Zaterdag 23/10/2021

59-jarige Truiense supporter vrijgelaten

'Zaterdag gaat mijn cli�nt naar Staaien. Hij wil tonen dat hij niets te verbergen heeft'

Iedereen schreeuwt onschuld uit in omkoopzaak voetbal

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

De van omkoping verdachte Truienaar Luc Nuyttens is weer op vrije voeten. 'Omdat zijn vasthouding niet langer vereist was in het kader van het onderzoek', zegt het Hasseltse parket. 'De vrijlating houdt geen oordeel in.' Voor zijn advocate staat de onschuld van haar cliënt nu wel vast. 'Het is veelzeggend dat hij zelfs niet voor de raadkamer is moeten verschijnen.'

Vorige donderdag was de 59-jarige STVV-supporter aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld in de omkoping omtrent de wedstrijden Antwerp-STVV en STVV-Charleroi. Het was zijn ex-werkgever die via een tennismakker voetbalclub Antwerp (en zo ook het Hasseltse parket) gemeld had dat er via de Truienaar onder meer 11.000 euro van Charleroi naar STVV verhuisd zou zijn. Alle partijen ontkennen. Nuyttens werd wel aangehouden en moest normaal gezien gisterochtend voor de raadkamer verschijnen.

Uiteindelijk was dat niet meer nodig, zo besliste de Hasseltse onderzoeksrechter maandagavond. Dinsdagochtend mocht Nuyttens de gevangenis verlaten als een vrij man. "Dat wil niet zeggen dat hij nu plots niet meer verdacht is", zegt parketwoordvoerder Erwin Steyls. "Donderdag is hij aangehouden omdat de onderzoeksrechter dat nodig achtte in het kader van het onderzoek. Hij wilde de verdachte ondervragen en confronteren met andere personen. Op dat moment moet je de man aanhouden om te vermijden dat hij contact opneemt met derden. Als de onderzoeksrechter uiteindelijk oordeelt dat het in het kader van het onderzoek niet langer nodig is iemand in de cel te houden, laat hij de man gaan. Zo is maandagavond ook beslist. Die beslissing houdt geen oordeel in over eventuele schuld of onschuld. Het is best mogelijk dat de man straks toch nog vervolgd wordt voor strafbare feiten."

Miet Pokorny, de advocate van de Truienaar, ziet het anders. "Het feit dat mijn cliënt zelfs niet voor de raadkamer is moeten verschijnen is veelzeggend. Ik heb eerder al gezegd dat het dossier flinterdun is en gebaseerd op de uitspraken van maar één persoon, de vroegere werkgever van mijn cliënt. Blijkbaar heeft ook de onderzoeksrechter nu geoordeeld dat er geen aanwijzing van schuld is. Zo niet hadden ze mijn cliënt voor de raadkamer kunnen laten verschijnen en hem vervolgens vrijgelaten 'onder voorwaarden in het belang van het onderzoek'. Dat is de normale gang van zaken."

Meester Pokorny beseft dat het onderzoek nog niet afgelopen is en dat "er straks misschien andere aanhoudingen volgen". Vandaag overlegt ze met haar cliënten over eventuele verdere stappen. "Charleroi heeft al een raadsman onder de arm genomen en Jacky Mathijssen heeft al klacht neergelegd. Misschien moeten wij dat ook maar doen. Mijn cliënt is ook onterecht aan de schandpaal genageld."

Nuyttens, verrast bij zijn aanhouding, is uiteraard opgelucht met zijn vrijlating - "ik heb met de hele zaak niks te maken, ik ben volledig onschuldig" - maar tegelijkertijd verontwaardigd. "Het eerste wat hij als fervent supporter wilde doen", zegt Pokorny, "is uitleggen aan de spelers dat hij met de hele affaire niets te maken heeft. Ik heb hem dat wel afgeraden omdat het onderzoek nog loopt. Hij heeft me wel verzekerd dat hij zaterdag zeker naar Staaien gaat. Hij wil tonen dat hij niets te verbergen heeft."

Voor STVV-voorzitter Roland Duchâtelet bewijst de vrijlating van de man dat er niets aan de hand is. Dat het gerecht een onderzoek is gestart, stoort Duchâtelet hoegenaamd niet. "Het gerecht heeft de plicht om klachten te onderzoeken. Als er sprake is van omkoping in het voetbal moet dat bestreden worden. Daarom hebben spelers en club ook volop met het onderzoek meegewerkt."

Maar de manier waarop sommige media met de zaak zijn omgesprongen, stoort hem mateloos. "Hopelijk brengen ze nu even groot in de krant dat de spelers van STVV vermoedelijk onschuldig zijn en dat er geen sprake is van omkoping." Ook STVV denkt eraan om eventueel gerechtelijke stappen te ondernemen "tegen al wie schade heeft toegebracht aan spelers en club".

Bij Charleroi kregen we gisteren noch manager Mogi Bayat noch secretaris Pierre-Yves Hendrickx aan de lijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234