85 banen op de tocht bij Norbord Genk
Bij de Genkse producent van houtspaander - en OSB-platen Norbord staan de jobs van 70 arbeiders en 15 bedienden op de tocht. Dat is het gevolg van het voornemen van de directie om de verlieslatende afdeling spaanderplaten definitief op te doeken.
Halvering
De herstructurering komt neer op een halvering van het personeelsbestand. Bij Norbord in Genk werken nu nog 176 mensen. De directie van Norbord kondigde de herstructurering deze namiddag aan op een bijzondere ondernemingsraad.
Afname vraag
De drastische ingreep bij Norbord is te wijten aan de sterke afname van de vraag naar spaanderplaten en de gestegen energie - en grondstoffenprijzen. Om de afdeling spaanderplaten open te kunnen houden, was de directie ook verplicht om aanzienlijke investeringen in het wagenpark en in het kader van de geldende veiligheidsnormen uit te voeren. Maar die investeringen waren dermate hoog dat de afdeling nooit winstgevend kon zijn, zo zegt vakbondsafgevaardigde Frederik Scheys van het LBC.
Naakte ontslagen beperken
De vakbonden gaan naar eigen zeggen al het mogelijke doen om het aantal naakte ontslagen te beperken, onder meer door een arbeidsherverdeling. Volgende dinsdag vindt er al een eerste gesprek tussen directie en vakbonden plaats in het kader van de wettelijke informatiefase.
Canadees
Het Canadese Norbord kondigde in 2005 al een herstructurering aan, waarbij 53 werknemers moesten afvloeien, eveneens in de afdeling spaanderplaten. De herstructurering kwam er nadat Norbord het Genkse familiebedrijf Agglo het jaar voordien voor een bedrag 50 miljoen euro had overgenomen. Norbord vormt een onderdeel van de Canadese beursgenoteerde groep Nexfor.
Productie reduceren
De directie kondigde naar aanleiding van deze herstructurering aan dat het de jaarlijkse productie van spaanderplaten gevoelig wilde reduceren, met name van 250.000 naar 150.000 kubieke meter op jaarbasis.
Productiesysteem
De overname van Agglo door Norbord gaf in 2004 ook al aanleiding tot de nodige sociale onrust nadat de directie een volcontinu productiesysteem wilde invoeren zonder dat het daarover voorafgaandelijk overleg met de vakbonden had gepleegd. Hierop gingen de arbeiders spontaan in staking. Nadat directie en vakbonden hierover onder leiding van een sociaal bemiddelaar een cao bereikten, keerde de sociale rust opnieuw terug. (belga/ka)