Vrijdag 21/02/2020

8.000 euro voor twee weken werk

Na de commotie over politici in de adviesraad van Telenet maakt het bedrijf nu toch zelf bedragen bekend. Onder andere Yves Leterme, Freddy Willockx, Patrick Dewael en Siegfried Bracke streken puike sommen op voor hun adviezen.

In een zoveelste episode in de heisa over politici die mandaten opstapelen en zo fikse bedragen opstrijken, geeft Telenet de namen vrij van alle politici die sinds 2011 het bedrijf adviseerden. Inclusief de bedragen die ze opstreken tot en met 2015. Voor 2016 kreeg het bedrijf hun facturen nog niet.

Tot nu toe weigerde het telecommunicatiebedrijf die informatie openbaar te maken, maar de druk werd de laatste dagen te groot.

"In het kader van de berichtgeving over de adviesraad van Telenet willen we nu volledige transparantie geven over de historiek, rol en invulling van de adviesraad", zo meldt het bedrijf.

De adviesraad van Telenet is opgericht in 2007, nadat de gemengde intercommunales het grootste deel van hun aandelen in Telenet hadden verkocht. Omdat de vertegenwoordigers van die intercommunales niet meer zetelden in de raad van bestuur, had het bedrijf vanaf dat moment, in tegenstelling tot zijn voornaamste concurrent, geen politieke vertegenwoordigers meer in die raad. Daarom is besloten om een adviesraad met politici op te richten.

Zo wilde het bedrijf de input blijven garanderen van de intercommunales en advies blijven krijgen van lokale bestuurders die de besluitvorming kennen en de socio-economische, politieke en media-uitdagingen van het bedrijf kunnen inschatten.

Ontluizingsperiode

De opvallendste naam is die van voormalig premier Yves Leterme (CD&V). Hij kreeg in 2011, een jaar waarin hij nog premier was, een vergoeding van 8.000 euro. Maar Telenet haastte zich gisterenavond om te verduidelijken dat Leterme nooit een advies gaf op het moment dat hij nog regeringsleider was.

Op 6 december 2011 was hij premier af. Net geen twee weken later, op 19 december, schoof hij mee aan tafel als lid van de adviesraad bij Telenet. Hij kreeg daar liefst 8.000 euro voor.

"Ieder lid krijgt altijd een forfaitaire vergoeding van 12.000 euro per jaar", verduidelijkt Isabelle Geeraerts, woordvoerster bij Telenet. Wanneer je korter dan een jaar zetelt, is dat de helft." Leterme streek dus in de laatste dagen van 2011 die vaste vergoeding van 6.000 euro op, plus 2.000 euro voor die ene vergadering. In de daaropvolgende vier jaar verdiende hij nog eens 47.000 euro als Telenet-adviseur.

De snelle overgang van regeringsleider, onder andere verantwoordelijk voor Belgacom, naar privé-adviseur voor de concurrentie, roept de vraag op of een soort 'ontluizingsperiode' geen goed idee zou zijn.

"Een logische reflex, maar toch zou ik daar niet zomaar voor pleiten", zegt professor politieke wetenschappen Johan Ackaert (UHasselt). "Politicus zijn is altijd bijzonder tijdelijk en vroeg of laat heb je een terugvalpositie nodig. Dus zo onkies is zo'n privémandaat helemaal niet. We komen bovendien van ver. Er was een tijd dat de voorzitter van de Senaat automatisch in de raad van bestuur van het Gemeentekrediet zetelde. Er is al heel wat verbeterd."

Al plaatst Ackaert wel vraagtekens bij de expertise van sommigen op de lijst. "Ik wil geen namen noemen, maar zeker niet iedereen heeft expertise die relevant is voor een bedrijf als Telenet."

Niets te verbergen

Andere namen op de lijst behoren tot uiteenlopende partijen: van Patrick Dewael (Open Vld) en zijn partijgenoot Serge Grysolle, Aalsters schepen van Financiën, van Aalst tot Patrick Moenaert (CD&V), voormalig Brugs burgemeester, en zijn partijgenoten Leterme en Paul Van de Casteele, voormalig burgemeester van Hamme, tot sp.a'ers Freddy Willockx, voorheen burgemeester van Sint-Niklaas, en Peter Vanvelthoven.

De twee socialisten reageren dat ze geen probleem hebben met de zet van Telenet. "Ik heb vorige week al mijn vergoeding kenbaar gemaakt, dus ik vind dit geen enkel probleem", zegt Vanvelthoven. Hij was tussen 2003 en 2008 staatssecretaris en daarna minister voor Informatisering en heeft dus expertise in de materie. Tussen 2011 en 2014 streek hij bij Telenet 62.000 euro op.

Ook Willockx, die tussen 2011 en 2013 54.000 euro verdiende, is tevreden met de volledige transparantie. "Zo is helemaal duidelijk dat ik zelf niets te verbergen heb", zegt hij. Willockx, die voorheen twee keer minister van Posterijen, Telegrafie en Telefonie was, is in 2005 door partijvoorzitter Steve Stevaert gevraagd om samen met Moenaert en Grysolle in de raad bij Telenet te gaan zetelen.

"Ik had die expertise en ook over de bedragen voel ik geen enkele schroom", zegt Willockx. "Ik ben in 2001 uit de regering getreden om me volledig op het burgemeesterschap te smijten. Ik had als regeringscommissaris in de dioxinecommissie kunnen blijven zetelen maar wilde geen cumul, dus ik denk niet dat mij te verwijten valt dat ik een graaier ben."

Wel bevestigt de socialist dat over het nut van de debatten te discussiëren valt. Willockx: "Ik herinner me dat het vaak nogal vage debatten waren."

Ondanks de nu ontegensprekelijke klaarheid, blijft er voor Ackaert wel één vraagteken hangen. "Ik vraag mij toch af wat nu de echte motivatie is van Telenet. Is dit een typisch Amerikaans nogal naïeve zet om braaf transparantie te bieden of beseffen ze erg goed dat ze hiermee alle andere belangrijke partijen mee in het modderbad trekken en zo de N-VA wat uit de wind zetten?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234