Werk
800 euro boete voor werkgevers die langdurig zieken geen aangepaste job geven
Werkgevers die weigeren langdurig zieken aangepast werk te geven, riskeren een boete van 800 euro. De regering wil begin volgende week de regeling definitief vastleggen.
Hoe krijg je langdurig zieken weer op een redelijke manier aan het werk? Over die kwestie buigt de regering zich al enkele maanden. Een akkoord ligt stilaan binnen handbereik.
Wanneer een werkgever niet zou willen meewerken om een traject uit te stippelen voor de werknemer om weer aan de slag te gaan, zou er een forfaitaire boete van 800 euro per afwezige worden opgelegd. De werknemer die dwarsligt, zou 5 tot 10 procent van zijn uitkering moeten inleveren. De boetes langs beide kanten liggen heel wat lager dan in eerdere voorstellen. Ook komen er enkel sancties wanneer er echt sprake is van manifeste onwil. Wanneer een zieke telkens zijn kat stuurt naar belangrijke afspraken bijvoorbeeld, of de werkgever passief blijft.
Kleine bedrijven
De grootste knoop zit in de vrijstelling voor kleine bedrijven. Kmo's zouden geen re-integratietraject moeten uittekenen voor langdurig zieke werknemers. Zij hebben vaak geen alternatieven. Open Vld wil alle bedrijven onder de 50 werknemers ontzien, N-VA legt de lat op 10.
Ook de dokters worden overigens op hun verantwoordelijkheid gewezen. De bedoeling is om via elektronische databanken het voorschrijfgedrag te vergelijken. Artsen die mensen te snel en te lang thuis laten blijven, zouden door een intern controleorgaan van het Riziv op de vingers worden getikt.
Momenteel zijn er bijna 400.000 langdurig zieken in ons land. Dat kost de overheid sinds kort meer dan de werkloosheidsuitkeringen. Dinsdag komen de topministers opnieuw samen over de kwestie. Allicht om te landen.