Vrijdag 07/05/2021

Opinie

80.000 à 100.000 jobs? Als het vertrouwen goed zit, zal het veel meer zijn

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Ignace Van Doorselaere is CEO van de lingeriefabrikant Van de Velde.

Ik weet niet hoe een slimme mens nauwkeurig berekent dat er 80.000 tot 100.000 jobs zullen gecreëerd worden als gevolg van het regeringsbeleid van de ploeg-Michel. Ik begrijp evenmin de vakbondsleider die garanties vraagt van de bedrijfswereld dat die jobs effectief zullen gecreëerd worden - telmachine in de hand - als tegenwicht voor de offers die andere mensen brengen.

De gedachtegang in een onderneming is niet: "Nu ik 100.000 euro kosten ga besparen door de indexsprong, zal ik als tegenwicht twee of drie jobs creëren zodat elke besparing opnieuw geïnvesteerd wordt in extra tewerkstelling." Dat is planmatige boekenwijsheid, ver van de realiteit. Wél is het zo dat door die verwachte winstgroei van 100.000 euro het vertrouwen binnen dat bedrijf stijgt waardoor de kans toeneemt dat een deel van die centen naar nieuwe jobs gaan. Een job creëer je niet zomaar; daar heb je een idee, een project én een kopende klant voor nodig.

Ondernemingen, van slager tot multinational, vormen de bouwstenen van een economie. Ze zijn de leveranciers van de geldstromen van waaruit de maatschappij gefinancierd wordt. Hun concurrentiekracht vertaalt zich in toegevoegde waarde, tewerkstelling, vorming, koopkracht, sociale cohesie, fiscale bijdrages - welke vorm en naam ze ook hebben - die de dienstverlening van overheden financieren. Zonder sterke ondernemingen vermindert of stopt de geldstroom voor iedereen, wie u ook bent, wat u ook doet. De toekomst van élk van onze kinderen - of ze bedrijfsleider, havenarbeider, leraar, ambtenaar, kunstenaar of poetsvrouw worden - hangt direct of indirect af van de concurrentiekracht van onze bedrijven. Die kracht wordt gebouwd op kwaliteit, kosten, enthousiasme en vertrouwen in de toekomst. Dat vergt een context waarin mensen voluit willen gaan.

Aandeelhouders en bedrijfsleiders gaan voluit als ze zowel vertrouwen hebben in hun project als in de omgeving van een land. Zo ontstaan jobs. Als ik een logistiek platform wil bouwen, goed voor honderd jobs, moet ik eerst geloven dat het project mijn onderneming sterker maakt. Of dat in Antwerpen, Rotterdam of Calais zal komen, is een beslissing die afhangt van heel wat parameters: infrastructuur, goede werkkrachten, arbeidsethos in de regio, loonkosten, et cetera. Mijn keuze wordt niet alleen bepaald door een berekening maar ook door mijn overtuiging. De vraag is niet of ik zal ondernemen (wellicht wel want ik zoek groei) maar vooral waar ik dat ga doen.

Het is niet de geïsoleerde maatregel A of B van de regering-Michel die jobs creëert maar het gewicht van het pakket én het algemeen vertrouwen in het ondernemingsklimaat. Vind ik goeie mensen met de juiste arbeidsethos? Heb ik rechtszekerheid over duidelijke spelregels en geloof ik dat de afspraak van gisteren morgen nog geldt? Gaat dat land goed met centen om of leidt verkwisting tot steeds meer belastingen die ik zal moeten betalen? Is er politieke en sociale stabiliteit?

Vertrouwen is een raar beest dat je niet afleidt uit een wiskundige formule. De regering-Di Rupo had het vertrouwen van de werkgevers niet. De regering-Michel heeft die wel, althans bij aanvang. De kans dat ondernemingen in ons land 80.000 of 100.000 jobs zullen creëren hangt dus niet af van de berekening van een professor noch van een getekend pact of plan, maar van het vertrouwen dat ondernemers hebben in de toekomst van ons land. Vertrouwen is nooit objectief. Jobcreatie is nooit voorspelbaar. Belangrijk is de richting van de kompasnaald die aangeeft of bedrijven investeren dan wel of ze de hoop verliezen en wegtrekken. De kompasnaald van de regering-Michel wijst - op basis van maatregelen en intenties - de goeie richting uit. Al moet ze veel meer oog hebben voor een hoger netto-inkomen en perspectief van werknemers. Hoe snel het allemaal zal gaan en hoeveel dit zal opbrengen is voor theoretici. Probeer maar eens uw eigen toekomst te voorspellen.

Een eerdere studie van Voka zocht naar gemeenschappelijke kenmerken van sterke economieën (onder andere Zwitserland, Zweden, Singapore) en kwam onder meer tot de vaststelling dat in die landen burgers en bedrijven hun overheid vertrouwen. Het is door een klimaat van vertrouwen te creëren dat zij die de groei trekken - ondernemers, aandeelhouders en werknemers - in het perspectief geloven dat ze daarvoor beloond zullen worden.

80.000 à 100.000 jobs? Als het vertrouwen goed zit en duurzaam is, zal het veel meer zijn. Anders, veel minder.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234