Maandag 06/04/2020

Brabantse Pijl

56e editie zoekt opvolger voor Ben Hermans

Beeld TDW

Morgenmiddag om 12u30 wordt de 56e editie van de Brabantse Pijl (1.BC) op gang geschoten. Voor de negende keer op rij gebeurt dat in de schaduw van het stadhuis op de Grote Markt van Leuven. Aankomstplaats is nog steeds de Brusselsesteenweg in Overijse. Er komen met BMC, Etixx-Quick Step, Lotto-Soudal, Dimension Data, IamCycling, Orica-GreenEdge, Cannondale en Giant-Alpecin acht WorldTour-teams aan de start.

Met de Brabantse Pijl wordt meteen een nieuw blik renners opengetrokken. Geen Peter Sagan, Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Fabian Cancellara, Alexander Kristoff of andere voorjaarsrenners meer aan de start. Alhoewel Mathew Hayman, de recente winnaar van Parijs-Roubaix, wel van de partij is.

Vanaf morgen breekt de periode aan voor de 'pocketklimmers'. Hayman staat morgen zijn maatje Michael Matthews bij. De Australiër was in 2014 en 2015 net tweede, respectievelijk na Philippe Gilbert en Ben Hermans. Gilbert, winnaar in 2011 en 2014, is er door zijn incident op training en de hierdoor opgelopen vingerblessure niet bij. Wel tekent titelverdediger Ben Hermans present bij BMC. Bij Lotto-Soudal zijn Tim Wellens en de Fransman Tony Gallopin, in 2014 nog derde, de speerpunten. Etixx-Quick Step zet daar onder meer Pieter Serry, derde in 2012, en de Fransman Julian Alaphilippe tegenover. Thomas Voeckler, winnaar in 2012, houdt de eer hoog van Direct Energie en Tom Dumoulin hervat de competitie bij Giant-Alpecin.

Vanaf de Grote Markt van Leuven rijden de renners naar Braine-le-Château waar na 57 kilometer met de Rue de Hal de eerste van 26 hellingen wacht. Daarna gaat het richting Alsemberg om zo door te steken naar de Bruineput en Krabbosstraat. Na het binnenrijden van Waals-Brabant wachten onder andere de Rue de Nivelles en de Brusselsesteenweg om zo terug te keren naar Vlaams-Brabant waar na 135 kilometer de drie plaatselijke ronden van elk 23,4 kilometer worden aangevat met daarin telkens de beklimmingen van de Hagaard, Hertstraat, Holstheide, Ijskelderlaan en de Schavei.

Vorig jaar ging de eindzege in Overijse naar Ben Hermans, die toen de Australiër Michael Matthews en Philippe Gilbert achter zich kon houden.

Beeld TDW

26 hellingen
Rue de Hal (57 km), Alsemberg (69 km), Bruineput (75 km), Krabosstraat (77 km), Rue de Nivelles (85 km), Chaussée de Bruxelles (95 km), Rue François Dubois (112 km), Hertstraat (118 km), Holstheide (125 km), Ijskelderlaan (131 km), Schavei (135 km), Hagaard (138 km), Hertstraat (142 km), Holstheide (148 km), Ijskelderlaan (155 km), Schavei (158 km), Hagaard (161 km), Hertstraat (165 km), Holstheide (171 km), Ijskelderlaan (178 km), Schavei (182 km), Hagaard (184 km), Hertstraat (188 km), Holstheide (195 km), Ijskelderlaan (201 km), Schavei (205 km)

De deelnemende ploegen:

WorldTour:

BMC (VSt), Cannondale (VSt), Dimension Data (ZAf), Etixx-Quick Step (Bel), IamCycling (Zwi), Lotto-Soudal (Bel), Orica-GreenEdge (Aus), Giant-Alpecin (Dui)

Professioneel continentale teams:

Bardiani (Ita), Bora-Argon 18 (Dui), CCC-Sprandi Polkowice (Pol), Cofidis (Fra), Direct Energie (Fra), Drapac (Aus), Fortuneo-Vital Concept (Fra), Gazprom-Rusvelo (Rus), One Pro Cycling (GBr), Roompot-Oranje Peloton (Ned), Southeast-Venezuela (Ita), Stölting Service Groupe (Dui), Novo-Nordisk (VSt), Team Röth (Zwi), Topsport Vlaanderen-Baloise (Bel), Verva Activejet (Pol), Wanty-Groupe Gobert (Bel).

Palmares sinds 1996:

1996: Johan Museeuw

1997: Gianluca Pianegonda (Ita)

1998: Johan Museeuw

1999: Michele Bartoli (Ita)

2000: Johan Museeuw

2001: Michael Boogerd (Ned)

2002: Fabien De Waele

2003: Michael Boogerd (Ned)

2004: Luca Paolini (Ita)

2005: Oscar Freire (Spa)

2006: Oscar Freire (Spa)

2007: Oscar Freire (Spa)

2008: Sylvain Chavanel (Fra)

2009: Anthony Geslin (Fra)

2010: Sébastien Rosseler

2011: Philippe Gilbert

2012: Thomas Voeckler (Fra)

2013: Peter Sagan (Svk)

2014: Philippe Gilbert

2015: Ben Hermans

Beeld Photo News
Beeld BELGA
Beeld TDW
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234