Dinsdag 07/12/2021

€5miljard Belgisch geld bij Zwitserse banken

De minister van Financiën van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft zijn Europese collega's ingelicht over een mogelijke massale belastingontduiking via Zwitserse rekeningen. De Belgische belastinginspectie opent een onderzoek. Er is sprake van 5 miljard euro voor ons land alleen.

Een lijst van 27 landen met voor in totaal 93 miljard euro aan tegoeden. Daarop stootte de belastingdienst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het zou gaan over Zwitserse bankrekeningen, die toebehoren aan particulieren en bedrijven. De belastingdienst gaat nu controleren of de rekeningen zijn aangegeven, en of er de nodige belastingen zijn betaald.

"De gegevens die werden ontdekt in het kader van een onderzoek naar een aantal banken hebben niet enkel betrekking op de Duitse belastingbetaler", zegt de minister van Financiën Norbert Walter-Borjans. "Het spreekt voor zich dat we de gegevens met de andere overheden zullen delen, om via internationale samenwerking mogelijke belastingontduiking op te sporen. We hebben hier te maken met een echte fraude-industrie."

Op het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt woordvoerder Ferry Comhair dat ze via een brief van de Duitse minister op de hoogte zijn gebracht. "De minister heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) opdracht gegeven om de dossiers te onderzoeken."

Volgens het kabinet zal het wel geen simpele klus worden. "Het is een anonieme lijst, dus we hebben geen namen, enkel landencodes. Zo heeft men ongeveer 5 miljard euro tegoeden van Belgen kunnen markeren."

Zwitserse UBS-bank

De sporen zouden leiden naar de Zwitserse bank UBS, weet het kabinet. In de Duitse media wordt ook gewag gemaakt van Deutsche Bank, Commerzbank en Goldman Sachs. Vooralsnog zijn er geen Belgische banken bij betrokken.

Het is niet voor het eerst dat UBS opduikt in dergelijke fraudeschandalen. In 2014 nog kwam de Belgische tak van de Zwitserse zakenbank in opspraak. Uit gelekte gegevens moest blijken dat de bank in het voorbije decennium gefortuneerde Belgische belastingplichtigen benaderd zou hebben om een Zwitserse rekening te openen. De betrokken klanten zouden bedrijfsleiders, sportlui en andere rijke Belgen zijn. In de fraudezaak, die nog niet afgehandeld is, zijn zo wellicht miljarden euro's doorgesluisd naar Zwitserland, weet het parket.

Mogelijk zijn deze gegevens (deels) complementair aan die eerdere data. Karel Anthonissen, de gewestelijke directeur van de BBI, schat de kans dat hier sprake is van fraude groot in. "Er is niks mis met het hebben van een spaarrekening in Zwitserland. Maar in deze zaak durf ik te zeggen dat ruim de helft gaat over verborgen vermogens."

De manier waarop de belastingdienst achter deze vermeende belastingontduiking is gekomen is opmerkelijk. Een aantal maanden geleden kocht de dienst een USB-stick van een anonieme tipgever. Naar verluidt zou daar 5 miljoen euro voor betaald zijn geworden. De data die daarbij gevonden werden zouden indrukwekkend zijn.

Kleine speler

Het is ook niet de eerste keer dat Noordrijn-Westfalen op deze wijze potentiële belastingontduikers opjaagt. Eerder al werd via een gelijkaardige weg zo'n 2 miljard euro aan gemiste inkomsten teruggevorderd. Volgens minister Walter-Borjans heeft de belastingdienst sinds 2011 zo elf cd's of USB-sticks gekocht met gegevens van vermoedelijke fraude. De belastingdiensten van Noordrijn-Westfalen kunnen bogen op een ruimte expertise. Karel Anthonissen zegt dat België een goede samenwerking heeft met de Duitse collega's.

Met 5 miljard euro is ons land overigens maar een kleine speler in de totale ranglijst. Landen als het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Frankrijk zijn de grootste 'ontduikers'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234