Donderdag 29/07/2021

8.023 (!) kandidaten hengelen op 25 mei naar uw stem

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Niet minder dan in totaal 8.023 kandidaten, verdeeld over meer dan 40 partijen, dingen naar uw gunst bij de samenvallende verkiezingen van 25 mei. Dat blijkt uit een analyse van de definitieve kieslijsten door onze redactie.

Het gaat om alle kandidaten over de drie verkiezingen heen - federaal, regionaal en Europees - en in alle kieskringen. De Kamer gaat met het hoogste aantal kandidaten lopen. Om 150 Kamerleden richting de groene banken te sturen hebt u de keuze uit 2.829 mannen en vrouwen - opvolgers inclusief. De kieskring Henegouwen gaat met 467 kandidaten met het hoogste aantal lopen.

1.800 Vlaamse kandidaten, 1.700 Waalse
Voor de deelstaatparlementen verschilt het aantal kandidaten per regio. Het Vlaams parlement telt voor 124 zetels 1.802 kandidaten, met de kieskring Antwerpen waar het grootste aantal kandidaten opkomt. Wallonië mag voor 75 leden kiezen uit 1.725 gegadigden. Het Brusselse parlement heeft 89 stoeltjes klaarstaan, waarvoor niet minder dan 1.175 kandidaten zich opwarmen, en de Duitstaligen moeten het stellen met 156 kandidaten voor 25 leden.

Voor het Europees parlement zijn er tot slot 336 kandidaten. Vlaanderen telt er daarvan 133, voor 12 zitjes.

Meer dan 40 partijen
Dat er veel kandidaten zijn ligt natuurlijk aan de vele partijen die ons land rijk is, meer dan 40. Naast de 'traditionele' families van christendemocraten, socialisten, liberalen en groenen en de Vlaams-nationale partijen komt ook de extreemlinkse PVDA+/PTB-GO! op, en wel als enige in alle kieskringen.

In Brussel komen het meeste partijen op, tot 23 voor de Kamer. Daarbij ook kleinere en obscure partijen als Gauches Communes, Nation, Agora Erasmus, Parti Libertarien en LaLutte-DeStrijd. In Henegouwen doen 22 partijen mee, tot de stuntlijst 'Faire Place Net' van Vlaams Belang toe. Lijsttrekker daar is Frank Creyelman, die zich onlangs nog liet opvallen door dronken 'verkiezingswaarnemer' te gaan spelen bij het afscheidingsreferendum op de Krim. Lijstduwster is Veroniek Dewinter, dochter van.

Ook andere oorzaken
Maar het extreem hoge aantal kandidaten ligt nog aan andere factoren. Zo vallen alle verkiezingen voor het eerst sinds lang opnieuw samen. Bovendien is er in de Zesde Staatshervorming een verbod vastgelegd voor politici om nog op twee verschillende lijsten te kandideren: kandidaten worden voortaan verplicht te kiezen en moeten zetelen in dat parlement waar ze het laatst zijn verkozen. Maar door dat 'cumulverbod' zijn er dus wel meer kandidaten nodig.

Daardoor heeft ook het systeem van de opvolgers - het tweede rijtje kandidaten op elk stembiljet - het weinige nut dat het nog had, helemaal verloren. Vroeger liet een populair zetelend parlementslid zich bij een verkiezing voor een andere assemblee verkiezen en liet hij zijn of haar opvolger zetelen. Dat kan nu niet meer. Die opvolgers - goed voor meer dan de helft van alle kandidaten - zullen daardoor in de praktijk enkel nog in het parlement belanden wanneer een effectieve kandidaat minister wordt.

Voor de gewone burger die op 25 mei zijn stem moet uitbrengen, wordt het er niet eenvoudiger op. Vooral wie nog met potlood en papier stemt, zal even bezig zijn. De grootte van de stembiljetten liegt er dan ook niet om - en zo krijgt u er drie. Om al die redenen zijn de stembureaus dit jaar ook uitzonderlijk een uur langer geopend.

De stembiljetten

• Antwerpen Kamer en Vlaams Parlement
• Limburg Kamer en Vlaams Parlement
• West-Vlaanderen Kamer en Vlaams Parlement
• Oost-Vlaanderen Kamer en Vlaams Parlement
• Vlaams-Brabant Kamer en Vlaams Parlement
• Brussel Kamer en Vlaams Parlement
• Kanton Sint-Genesius-Rode Kamer
• Brussels parlement Nederlandse taalgroep en Franse taalgroep
Europees Parlement

De Kamerkieslijst voor Brussel-Hoofdstad. Beeld rv
De Kamerkieslijst voor Brussel-Hoofdstad.Beeld rv


Wie nog niet weet welke van de duizenden kandidaten zijn stem verdient, kan nog altijd terecht op de alternatieve stemtest Kandidaten'14 van De Morgen, waarin al meer dan 2.400 Vlaamse kandidaten zijn opgenomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234