Dinsdag 24/05/2022

65 procent van tieners chat met vreemden

9 op de 10 jongeren hebben minstens één account op een online profielpagina. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de Universiteit Antwerpen. Twee derde van de tieners heeft contact met mensen die ze nooit ontmoet hebben. 'Ze zijn zich niet altijd bewust dat iedereen kan meelezen', zegt professor Michel Walrave.

Sociale media zijn niet meer uit het leven van Vlaamse jongeren weg te denken. Uit een enquête die in 2012 werd afgenomen bij 1.743 12- tot 18-jarigen jaar blijkt dat ze bijzonder actief zijn, en dan vooral op Facebook. Het hoofdmotief? De behoefte aan contact met anderen. Meestal gaat het om vrienden (92 procent) en familie (81 procent).

34 procent van de jongeren heeft een online netwerk tussen de 100 en 300 vrienden. Zo'n 21 procent claimt een vriendenlijst van meer dan 500 contacten te hebben. Opmerkelijk: 65 procent van de jongeren hebben in die lijst personen staan die ze nooit eerder hebben ontmoet.

"Dat is niet per se gevaarlijk", zegt professor Michel Walrave (UA). "Het is belangrijk en logisch dat jongeren die hun identiteit volop aan het vormen zijn populair willen zijn, op zoek zijn naar meningen en dus ook naar nieuwe contacten. Maar het houdt ook risico's in omdat het internet een ontremmend effect heeft. Jongeren kunnen online veel makkelijker over hun gevoelens praten. Als ze intieme informatie delen, rolt die echter niet alleen bij hun beste vrienden over het scherm. Jongeren zijn zich niet altijd bewust dat iedereen kan meelezen. Zo kunnen misbruiken ontstaan."

Een op de tien jongeren zegt immers al eens een profielsite te hebben gebruikt om iemand te pesten. "Jongeren formuleren hun antwoorden veel scherper en laten zich agressiever uit", duidt Walrave. "Dat kan resulteren in direct pestgedrag, zoals online scheldpartijen, en indirect pestgedrag waarbij jongeren gênante informatie over anderen laten circuleren." Meestal zijn de daders jongens en neemt het pesten na 16 jaar af."

Uit het onderzoek blijkt dat een op zesal slachtoffer van pesterijen is geweest. Hierbij zijn vaker meisjes betrokken. "Deze slachtoffers hebben ook significant meer vriendschapsverzoeken met vreemden aanvaard."

Volgens de professor is het belangrijk dat er nog meer sensibiliseringscampagnes op poten worden gezet. "Zodat jongeren weten wat ze moeten en kunnen doen als er sprake is van pestgedrag, maar ook hoe ze hun account- en privacyinstellingen beter kunnen beheren. Veel te weinig jongeren zijn zich er van bewust dat ze kunnen selecteren aan wie ze bepaalde info kunnen laten zien."

Angst niet alleen voeden

Pedagoog Pedro De Bruyckere treedt hem bij. Niet alleen de jongeren zelf moeten volgens hem beter geïnformeerd worden. "Ook ouders, en vooral ook leerkrachten. Zelfs in het lager onderwijs want daar worden sociale media steeds meer een thema. Hoewel jongeren eigenlijk pas vanaf hun dertiende een Facebookaccount mogen aanmaken, zijn ze vaak veel jonger."

Volgens De Bruyckere is het belangrijk dat zo'n onderzoek gebeurt, zodat we geïnformeerd worden en weten waar we aan toe zijn. "Maar het mag onze angst niet alleen voeden. De vreemden waarmee jongeren contact hebben bijvoorbeeld, zijn hoogstwaarschijnlijk geen wildvreemden, maar vrienden van vrienden. Het is logisch dat ze met hen in contact willen komen. Jongeren leren zelf wel wat kan en niet kan, met vallen en opstaan. Ook voor volwassenen trouwens. Het is belangrijk dat zij waakzaam blijven. Sociale media bieden ook kansen, het is belangrijk dat jongeren die ontdekken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234