Woensdag 01/02/2023

NieuwsVaccinatie

70 procent van alle Vlamingen kreeg eerste prik, amper 86.000 weigeraars

Vaccinatiecentrum Park Spoor Oost in Antwerpen. Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photo News
Vaccinatiecentrum Park Spoor Oost in Antwerpen.Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photo News

In Vlaanderen heeft 70 procent van de bevolking een eerste prik tegen het coronavirus gekregen. Nog slechts 14.653 volwassen Vlamingen moeten een uitnodiging krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) dinsdag in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement gezegd. Opvallend: er zijn maar 86.000 vaccinweigeraars. Maar ook zij krijgen nog een tweede kans, zegt Beke.

Redactie en Belga

Vlaanderen heeft zich de voorbije weken naar de wereldtop gevaccineerd. “Na IJsland en het Verenigd Koninkrijk heeft Vlaanderen de hoogste vaccinatiegraad van alle landen”, zegt Beke.

Intussen hebben 4.647.274 Vlamingen een eerste prik gekregen. Dat is 69,85 procent van de totale bevolking. Het gaat weliswaar nog maar om de eerste prik en intussen is de drempel voor groepsimmuniteit ook al verhoogd van 70 procent naar minstens 80 procent. Maar toch is die 70 procent volgens Beke een “bijzonder belangrijke nieuwe mijlpaal”.

We naderen intussen stilaan de staart van de vaccinatiecampagne. Deze week worden er wel nog ruim 781.000 prikken gezet, vooral tweede dosissen. Volgende week zakt dat weer naar zo’n 328.000 dosissen.

Ambitie

Voor het volwassen deel van de bevolking in Vlaanderen moeten er nog maar 14.653 uitnodigingen verstuurd worden. Daarmee komt Vlaanderen volgens Beke alsnog erg dicht in de buurt van de ambitie om tegen 11 juli elke volwassen Vlaming minstens één prik te geven.

Dat Vlaanderen die ambitieuze doelstelling toch op een haar na zal halen, heeft volgens Beke te maken met een aantal factoren. Naast de grotere levering van het Janssen-vaccin, spelen ook de zogenaamde ‘vaccintransfers’ mee. Zo heeft Vlaanderen kunnen rekenen op 55.000 vaccins uit de ‘federale solidariteitsstock’. En dat Pfizer zelf beslist heeft om - buiten de Vlaamse campagne en het contingent om - het eigen personeel en familieleden te vaccineren - goed voor 30.000 vaccins - speelt volgens Beke ook een rol.

12- tot 15-jarigen

Intussen worden ook al 16- en 17-jarigen gevaccineerd en morgen beslissen de ministers van Volksgezondheid in principe over de vaccinatie van 12- tot 15-jarigen. Minister Beke verwacht daarover een “pittige discussie” op de interministeriële conferentie (IMC).

Zelf is Beke voorstander om die leeftijdsgroep mee op te nemen in de vaccinatiestrategie. “Het lijkt me belangrijk om niet alleen te kijken naar de individuele voordelen voor wie gevaccineerd wordt, maar om ook rekening te houden met de verdere inperking van de viruscirculatie”, aldus de CD&V-minister. Daarmee verwijst hij naar het advies van de Hoge Gezondheidsraad, waarin staat te lezen dat vaccinatie gezonde 12- tot 15-jarigen weinig individueel voordeel oplevert, aangezien ze zelf een heel klein risico lopen om ernstig ziek te worden en in het ziekenhuis te belanden.

Vaccinaties bij deze groep kunnen verdere verspreiding van het virus anderzijds mee helpen inperken, waardoor de meest kwetsbare groepen in de samenleving nog beter beschermd zijn. 12- tot 15-jarigen mogen volgens de Raad ingeënt worden, op eigen initiatief en als hun ouders akkoord zijn.

Beeld uit het vaccinatiecentrum in Hasselt. Beeld Mine Dalemans
Beeld uit het vaccinatiecentrum in Hasselt.Beeld Mine Dalemans

Inhaalvaccinaties

Binnenkort starten ook de inhaalvaccinaties voor wie zijn eerste prik heeft gemist of geweigerd. Het gaat dan om de 300.000 mensen die afwezig waren voor een gemaakte afspraak. Maar ook om de 86.000 weigeraars. “Zij krijgen nog de kans om van gedacht te veranderen en zich toch in te schrijven”, aldus Beke. Zij kunnen zelf via Qvax hun weigering intrekken. Zij zullen ook via de post, per mail en e-box een nieuwe (laatste) kans aangeboden krijgen.

Beke maakte van de gelegenheid gebruik om opnieuw niet alleen alle gevaccineerden te bedanken maar ook iedereen die voor en achter de schermen heeft meegeholpen aan de vaccinatiecampagne.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234