Vrijdag 02/12/2022

880.000 slaven in EU

Europa telt naar schatting 880.000 slaven, zo blijkt uit cijfers van het Europees Parlement. Een derde van hen wordt seksueel uitgebuit.

In de Europese Unie leven honderdduizenden mensen als slaven: kinderen die gedwongen worden te bedelen, mannen die in abominabele omstandigheden tegen een hongerloon zware arbeid moeten verrichten of vrouwen die verplicht worden zich te prostitueren. "Een schrikbarend hoog aantal", zegt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V).

De cijfers komen van de CRIM-commissie van het Europees Parlement, waar ook Belet deel van uitmaakt. Dat is een speciale commissie die onderzoek doet naar georganiseerde misdaad, witwaspraktijken en corruptie in Europa.

Ook in het Europa van de 21ste eeuw is er sprake van 'moderne slavernij', zo illustreert het rapport. Dat betekent concreet dat mensen hier worden verkocht als objecten, fysiek of mentaal bedreigd worden om te werken voor een aalmoes en zich vaak niet in vrijheid kunnen bewegen.

Een lucratieve business, want mensenhandel brengt de georganiseerde misdaad in Europa jaarlijks 25 miljard euro op. Van de naar schatting 880.000 slaven in Europa zijn 270.000 het slachtoffer van seksuele uitbuiting. Het merendeel van de 'moderne slaven' zijn vrouwen.

Vrouwen uit Zuidoost-Europa en Afrika komen onder valse voorwendselen in Europa terecht, zo waarschuwde de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) vorig jaar nog. De dames wordt een job beloofd, maar eenmaal ter plaatse, worden ze in de prostitutie gedwongen.

Ook rapporteerde de IAO hoe Aziatische dames grote sommen geld betaalden aan mensenhandelaars voor een job in Europa, maar uiteindelijk toch als seks- slaven werden uitgebuit. De slachtoffers worden in een snel tempo van het ene Europese land naar het andere verscheept. Wie ontsnapt, belandt dikwijls opnieuw in de prostitutie.

Oproep tot actie

De CRIM-commissie roept op tot actie. Zo moeten alle lidstaten de richtlijn over het voorkomen en bestrijden van mensenhandel omzetten en uitvoeren. Ook moet de Commissie de Europese strategie voor de uitroeiing van mensenhandel 2012-2016 in praktijk brengen.

"Om dit schrijnende fenomeen tegen te gaan moet er een betere samenwerking komen tussen de lidstaten op het vlak van politie en justitie", benadrukt Belet. "Dat blijft een van de moeilijkste sectoren om vooruitgang te boeken. Ik kan alleen maar hopen dat de sprekende cijfers de lidstaten een duwtje in de rug zullen geven."

De aanbevelingen van de CRIM-commissie zijn nog niet definitief. Op 23 oktober moet het Europees Parlement zich over de tekst buigen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234