Zondag 15/12/2019

6 x Kort

Centrum Brussel 2000, Brussel

Op een samenwerking met Dito'Dito na was het de voorbije maanden vrij stil rond het Brusselse theatercollectief Bronstig Veulen. Anderhalf jaar na te zijn afgestudeerd aan het RITS, bundelen de leden opnieuw hun krachten. In het kader van Springtij/Émergences, een project van Bruxelles/Brussel 2000 dat jonge theatermakers impulsen wil geven, tonen ze vijf korttonelen onder de noemer '6 x Kort'. Vijf voorstellingen tonen de onderlinge gelijkenissen en verschillen tussen Jan Geers, Dominique Van Malder, Don Verboven, Hendrik De Smedt en Jo Decoster. De zesde voorstelling is de som van de vijf. Het publiek wordt van de ene plek in het Centrum Brussel 2000 naar de andere geleid, en krijgt vijf (of zes) producties voor de prijs van één.

'6 x Kort' door Bronstig Veulen. Première vanavond, donderdag 26 oktober, om 20 uur in het Centrum Brussel 2000, Schildknaapstraat 50, 1000 Brussel. Tot en met 12 november, telkens van donderdag tot zondag om 20 uur. Kaarten 250 en 350 frank (6,20 en 8,68 euro). Reserveren op tel. 02/278.20.00 (Centrum Brussel 2000).

Belle Gazelle

Rataplan, Borgerhout

Bart Klein studeerde in 1997 af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij is vooral bekend door zijn deelname aan het televisieprogramma Onvoorziene Omstandigheden. Al improviserend, schrijvend en schavend kwam hij tot een eigen tekst die hij zelf speelt. 'Belle Gazelle' is het verhaal van een vrouwengek. Een man zit in de keuken en fantaseert er duchtig op los. Een zeemeermin, het buurmeisje Nele en Belle Gazelle passeren de revue. De muziek is van Beatmaster STV ofte Stokkie Stoofvlees. Coach Stijn Cole hield een oogje in het zeil.

'Belle Gazelle' door Bart Klein. Op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober, telkens om 20.30 uur, in Rataplan, Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout. Kaarten 200 frank (4,96 euro). Reserveren op tel. 03/235.04.90.

Histoire d'A (groepsportret)

Leuvense Schouwburg, Leuven

Binnen het muziektheater dient zich het ene opmerkelijke artistieke huwelijk na het andere aan. De ontmoetingen tussen Eric De Volder en Dick Van der Harst ('Diep in het bos') en tussen Jan Ritsema en Walter Hus ('Meneer, de zot & tkint') liggen vers in het geheugen. Op initiatief van Muziektheater Transparant slaan nu het spelerscollectief de Roovers, auteur Peter Verhelst en het Prometheus Ensemble onder leiding van Etienne Siebens de handen in elkaar. Verhelst schreef een nieuw libretto bij 'L'Histoire du Soldat' (1917-18) van Igor Stravinsky, een "dramatisch entertainment" geïnspireerd op een oud Russisch volksverhaal: een soldaat verkoopt zijn viool (lees: zijn ziel) aan de duivel in ruil voor een boek dat hem rijk maakt. Het Faustmotief is bij Verhelst minder aanwezig. Zijn tekst is een meditatie over de oorlog. Drie stemmen proberen een vierde ertoe te overhalen een vrouw te verkrachten: een beeld dat verwijst naar de Balkanoorlogen. Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Sofie Sente en Luc Nuyens nemen alle gesproken én stille rollen voor hun rekening.

'Histoire d'A (groepsportret)' door de Roovers, Muziektheater Transparant en het Prometheus Ensemble. Première morgen, vrijdag 27 oktober, om 20.30 uur in de Leuvense Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven. Kaarten 200 en 600 frank (4,96 en 14,87 euro). Reserveren op tel. 016/22.21.13. Nadien op tournee (info op tel. 03/235.04.90 bij Thassos).

2Pack

HETPALEIS, Antwerpen

Hush Hush Hush is een voor Vlaanderen uniek dansgezelschap: het paart hiphop aan hedendaagse dans, en wordt geleid door een 'nieuwe' Belg, de Gentse choreograaf Abdelaziz Sarrokh. Opgericht in 1995 geniet Hush Hush Hush sinds een paar jaar ook in het buitenland enige bekendheid. Hun nieuwste productie kwam tot stand in samenwerking met de Rotterdamse Schouwburg.

'2Pack' is geïnspireerd op de Amerikaanse rapper Tupac Amaru Shakur, die in 1996 op een gewelddadige manier om het leven kwam. Aan de hand van Shakurs lot wil Sarrokh het hebben over de impact van de maatschappij op het individu, en meer bepaald op het lichaam. Op welke manier getuigt het lichaam van fenomenen zoals sociale uitsluiting en racistische vooroordelen? Met zes collega's zoekt Sarrokh naar een antwoord. Zoals steeds bij Hush Hush Hush is de groep zeer divers samengesteld. Paulo Nuñes bijvoorbeeld, die the Godfather of Dutch breakdance wordt genoemd, staat naast Martha Lopez Garcia op het toneel, die met flamenco en hedendaagse dans vertrouwd is.

'2Pack' door Hush Hush Hush. Op zaterdag 28 oktober en van woensdag 1 tot en met zaterdag 4 november, telkens om 20 uur in HETPALEIS, Meistraat 2, 2000 Antwerpen. Kaarten 200 tot 350 frank (4,96 tot 8,68 euro). Reserveren op tel. 03/202.83.60. Nadien op tournee.

Ernesto Solo / Ernesto

Beursschouwburg, Brussel

De broers Koen en Sven Augustijnen zijn respectievelijk danser-choreograaf en videast. Toen Koen in de Franse stad Toulouse een productie met negen jonge hiphopdansers, 'Toutes les choses que je n'aime pas, j'aime après', maakte, raakten hij en Sven geïntrigeerd door de persoonlijkheid van Ernesto Cortès. Cortès is een nu twintigjarige Franse hiphopdanser van Chileense origine. Wat opvalt als je hem aan het werk ziet, is het contrast tussen zijn veeleer zware fysiek en de atletische bewegingen die hij uitvoert. Koen, die ook bij Les Ballets C. de la B. actief is, creëerde een solo voor Cortès, 'Ernesto Solo', niet op harde beats maar op muziek van Franz Schubert. Broer Sven draaide een filmportret van Ernesto, dat dezelfde avond wordt vertoond.

'Ernesto Solo' en 'Ernesto' door Koen en Sven Augustijnen en Les Ballets C. de la B. Première op zaterdag 28 oktober om 20.30 uur in de Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel. Kaarten 250 frank (6,20 euro). Reserveren op tel. 02/513.82.90. Nadien op tournee.

'k Heb moete botse

CC Westrand, Dilbeek

Maurice Maeterlinck won als enige Belg ooit de Nobelprijs literatuur. Toch wordt zijn werk zelden of nooit in Vlaanderen opgevoerd. Geen theatergezelschap maar de Filmfabriek brengt daar verandering in. De producent van films als The way of the weed en The cutting liet zijn oog op Maeterlincks 'Aglavaine et Sélysette' (1896) vallen, een stuk waarin mensen elkaar letterlijk doodknuffelen. Joost Wijnant is de enige acteur. Alle andere personages zijn vooraf opgenomen beeldprojecties. Peter Missotten en Bram Smeyers herwerkten de tekst en regisseren.

''k Heb moete botse' door de Filmfabriek. Première op zaterdag 28 oktober om 20 uur in CC Westrand, Kamerijklaan, 1700 Dilbeek. Kaarten 300 en 350 frank (7,44 en 8,68 euro). Reserveren op tel. 02/466.20.30. Van dinsdag 31 oktober tot en met donderdag 2 november ook in Stuc, Leuven (tel. 016/23.67.73). Nadien op tournee.

Gopf

deSingel, Antwerpen

Zelden werd een debuut op zoveel lof onthaald als 'Gopf' van het Zwitserse trio MetzgerZimmermannDePerrot. Zelf noemen ze hun voorstelling "fysiek theater", geen dans of circus, hoewel ze uit die werelden afkomstig zijn. Gregor Metzger danste bij Maurice Béjart in Lausanne, onder meer als Freddie Mercury in diens 'Queenballet'. Martin Zimmermann leerde de stiel bij Circus Knie, en werkte nadien met Josef Nadj. Dimitri De Perrot is dj. Samen doen ze wondere dingen met een allereenvoudigst decor: drie plooibare houten wanden, op verschillende hoogten doorboord met gaten waarin houten kubussen schuiven. Metzger en Zimmermann dansen als Beckettiaanse figuren tussen, onder, boven en naast de paravents. Virtuoos springen ze doorheen de vensters, hangen ze ondersteboven aan een wand of verdwijnen ze van de ene doos in de andere. 'Gopf' is, aldus deSingel, "poëtische slapstick met onwaarschijnlijke wendingen en een verbluffende precisie".

'Gopf' door MetzgerZimmermannDePerrot. Van dinsdag 31 oktober tot en met vrijdag 3 november, telkens om 20 uur, in deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Kaarten 250 tot 600 frank (6,20 tot 14,87 euro). Reserveren op tel. 03/248.28.28. 'Gopf' maakt ook deel uit van het feestprogramma de Nacht in deSingel op zaterdag 4 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234