Zaterdag 25/01/2020

Verenigde Staten

6 zaken die de regering-Trump ontkende, en vervolgens toch bevestigde

Amerikaans president Donald Trump. Beeld AP

Het Witte Huis bevestigde dinsdag dat president Donald Trump een inbreng had in de verklaring van zijn zoon Donald Jr. over diens ontmoeting met een Russische advocate tijdens de presidentscampagne. Kort voordien had Trumps advocaat Jay Sekulow dat nog in alle toonaarden ontkend. Het was niet de eerste keer dat het team van de president iets ontkent, om het later toch toe te geven. 

1. Trump was betrokken bij de verklaring van Trump Jr.

Jay Sekulow heeft dit bij twee gelegenheden ontkend. Op 12 juli zei hij aan ABC News: "De verklaring werd verspreid door Donald Trump Jr., ik vermoed in overleg met zijn advocaten. De president was hier niet bij betrokken." Op 16 juli herhaalde hij tegenover NBC News: "Ik wil duidelijk maken dat de president niet betrokken was bij het opstellen van de verklaring en de verklaring niet verspreidde." 

Nadat The Washington Post deze week schreef dat de president de verklaring van zijn zoon op het allerlaatste moment gewijzigd had, gaf het Witte Huis zijn betrokkenheid alsnog toe. "De president hielp zoals elke vader zou doen, gebaseerd op de beperkte informatie die hij had", zei woordvoerder Sarah Huckabee Sanders.

2. Trump besliste eenzijdig om FBI-baas James Comey te ontslaan

Dit werd door verschillende mensen uit Trumps entourage ontkend. Gewezen woordvoerder Sean Spicer op 9 mei: "Het was niemand van het Witte Huis. Dit was een beslissing van het departement Justitie." Sarah Huckabee Sanders op 10 mei, op de vraag of Trump al beslist had om Comey te ontslaan en Justitie vroeg om een reden te zoeken: "Neen." Adviseur Kellyanne Conway op 10 mei: "Hij luisterde naar de aanbevelingen van zijn onderminister van Justitie Rod Rosenstein."

Het was Donald Trump zelf die dat op 11 mei tegensprak in een interview op NBC News: "Ik ging Comey ontslaan. Oh, ik ging hem ontslaan ongeacht de aanbeveling." Rod Rosenstein reageerde op 19 mei: "Op 8 mei kreeg ik te horen dat president Trump van plan was directeur Comey te verwijderen en dat hij mijn raad en input nodig had."

Lees ook: Donald Trump Anxiety: Amerikanen worstelen met nieuwe geestelijke ziekte (+)

3. Comey werd ontslagen naar aanleiding van het Rusland-onderzoek

"Dat is niet waar dit over ging", zei vice-president Mike Pence op 10 mei. Ook in de memo van Rosenstein werd het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentscampagne niet vermeld. Het ging daarentegen over de ongebruikelijke aankondigingen van Comey over het onderzoek naar Hillary Clinton tijdens de campagne. 

Maar opnieuw was het Trump zelf die bevestigde dat het Rusland-onderzoek wel degelijk meespeelde. "Toen ik beslist had om het te doen, zei ik tegen mezelf: 'Weet je, dit Rusland-ding met Trump en Rusland is een verzonnen verhaal, het is een excuus van de Democraten voor het verliezen van een verkiezing die ze hadden moeten winnen'", aldus de president op 11 mei aan NBC.

De ontslagen FBI-baas James Comey. Beeld REUTERS

4. Michael Flynn besprak sancties met Russische ambassadeur

Vice-president Pence op 15 januari over de ontmoetingen van toenmalig veiligheidsadviseur Michael Flynn met Russisch ambassadeur Sergej Kisljak: "Ze bespraken niets wat te maken had met de beslissing van de Verenigde Staten om diplomaten uit te wijzen. Wat ik kan bevestigen, nadat ik er met hem over gesproken heb, is dat die conversaties toevallig plaatsvonden rond de tijd dat de VS actie ondernamen om diplomaten uit te wijzen en dat ze helemaal niets te maken hadden met die sancties."

Dat dat niet klopte, bleek een maand later. Op de vraag of Flynn sancties besprak met de Russische ambassadeur, antwoordde toenmalig woordvoerder Spicer op 14 februari: "Juist. [...] De minister van Justitie informeerde het Witte Huis dat ze ons wilden inlichten over enkele opmerkingen die wellicht in strijd waren met wat hij had gezegd tegen de vice-president. Het was een kwestie van vertrouwen, en de president concludeerde dat hij niet langer vertrouwen had in zijn nationale veiligheidsadviseur."

5. Philip Bilden trok zich terug als hoofd van de marine

De regeringsvorming van Donald Trump verliep in februari niet van een leien dakje. Nadat Vincent Viola en Andrew Puzder hun kandidatuur voor hoofd van het leger en minister van Werk al hadden ingetrokken, rezen er ook twijfels of Philip Bilden de functie van Navy-secretaris wel tot een goed einde kon brengen vanwege zijn statuut als zakenman en investeerder.

Nadat CBS meldde dat Bilden zich wellicht zou terugtrekken, tweette Sean Spicer op 18 februari: "Die mensen hebben het mis. Ik heb net met hem gesproken en hij is 100 procent toegewijd om de volgende Navy-secretaris te zijn."

Op 26 februari deelde minister van Defensie Jim Mattis mee dat Bilden "de moeilijke beslissing genomen heeft om zijn kandidatuur als secretaris van de marine in te trekken".

6. Trump deelde geheime informatie met Russen

Dat Donald Trump, te midden van de verdenkingen van Russische connecties, in mei een ontmoeting had met twee Russische topofficieren in het Oval Office, kon op weinig begrip rekenen. Dat hij daarbij geheime informatie prijsgegeven zou hebben aan ambassadeur Sergej Kisljak en minister Sergej Lavrov, schoot al helemaal in het verkeerde keelgat. 

Het nieuws werd aanvankelijk ontkend door nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster. "Het verhaal dat vandaag is verspreid, is vals", klonk het op 15 mei.

Een dag later kwam de adviseur daar al op terug: "Het is volledig gepast dat de president informatie deelt waarvan hij het nodig acht om de veiligheid van het Amerikaanse volk te bevorderen. Dat is wat hij deed."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234