Maandag 25/05/2020

Vluchtelingen

560 euro voor wie snel opvangcentrum verlaat

Beeld REUTERS

Eenmaal erkend, mag een asielzoeker nog twee maanden in de opvang blijven. Maar als hij meteen vertrekt, krijgt hij twee maanden 280 euro maaltijdcheques per maand. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) hoopt zo sneller plaatsen vrij te maken voor nieuwe asielzoekers.

De komende weken wordt het puzzelen om voor elke geregistreerde asielzoeker opvang te voorzien. Bevoegd staatssecretaris Theo Francken zet dan ook alle zeilen bij. De N-VA'er wil er voor zorgen dat erkende asielzoekers sneller opvangcentra verlaten waardoor er sneller plaatsen vrij zijn voor nieuwe asielzoekers. Concreet: wanneer een asielzoeker wordt erkend, mag hij nog twee maanden in het opvangcentrum blijven. Tijdens die overgangsperiode kan hij of zij op zoek gaan naar een woning. Aan die periode wordt niet geraakt.

Maar Francken biedt erkende asielzoekers nu ook een alternatief aan: als ze de opvang meteen verlaten, krijgen ze 280 euro maaltijdcheques per maand. En dat gedurende twee maanden. Onderdak moeten ze vinden bij familie of vrienden. "Onze sociale zekerheid trekt vluchtelingen aan. Maar ook het feit dat veel kennissen of familieleden hier al zijn", zegt Francken. "Ik denk dan ook dat veel mensen hier positief op zullen reageren." Een aardverschuiving in de opvang zal dit niet veroorzaken, erkent hij. "Maar ik hoop dat hierdoor toch zo'n 500 plaatsen per maand vrijkomen."

Het is niet de enige beslissing die Francken neemt om te voorkomen dat geregistreerde asielzoekers geen bed hebben. 500 van de 1.000 plaatsen in de preopvang voor asielzoekers in Brussel worden ingezet als tijdelijke flexibele opvangplaatsen. Geregistreerde asielzoekers voor wie niet meteen een plek vrij is in een opvangcentrum, zullen hier enkele dagen kunnen verblijven. Pro memorie: de preopvang is er alleen voor asielzoekers wier aanvraag nog niet opgestart is.

Dat de preopvang geen 1.000 bedden meer hoeft te tellen, komt omdat steeds minder mensen aanklopten voor een bed. De instroom van vluchtelingen lijkt af te nemen. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft de achterstand in de registratie van nieuwe asielzoekers dan ook kunnen wegwerken.

Intussen blijft de staatssecretaris naar extra opvangplaatsen zoeken. Michel I hakte vrijdag de knoop door voor nieuwe opvangplaatsen in acht gemeenten: Zeebrugge, Knesselare, Oostende, Zaventem, Spa, Vielsalm, Scherpenheuvel en Brasschaat. Samen moeten zij 1.650 opvangplaatsen creëren. Privépartners zullen 1.050 plaatsen extra moeten vrijmaken. Bij de kustgemeenten klinkt gemor: ze voelen zich geviseerd. De Francken begrijpt hun bezorgdheid, maar vraagt zelf ook begrip: "Ik heb geen geheime agenda om die regio meer asielzoekers te geven dan een andere. Als er locaties worden aangeboden door Defensie die goedgekeurd worden door Fedasil, dan gaan die open. En er is nu eenmaal - door de hoge instroom - vooral vraag naar grote gebouwen zoals kazernes. Dat er veel kazernes in West-Vlaanderen en Limburg liggen, ligt niet in mijn handen."

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.Beeld BELGA

Spreidingsplan

Komt erbij dat de aanbiedingen van de privé tegenvallen. "De regering probeert via openbare aanbestedingen ook opvangplaatsen via privéspelers te creëren. Er wordt weinig aangeboden, en wat wordt aangeboden, is niet altijd bruikbaar als opvangcentrum", weet Francken. "Van de 7.000 plekken die we via openbare aanbestedingen probeerden te creëren, hebben we er tot nog toe maar 2.200 kunnen realiseren."

De regering zet ook vaart achter een nationaal spreidingsplan. "Volgende week zetten we op het kernkabinet daar enkele grote lijnen over uit", aldus Francken. "Zodra de regering een plan heeft goedgekeurd, zal het nog een viertal maanden duren eer het in werking kan treden", vermoedt hij. "Maar een plan wil niet zeggen dat de kazernes zullen sluiten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234