Donderdag 28/10/2021

6 plukvakanties voor de nazomerBruisende champagne in EpernayBruisende champagne in Epernay

Weinig streken zijn mooier in de Champagne dan die rond Epernay. Wie zijn coupe champagne komt plukken, plukt niet één druif. Champagne is een mengsel van blauwe en witte druiven, van chardonnay en pinot blanc tot pinot meunier. Het plukweekend begint op vrijdagavond, waarbij je met eigen vervoer aankomt in het charmante Epernay. Zaterdag ga je een dag mee druiven plukken. Je wordt ingewijd in de geheimen van de champagneboers en je kunt lunchen op het wijndomein, waarna een bezoek aan de wijnpers en een champagnedegustatie volgt. Na zo’n dagje plukken heb je wel een goede nachtrust verdiend. Kies voor een chambre d’hôte in het hart van Epernay of logeer in een achttiende-eeuws chateau dat al zes generaties lang door dezelfde familie wordt bewoond. Het chateau is omringd door 18 hectaren Engelse en Franse tuin en een privémeer. Of kies voor een historisch hotel uit de negentiende eeuw met verwarmd openluchtzwembad. Op zondag bezoek je een groot champagnehuis zoals Moët & Chandon, waar je een glas Brut Imperial kunt proeven. De rest van de dag verken je de streek. Het weekend wordt georganiseerd door Werelds Koken en kost 275 euro per persoon met overnachting in een chambre d’hôte of 325 euro per persoon met overnachting in een hotel of chateau. Verschillende afreisdata mogelijk tot half oktober.

Witte trebbiano in Trasimeno

Ter gelegenheid van de wijnoogst van 2009 staan de wijnboerderijen, de verblijfsgelegenheden en de restaurants in het gebied rond Trasimeno klaar voor de komst van de wijntoeristen. Niet verwonderlijk, want Trasimeno is bijzonder gunstig gelegen in het hart van Italië op de grens van Umbrië en Toscane. Uiterst geschikt dus voor een ontspannen vakantie onder de noemer van het ‘wijntoerisme’, dat een sterke groei vertoont onder liefhebbers die graag op zoek gaan naar de oorsprong van de door hen zo geliefde wijnen. Laat je verleiden door de wijntakken die schitteren in de heldere septemberlucht. Ervaar de emoties verbonden aan de wijnoogst, een van de belangrijkste elementen van het leven op het platteland. De wijndomeinen aan de oevers van het Trasimenomeer vallen onder de DOC (Denominazione di Origine Controllata) ‘Colli del Trasimeno’. Ontdek ook de voordelen van een vakantie aan het meer tijdens de zachte najaarsperiode. Geniet van het microklimaat, dat wijnboeren toelaat om behalve de traditionele variëteiten zoals witte trebbiano ook rode cabernet- en merlotdruiven te oogsten. In oktober kun je in de streek van Trasimeno ook olijven plukken.

Rode beaujolais bij Lyon

Via Appellation Contrôlée kun je een plukadres vinden in Frankrijk. De meeste adressen liggen in de Beaujolais en Mâconnais. Deze streken liggen iets ten noorden van Lyon. Het glooiende landschap loopt over in een hogere bergrug. Verder hebben ze enkele adressen in de Chablis. Verspreid over de streek liggen schilderachtige dorpjes. De wijngaarden liggen meestal op hellingen, zodat je een fantastisch uitzicht hebt. In de kleine dorpjes is het erg druk tijdens de druivenoogst. Veel vendangeurs trekken na het werk en avondmaal naar de kleine kroegen of wijnkelders bij de boeren. Je betaalt 99 euro inschrijvingsgeld aan Appellation Contrôlée voor het regelen van een plek. Bedoeling is wel dat je aan de volledige oogst deelneemt op een domein. Dat betekent dat je een week of twee plukt, waarvoor je ook dagelijks betaald wordt.

Blozende appels in Limburg

In Limburg kun je een appelboom adopteren: in het voorjaar mag je de fruitboer helpen om de boom te planten en in het najaar pluk je de oogst. De boompjes staan in Bilzen en Sint-Truiden. Met dit project voegt Toerisme Limburg een originele nieuwigheid toe aan het oogstseizoen in Haspengouw, waar je traditioneel oogstnocturnes en - feesten kunt meemaken. “Hoogstambomen waren typisch voor onze fruitstreek en dus proberen we er weer zo veel mogelijk te planten om het authentieke Haspengouwse landschap zo goed mogelijk te herstellen”, zegt Willy Orlandini van Toerisme Limburg. Op die manier kunnen toeristen (en inwoners) genieten van het echte Haspengouw en kunnen ze er vanaf dit seizoen zelfs een stukje van kopen, want iedereen kan een appelboom adopteren. Gedeputeerde Sylvain Sleypen: “We koppelen de ‘fruitrush’ aan een weekendje Limburg. Gegadigden mogen in het voorjaar hun boom helpen te planten en in de oogsttijd kunnen ze hun appels komen plukken.” Je betaalt 10 euro per boom. Je moet wel vooraf reserveren. Achteraf mag je het fruit meenemen aan 0,5 euro per kilo of kun je het ter plekke laten persen tot appelsap.

Olijven in Toscane

Oktober in Toscane, dat is rust. ’s Ochtends kleuren de olijfboomgaarden blauwgroen in de vroege schemering, ’s avonds knispert het haardvuur. De Italianen stropen hun mouwen op voor de olijvenpluk. De gastronomische reisorganisatie Werelds Koken biedt je de kans om de oogst zelf mee te maken. Pluk je eigen olijven, breng ze zelf naar de pers en zie hoe ze in goudgroene olie veranderen. Samen met een plaatselijke chef leer je daarna brood met olie te bakken in de houtoven en ontdek je de geheimen van de Italiaanse keuken. Bij het bereiden van de gerechten kun je je eigen geperste olijfolie gebruiken. Op een oliedegustatie leer je bovendien de verschillen in kwaliteit en smaak onderscheiden. Je slaapt in een klein huisje bovenop de top van een met olijfbomen bedekte heuvel in Penna Alta. De huisjes verbergen mooi ingerichte appartementen en op de top van de heuvel is er een zwembad. Tijdens deze vijfdaagse reis, die je naar eigen wens kunt uitbreiden, heb je elke dag vrije tijd. Om een boek te lezen aan het zwembad of kastanjes te rapen in het bos. In een halfuurtje sta je in Firenze, Siena of Arezzo. Kostprijs is 595 euro per persoon voor vier overnachtingen plus ontbijt, vijf dagen autohuur, olijvenpluk met lunch in de boomgaard, een workshop schiacciabrood en koken, olijfolieproeverij, welkomstdiner en wegenkaart. Vluchten naar Firenze of Pisa moet je zelf boeken.

Kiwi’s, mango’s en bessen in Australië

Wie een jaar door Australië wil trekken en ondertussen graag een centje zou bijverdienen, kan dat door mango’s, kiwi’s of bosbessen te plukken. Via organisaties als Pickingjobs kun je uitkijken naar een geschikt werkje op een mooie plek. Je plukt de kiwi’s en mango’s die dan later bij ons in de supermarkt terechtkomen. Een groot deel van de fruitoogst in het dunbevolkte Australië is immers bestemd voor de export. Australië heeft ook enkele wijndomeinen waar je kunt gaan plukken, maar meestal is de oogst van druiven hier geautomatiseerd. Het terrein maakt machinaal oogsten hier makkelijker dan in pakweg Frankrijk of Italië, waar veel wijndomeinen van oudsher aangelegd zijn op hellingen. Een voorbeeld voor wie down-under de dag wil plukken: in de Tumbarumba Creek in de Snowy Mountains, beter bekend als de Alpen van Australië, kun je bosbessen plukken. De oogst begint eind december en loopt tot midden maart. Je plukt er van 7 uur ’s ochtends tot 13 of 14 uur ’s middags, en dat bij zomertemperaturen. Tijdens het plukken bescherm je je hoofd het best met een pet of doek tegen de zon. In de namiddag ben je vrij. Je kunt dan afkoelen in een nabijgelegen zwembad, vissen in Mannus Lake of tennissen en golfen op de terreinen in de buurt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234