Zaterdag 24/07/2021

Video

7.000 deelnemers aan Mars tegen Terreur in Brussel

null Beeld ANP
Beeld ANP

In Brussel vond vandaag de Mars tegen Terreur plaats. De optocht trok van het Noordstation via Molenbeek en de Beurs naar het Fontainasplein, waar rond 16 uur een slotmoment met muziek en speeches doorging. Volgens de politie waren er 7.000 deelnemers, volgens de organisatie 10.000. Na afloop hebben premier Charles Michel en een aantal topministers in de Lambermont een delegatie ontvangen van de slachtoffers van de aanslagen, familieleden van slachtoffers en de organisatoren van de manifestatie.

Meer dan 160 organisaties waren aanwezig. Vooraan liepen onder anderen de voorzitter van de Franstalige Ligue des droits de l'Homme (mensenrechtenliga), vertegenwoordigers van het burgercollectief Hart Boven Hard, personeel van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en vertegenwoordigers van de verschillende godsdiensten. De manifestanten droegen bloemen, maar ook spandoeken tegen terreurbeweging IS.

Ook waren verschillende politici aanwezig, onder wie Siegfried Bracke, Jan Peumans, Kris Peeters, Koen Geens, Wouter Beke, Kristof Calvo, Peter Mertens en Raoul Hedebouw.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld ANP
Beeld ANP

"Sommigen willen de samenleving verdelen of van de dramatische gebeurtenissen profiteren om een agenda door te drukken. Dat strookt niet met de wereld die wij aan onze kinderen willen doorgeven", zei Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des droits de l'Homme. "Men moet ophouden met stigmatiseren van gemeenschappen: de joden, de vluchtelingen en vooral de moslimgemeenschap. Het is schandalig om onze minister van Binnenlandse Zaken te horen zeggen dat een aanzienlijk deel van de moslimgemeenschap heeft gedanst na de melding van de aanslagen in Brussel." Deswaef noemt zo'n uitspraken "populisme om te surfen op de angst van de mensen en om te verdelen".

null Beeld Hanne Adriaen
Beeld Hanne Adriaen
null Beeld Hanne Adriaen
Beeld Hanne Adriaen

Verloop
De mars startte om 14 uur aan het Noordstation, passeerde langs het Beursplein en eindigde aan het Fontainasplein, waar de families van slachtoffers, hulpverleners en personeelsleden van Brussels Airport het woord namen.

De zus van slachtoffer Walter Benjamin riep op niet toe te geven aan geweld. "Draag zorg voor elkaar. Anders zijn de slachtoffers voor niets gevallen." De man van een ander slachtoffer, Loubna Lasquini, schreef een tekst die voorgelezen werd door een vriendin: "We moeten bruggen bouwen in plaats van muren."

Na afloop ontvingen premier Charles Michel en de vicepremiers een delegatie van slachtoffers, families en organisatoren, zo meldt het kabinet van Michel. De ontmoeting vond plaats rond 17.30 uur.

null Beeld Hanne Adriaen
Beeld Hanne Adriaen
null Beeld Hanne Adriaen
Beeld Hanne Adriaen
null Beeld Hanne Adriaen
Beeld Hanne Adriaen

Tweede vertrek in Molenbeek
Een duizendtal burgers vertrok om 14 uur ook op het Sint-Jan-Baptistvoorplein in Sint-Jans-Molenbeek. "We vonden het belangrijk om ook vanuit Molenbeek te vertrekken", zei Fatima Zibouh, politologe en inwoonster van Molenbeek. "Ook de bevolking van de gemeente was bijzonder getroffen door de aanslagen en wat daarop volgde. We vonden het daarom belangrijk om een collectief moment te hebben om samen vooruit te kunnen. We willen een positieve boodschap brengen van inclusie, dialoog, betrokkenheid en participatie."

De mars die vanuit Molenbeek vertrok, werd aangevoerd door jonge kinderen uit de gemeente. Zij scandeerden slogans "tegen terreur en haat". Spandoeken met opschriften als "Solidariteit met de families" werden meegedragen. Verschillende organisaties die actief zijn in de gemeente, zijn vertegenwoordigd, zoals D'Broej of de Vaartkapoen, maar ook bijvoorbeeld Hart Boven Hard/Tout Autre Chose. Rond 15.00 uur sloot de groep zich aan bij de optocht die was vertrokken aan het Noordstation.

null Beeld Hanne Adriaen
Beeld Hanne Adriaen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Veiligheid
Het initiatief voor de mars werd genomen na de aanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart, waarbij 32 doden en honderden gewonden vielen. Aanvankelijk moest ze plaatsvinden op 27 maart, maar vanwege waarschuwingen over een "mogelijke dreiging" vroegen de autoriteiten om ze uit te stellen.

Om veiligheidsredenen waren tassen verboden tijdens de optocht. De organisatoren hadden zo'n 15.000 deelnemers verwacht, maar dat aantal werd niet bereikt. Rond 14.30 waren volgens de politie meer dan 3.000 mensen present aan het Noordstation. De mensen bleven echter toestromen, waardoor de ordediensten volgens de VRT-nieuwsredactie uiteindelijk zo'n 7.000 deelnemers telden.

RT France zond de mars live uit:

null Beeld Hanne Adriaen
Beeld Hanne Adriaen

Praktisch

Wie met de auto naar Brussel kwam, kon die parkeren aan de Heizel en van daaruit met de taxi gratis naar het Noordstation rijden. Taxichauffeurs boden hun diensten vandaag tussen 13 en 14 uur gratis aan voor de deelnemers van de mars, aldus de voorzitter van taxifederatie FeBeT. In de omgekeerde richting rijden taxi's gratis van het Rouppeplein tussen 16 en 18 uur.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld Hanne Adriaen
Beeld Hanne Adriaen
null Beeld Hanne Adriaen
Beeld Hanne Adriaen
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234