Woensdag 31/05/2023

NieuwsUpdate

‘65-plussers twee weken sneller ingeënt’

null Beeld Bas Bogaerts
Beeld Bas Bogaerts

Door het AstraZeneca-vaccin in te zetten voor 65-plussers, kan deze doelgroep twee weken sneller dan voorzien uitgenodigd en gevaccineerd worden in de vaccinatiecentra. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid woensdag. In Vlaanderen kunnen op die manier 18.900 65-plussers gevaccineerd worden de week van 15 maart, te beginnen met de oudsten. Net vandaag kondigde AstraZeneca aan dat het deze week 13.900 vaccins minder zal leveren voor Vlaanderen.

AW

Op basis van gegevens uit recente studies heeft de Hoge Gezondheidsraad kunnen evalueren dat het AstraZeneca-vaccin zeer doeltreffend is om zware ziekte en overlijdens te voorkomen bij 65-plussers. “Met het Pfizer- en Moderna-vaccin erbij, betekent dat er nu drie veilige, goed werkende en evenwaardige vaccins zijn om deze meest kwetsbare doelgroep mee te vaccineren”, klinkt het in een persbericht.

In totaal zullen de vaccinatiecentra deze week nog 95.600 mensen kunnen uitnodigen voor vaccinatie in de week van 15 maart. “Volgens de schattingen moeten in de week van 15 maart nog 76.600 zorgverleners gevaccineerd worden. Er zullen dus ook minstens 18.900 65-plussers kunnen worden uitgenodigd voor vaccinatie. Vaccins die niet kunnen worden toegediend aan zorgverleners, moeten ook zoveel als mogelijk naar 65-plussers gaan.”

“De genoemde aantallen houden al rekening met een zeer late onaangekondigde melding van AstraZeneca dat ze deze week 13.900 vaccins minder leveren voor Vlaanderen”, zegt het agentschap.

“Door minder reserve aan te houden aan Pfizer-vaccins, wordt nog bijkomend versneld eind maart. Intussen blijven alle beschikbare Pfizer- vaccins ingezet worden in zorgvoorzieningen, onder meer om ook 65-plussers te vaccineren in de assistentiewoningen”, luidt het nog.

Zorg en Gezondheid was al begonnen met het afbouwen van voorraden Pfizer voor de tweede dosis. Door dat nog verder te doen en enkel voorraad te houden voor vaccinaties één week vooruit, kunnen de vaccinatiecentra in de week van 29 maart meer vaccinaties met Pfizer toedienen, die anders gepland waren voor de week van 5 april.

Eerder kondigde Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aan dat alle 85-plussers in Vlaanderen - dat zijn er 32.800 - binnenkort een vaccinatie-uitnodiging in de bus zullen ontvangen. De 85-plussers die niet in een woonzorgcentrum wonen, kunnen vanaf 15 maart ingeënt worden.

“Door de adviezen en de beslissing die we zullen nemen kunnen we twee weken vroeger beginnen met het vaccineren van deze groep, en dat is een goede zaak”, aldus Beke. “Als we deze groep kunnen versnellen, kunnen we alles in versnelling brengen. Maar alles hangt natuurlijk af van de leveringen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234