Maandag 26/10/2020

Burgemeesterssjerp

75 procent Vlaamse burgemeesters houdt vast aan tricolore sjerp

Beeld Photo News

Ruim 75 procent van de Vlaamse burgervaders zegt de tricolore sjerp ook in de toekomst te zullen dragen, blijkt uit een rondvraag van HLN.be. Het geel-zwarte alternatief uit het nieuwe regeerakkoord lijkt dus niet meteen te scoren. Verder klinkt vooral bij de CD&V-burgemeesters gemor over de afschaffing van de stemplicht.

Van de 300 aangeschreven gemeenten namen 181 deel aan de enquête over de sjerpdiscussie. 137 burgemeesters houden vast aan de huidige officiële sjerp met de Belgische driekleur. Negentien burgervaders – bijna 10 procent – zullen enkel het Vlaamse, geel-zwarte lint dragen. Dat zijn allemaal N-VA-burgemeesters, behalve Jean-Marie Dedecker (LDD, Middelkerke) en Kurt Vanryckeghem (CD&V, Waregem). Vijftien collega’s zijn nog onbeslist, en twee laten de keuze aan het publiek waarvoor ze verschijnen – zoals bij een burgerlijk huwelijk, bijvoorbeeld. Zes burgervaders willen dan weer switchen naargelang de feestelijkheden: of die Vlaams dan wel Belgisch getint zijn. Ook de N-VA-burgemeester van Dentergem, Koenraad Degroote, is dat van plan.

Opvallend: twee burgemeesters, onder wie die van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA), beweren er sowieso nooit een te dragen. “Ik ben al zeven jaar burgemeester en heb nog nooit een sjerp gedragen. We zijn allemaal mensen en om die reden vind ik het onnodig om een te dragen”, zegt De Wevers collega van Steenokkerzeel, Kurt Ryon (Klaver-NVA).

Bart De Wever draagt nooit zijn burgemeesterssjerp. Cathy Berx heeft hier wel een tricolore lint om, in haar hoedanigheid van gouverneur van de provincie Antwerpen.Beeld Photo News

Sommigen denken aan de kleintjes bij hun keuze. “Een sjerp kost al gauw 350 euro dus ik blijf die dragen. De Vlaamse kan ook door schepenen gedragen worden”, aldus burgemeester Moerbeke Robby De Caluwé (Open Vld). Zijn collega uit Glabbeek, Peter Reekmans (Dorpspartij), vindt de hele discussie overbodig: “Ik ben een legalist, dus zolang België bestaat, draag ik de tricolore sjerp. Ik ben een overtuigde Vlaming, maar doe niet mee met deze pure symbolendiscussie, waar geen enkele Vlaming wakker van ligt.”

“Ik ben tégen mensen iets verplichten, maar vóór de vrije keuze”, zegt dan weer burgemeester van Zwevegem, Marc Doutreluingne (Open Vld). “Zelf ga ik mijn tricolore sjerp blijven houden. Mocht er mij iemand op een dag zeggen dat ik dat niet meer mag dragen, dan draag ik die toch, tot ze mij die afnemen. Ik vind dat iedereen vrij moet zijn om te kiezen.”

Opkomstplicht

Op de vraag over de afschaffing van de opkomstplicht reageerden 180 burgemeesters. Daar is de verdeeldheid groter: 23 burgemeesters (12,8%) zijn nog onbeslist, 72 (40%) zijn tegen de afschaffing, en 85 (47,2%) zijn voor. Vooral CD&V-burgemeesters morren over de afschaffing: ze vertegenwoordigen 65 procent van de onbeslisten en 54 procent van de tegenstemmers. N-VA en Open Vld stemmen dan weer voornamelijk voor de afschaffing, terwijl CD&V maar 22,4 procent van de voorstemmers uitmaakt.

Een terugkerende frustratie is dat niet alle verkiezingen op dezelfde manier geregeld worden. Burgemeester van Ardooie, Karlos Callens (Open Vld): “Wat bij heel slecht weer, als er bijvoorbeeld maar 20 procent komt opdagen in bepaalde gemeenten? Dat is veel te weinig. Als ze de opkomstplicht afschaffen bij gemeente- en provincieraadsverkiezingen, dan direct bij alle verkiezingen.” Collega’s Wim Dries (CD&V, Genk), Irinia De Knop (Open Vld, Lennik) en Ignace De Baerdemaeker (Open Vld, Laarne) delen die mening.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234