen zelf ook nieuwe waar aan. Het is een voortdurende wisselwerking." Publiciteit maakt hij nauwelijks, op een nieuwsbrief na. "Alles moet uit de winkel ontstaan. Ik voel mij het best bij kleinschaligheid."

Hendrik Conscienceplein 12-18, 2000 Antwerpen, 03/233.32.48, www.demian.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234