Donderdag 04/03/2021

"7 juni is keuze tussen Bush-Berlusconi of Obama"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Voor Bert Anciaux (sp.a) is de inzet van de verkiezingen van 7 juni simpel: "Ofwel kies je voor een Bush-Berlusconi-regering, met de CD&V, Open Vld, LDD of N-VA. Ofwel kiest de burger een Obama-achtige regering (...) met CD&V, Open Vld en met sp.a en Groen!. De keuze is dus of LDD-N-VA of sp.a. Daar gaat het over". Het is een van de uitspraken die Anciaux doet in zijn nieuwste boek De pijn van een politicus. Gesprekken met Bert Anciaux.

Het boek is het resultaat van een reeks interviews tussen Anciaux en tv-figuur Luk Alloo. In die gesprekken blikt Anciaux onder meer terug op alle turbulente momenten van het afgelopen jaar waarin hij een (hoofd)rol speelde, gaande van de implosie van de VlaamsProgressieven, de veelbesproken overstap naar de sp.a, de harde kritiek van enkele sp.a-kopstukken, de slechte opiniepeilingen, enz...

"Sp.a heeft mij de zwartepiet toegespeeld"
Over de heisa die begin 2009 ontstond bij de overstap van Anciaux naar de sp.a zegt Anciaux onder meer: "Ze (de sp.a, nvdr) hebben mij de zwartepiet toegespeeld, dat is waar, maar ooit wordt dat wel rechtgezet. (...) Het probleem was dat er onvoldoende interne communicatie was. Als het nodig is om mij eerst af te maken voor we samen vooruit kunnen gaan, dan neem ik dat erbij". Daarnaast zegt Anciaux ook dat de ontvangst bij de sp.a "niet hartelijk" was. "Maar toch weet ik dat ik thuisgekomen ben".

Al sinds 1999 een socialist

Even later gaat Anciaux nog een stap verder en zegt hij dat hij zich eigenlijk al vanaf 1999, dus nog voor het kartel sp.a-Spirit werd opgericht, een socialist voelt.

In het boek zet Anciaux zijn socialistische profiel in de verf met een aantal opvallende voorstellen. Zo droomt hij er luidop van om alle banken te nationaliseren. "Tachtig procent van de politieke partijen zegt nog steeds dat de macht van de staat geminimaliseerd moet worden, dat de belastingen moeten dalen. Wel, ik niet. Ik vind dat de sp.a opnieuw keihard moet kiezen voor een soort nieuwe ASLK, een goed functionerende staatsbank waar de mensen zorgeloos met hun spaarcenten terechtkunnen. (...) Persoonlijk - ik droom nu wel even - wil ik alle banken nationaliseren. Maar ik kan ook al leven met één staatsbank", luidt het. Even verderop pleit Anciaux ook voor de nationalisering van Electrabel.

Brussel: één burgemeester met een grote stadsraad

Ook over Brussel - één van de stokpaardjes van Anciaux - komt de sp.a'er met een voorstel op de proppen: "Ik pleit voor een fusie, met één volwaardige burgemeester met een goede stadsraad van tachtig politici. Nu zijn er negentien gemeenten, evenveel burgemeesters, baronieën en OCMW's en meer dan 200 schepenen, een Brusselse Hoofdstedelijke regering en drie staatssecretarissen, een Brussels Hoofdstedelijk parlement met 89 volksvertegenwoordigers. Dat is pure waanzin en staat synoniem voor verlammende politieke spelletjes en een stugge werking".

Anciaux pleit ervoor om de bevoegdheden van het Brussels gewest over te dragen aan de stad. Op het vlak van gemeenschapsbevoegdheden zoals cultuur kan Brussel-stad dan samenwerkingen aangaan met de Vlaamse gemeenschap of de Franstalige gemeenschap. "Geen derde gemeenschap. Geen derde gewest, maar een stad, een hoofdstad met ook een gewestelijke bevoegdheid. Zo'n stad, daar wil ik voor gaan". (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234