Zondag 27/11/2022

6 stappen naar een betere zorg

Van een snellere schorsing van handtastelijke artsen tot een spoedprocedure voor innovatieve medicijnen: zes strijdplannen heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) klaar. 'De patiënt beter beschermen en de zorg toegankelijker maken, daar draait het om.' Eline Delrue

1. Erkenning van osteopaten

Om de charlatans uit de sector te weren, moet er een erkenning komen van osteopaten, vindt Onkelinx. Eind deze maand nog wil ze haar plannen daarvoor door het parlement duwen. Van de 1.600 osteopaten in ons land zijn er 1.200 aangesloten bij de beroepsvereniging.

"Maar de titel is niet beschermd", stelt Onkelinx. "Sommigen hebben helemaal geen achtergrond als arts of kinesist. Ook kruidkundigen of acupuncturisten mogen zich zo noemen. Terwijl patiënten toch duidelijk moeten weten door wie ze behandeld worden." Om een erkenning binnen te rijven is het volgens de minister noodzakelijk dat de osteopaat een zekere opleiding heeft gekregen in het vakgebied.

"Externe controle is beter dan het aan de sector overlaten", reageert Jean Paul Van Bendegem van de Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP).

2. Snellere schorsing van handtastelijke artsen

Artsen die een bedreiging vormen voor de patiënt moeten sneller op non-actief worden gezet, meent Onkelinx. Denk bijvoorbeeld aan psychiater Walter Vandereycken, die zich in zijn praktijk jarenlang bezondigde aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Onkelinx: "Nu is het heel moeilijk om daar iets tegen te beginnen. Die klachten leggen een lange weg af bij de Orde van Geneesheren en justitie voor er iets gebeurt. Daarom moet er een spoedprocedure komen om die artsen toch al tijdelijk te schorsen. Dit om te vermijden dat zij, in afwachting van een uitspraak, nog twee jaar aan de slag kunnen blijven.."

Het plan is besproken met de Orde en ligt in oktober op de regeringstafel. "Dit willen wij al jaren", zegt Walter Michielsen van de Orde van Geneesheren.

3. Regulering voor e-sigaret

De elektronische sigaret is een potentieel gevaar, oordeelt Onkelinx. "Sommige e-sigaretten maken gebruik van nicotine. In een te hoge dosis kan dat een gevaarlijke substantie zijn."

In ons land werd voorlopig nog geen aanvraag ingediend om dit type e-sigaret op de markt te brengen, maar ze circuleert wel, weet Onkelinx. "Het is dus niet omdat er nog geen aanvragen zijn dat er geen wettelijk kader moet komen. Ik wil het niet verbieden, wel reguleren."

Daarom gaf ze het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG) de opdracht om de zaak uit te pluizen: wat is er al op de markt, hoeveel nicotine zit erin? De Vlaamse Liga tegen Kanker juicht het voorstel toe: "Voor de e-sigaret moeten minstens even strenge regels gelden als voor gewone sigaretten."

4. Spoedprocedure voor innovatieve medicijnen

Wat nu tweeënhalf jaar aansleept, moet in zes maanden kunnen, maakt Onkelinx zich sterk. Deze maand nog legt ze in het parlement haar plannen voor om de procedure voor innovatieve geneesmiddelen drastisch te versnellen.

"Nu duurt het ruim twee jaar vooraleer een nieuw medicijn de lange weg van registratie en terugbetaling afgelegd heeft. Maar het gaat vaak om geneesmiddelen voor patiënten met levensbedreigende ziektes, dan kun je onmogelijk zo lang wachten." Opmerkelijk: farmabedrijven die in de spoedprocedure stappen, zijn verplicht hun product gratis ter beschikking te stellen van de patiënt. Ook als de ziekteverzekering uiteindelijk beslist om het geneesmiddel niet terug te betalen. Zo is de patiënt verzekerd van blijvende toegang tot zijn medicijn.

"Nu is het inderdaad een lange lijdensweg die veel sneller moet kunnen", zegt Marc Moens, voorzitter van artsenvakbond BVAS.

5. Transparanter prijskaartje in ziekenhuizen

Het kostenplaatje van de ziekenhuizen moet veel duidelijker, vindt Onkelinx, die hiervoor samen zit met artsen, ziekenhuizen en ziekenfondsen. "Er zijn nog te veel patiënten die versteld staan van hun factuur. Ziekenhuizen doen al heel wat inspanningen om hun tarieven helder te krijgen, maar ze pakken dat elk op hun manier aan."

"Daarom moet er een soort standaard komen: deze informatie moet je op voorhand geven. Dat kan een opstap zijn naar een 'offerte voor zorg', zodat de patiënt weet wat hij mag verwachten."

Ook moet vooraf duidelijk worden gemaakt welke arts geconventioneerd is en welke extra supplementen mag aanrekenen. "De administratieve lasten liggen nu al bijzonder hoog. Mijn grote schrik is dat die kosten zwaar zullen doorwegen", zegt Marc Moens.

6. Betere filter voor noodoproepen

Eén miljoen euro wil Onkelinx bij de komende begrotingscontrole vragen voor de uitbreiding van een "succesvol pilootproject" In Brugge. Dat project onderscheidt de hoogdringende oproepen van de consultaties die gerust een dag kunnen wachten.

"Dit om de huisartsen van wacht te ontlasten. Het is absoluut onderdeel van hun takenpakket om beschikbaar te zijn, maar we willen vermijden dat ze 's nachts vijf keer uit bed worden getrommeld voor een kleinigheid."

"Een telefonische schifting houdt ook gevaar in", zegt Marc Moens. "Patiënten die in paniek zijn kunnen hun klachten niet altijd goed verwoorden."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234