Vrijdag 27/01/2023

Thomas CookUpdate

75 jobs bedreigd bij Thomas Cook België: klanten kunnen nog niet op reis vertrekken

De ondernemingsraad bij Thomas Cook is net afgelopen. CEO Jan Dekeyser zal de pers zo dadelijk toespreken. Beeld Bas Bogaerts
De ondernemingsraad bij Thomas Cook is net afgelopen. CEO Jan Dekeyser zal de pers zo dadelijk toespreken.Beeld Bas Bogaerts

Het doek is nog niet gevallen voor Thomas Cook België. De activiteiten worden gedeeltelijk voortgezet, zo hebben de vakbonden bevestigd. Thomas Cook België gaat de handelsrechter vragen om bescherming tegen de schuldeisers. 75 jobs zouden wel in het gedrang komen. Klanten kunnen voorlopig wel nog niet op reis vertrekken. ‘Alle klanten die een pakketreis hadden geboekt via Neckermann of Thomas Cook moeten zich naar het Garantiefonds Reizen wenden’, zegt woordvoerster Leen Segers. Op dit moment heeft Thomas Cook België zo’n 13.400 klanten op een vakantiebestemming.

YM

Het ziet ernaar uit dat Thomas Cook België erin geslaagd is om wat extra tijd te kopen en dus aan een faillissement te ontsnappen. Op de ondernemingsraad in Zwijnaarde is bekendgemaakt dat er geld gevonden is om de lonen voor de maand september te betalen.

Lees nu

Wie wint bij het faillissement van Thomas Cook?

Toeristische sector vreest ernstige impact: deze bestemmingen worden getroffen

De activiteiten van twee vennootschappen worden stopgezet: Thomas Cook België en Thomas Cook Retail. Deze faillissementen zouden 75 werknemers treffen. “We hebben geen andere keuze dan de boeken neer te leggen voor deze twee van de vennootschappen”, aldus CEO Jan Dekeyser.Een derde vennootschap, Thomas Cook Retail Belgium, doet een beroep op de wet op continuïteit van Ondernemingen en krijgt zo bescherming tegen de schuldeisers. Daaronder vallen de 85 winkels en 501 van de 600 personeelsleden, die dus ook gewoon aan de slag kunnen blijven. Wat er met de overige personeelsleden zal gebeuren, is nog niet geheel duidelijk. De komende dagen zoekt het management naar een overnemer. Er zijn volgens de CEO al “diepgaande contacten” met geïnteresseerde investeerders om deze laatste, rendabele entiteit gedeeltelijk of integraal over te nemen.

“De laatste 36 uur zijn zeer uitdagend en vermoeiend geweest. Ik wens alle medewerkers te bedanken voor de blijvende inzet in de winkels en in de hoofdzetel”, besloot de CEO.

“Klein bloedbad, maar het had veel erger kunnen zijn”

De vakbonden houden een dubbel gevoel over na de aankondiging van de Belgische directie van Thomas Cook om bescherming tegen schuldeisers aan te vragen voor een deel van de activiteit. Els De Coster van het ACLVB verwoordt het zo: “We hadden vanmorgen gevreesd voor uitsluitend slecht nieuws, maar het is een dubbele boodschap geworden.” Door de faillissementen van twee entiteiten verliezen 75 mensen hun job. De Coster noemt dat een “klein bloedbad, maar het had veel erger kunnen zijn”.

De lonen van september zijn ook dinsdag gestort. Dat was de eerste eis van de vakbonden. Katrien Degryse (BBTK): “We hadden druk gezet dat de lonen zouden uitbetaald worden. Niemand werkt gratis. Dat was zeer belangrijk voor ons.”

De 501 mensen op het hoofdkantoor en in de Neckermann-vakantiewinkels en Thomas Cook-travelshops kunnen morgen opnieuw aan de slag. Degryse evalueert of die Thomas Cook-medewerkers ook op de langere termijn hun job gaan kunnen behouden. “De directie doet haar best om een investeerder te vinden. Ze zijn aan het praten zeggen ze en ik geloof dat. Er is sowieso tijd gekocht, we weten nog niet voor wat: voor een faillissement of voor een oplossing die toekomst heeft. Er is extra tijd, maar nog geen zekerheid voor goed nieuws.”

De ondernemingsrechtbank moet zich uitspreken over de WCO-aanvraag (de wet op de continuïteit van de onderneming, red.). Als die aanvraag goedgekeurd wordt, dan is er dus de “basis voor een plan”, schat Patrick Van Holderbeke van het ACV de situatie in. “We moeten de tijd nemen om werk te maken van dit plan. Hopelijk betekent dit een nieuwe start voor Thomas Cook België.”

Geen pakketreizen meer

Reizigers moeten contact opnemen met het Garantiefonds Reizen, aldus woordvoerster Leen Segers. “Thomas Cook kan niemand laten vertrekken. Het Garantiefonds gaat alles overnemen. Zij bekijken dossier per dossier of er eventueel toch kan vertrokken worden of het bedrag van de reis terugbetaald wordt. Het Garantiefonds zal een gelijkwaardig product zoeken op de markt bij andere leveranciers.”

De pakketreizen van Thomas Cook worden niet meer aangeboden in de vakantiewinkels van Neckermann of Thomas Cook. “Wij zijn aan het kijken met andere partijen om het netwerk opnieuw uit te bouwen. Er worden partners gezocht om nieuwe producten aan te bieden. Het is te kort op de bal om morgen al reizigers te laten vertrekken met andere producten. In de loop van de komende dagen zal er meer duidelijkheid komen”, zegt Segers. Ook wie een autovakantie of een hotel only-vakantie geboekt had, kan woensdag niet vertrekken. Enkel reizen van andere touroperators, zoals Club Med, die ook door Thomas Cook worden aangeboden, vallen daar niet onder.

De Thomas Cook winkel in Deinze blijft vandaag gesloten. Beeld Bas Bogaerts
De Thomas Cook winkel in Deinze blijft vandaag gesloten.Beeld Bas Bogaerts

Het Garantiefonds Reizen meldt dinsdagavond dat het geen vertrekken meer garandeert. Er vinden woensdag voorlopig wel al negen terugvluchten plaats. Het gaat om vluchten van Brussels Airlines vanuit Enfidha en Djerba (Tunesië), Chania en Heraklion (Griekenland), Tivat (Montenegro), Tenerife (Canarische Eilanden), Hurghada (Egypte), Alicante en Malaga (Spanje).

“Info over de terugvlucht van (de Turkse luchtvaartmaatschappij) Tailwind vanuit Izmir volgt nog. Het Garantiefonds Reizen garandeert geen vertrekken naar bestemmingen meer. De terugvluchten op 26 september worden woensdag meegedeeld”, meldt het fonds.

Gesloten kantoren

Een reeks reiskantoren van touroperator Thomas Cook België is vandaag gesloten gebleven. Het gaat om kleine kantoren met te weinig mensen om de golf van vragen van reizigers aan te kunnen. Zij versterken de bezetting in grotere kantoren. Bovendien werden personeelsleden opgeroepen om naar de ondernemingsraad bij het bedrijf te komen, die plaatsvond in Zwijnaarde.

Tot de sluiting van de kleine kantoren werd beslist in overleg met regioverantwoordelijken, legt Katrien Degryse van de socialistische vakbond BBTK uit. “De winkels hebben zich gegroepeerd om de toevloed aan vragen beter aan te kunnen.”

“Ik schat dat de helft van de winkels gesloten is”, zegt Els De Coster van de liberale vakbond ACLVB.

Test-Aankoop heeft een ingebrekestelling gestuurd naar Thomas Cook, omdat voor toeristen die op reis zijn de huidige situatie onrustwekkend blijft. De consumentenorganisatie hekelt dat ze sinds deze ochtend tevergeefs met de touroperator in contact probeert te komen om een oplossing te vinden voor de honderden dossiers “die de jongste 24 uur bij ons werden geopend”.

Momenteel is er een ondernemingsraad van Thomas Cook/Neckermann aan de gang op de hoofdzetel in Zwijnaarde. Beeld Bas Bogaerts
Momenteel is er een ondernemingsraad van Thomas Cook/Neckermann aan de gang op de hoofdzetel in Zwijnaarde.Beeld Bas Bogaerts
Vakbondsleden tijdens de ondernemingsraad van Thomas Cook/Neckermann op de hoofdzetel in Zwijnaarde. Beeld Bas Bogaerts
Vakbondsleden tijdens de ondernemingsraad van Thomas Cook/Neckermann op de hoofdzetel in Zwijnaarde.Beeld Bas Bogaerts

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234