Maandag 30/11/2020

56 euro per dag, amper zorg

Belangrijkste oorzaak van de wantoestanden in Gaerveld: een voortdurende wissel van personeel.Beeld THINKSTOCK

Eentonige voeding, fouten met medicatie, te weinig personeel en bejaarden die geuren omdat ze te weinig in bad gaan... De wantoestanden in een Hasselts rusthuis zijn aangeklaagd door OKRA-ZORGRECHT, nadat familieleden van vijf bewoners naar hen stapten met klachten. De directeur van het rusthuis, de zevende in vijf jaar tijd, belooft beterschap.

"24 uur per dag voor mensen zorgen, dat is geen gemakkelijke opdracht", weet men bij OKRA-ZORGRECHT, de vereniging waar je terecht kunt als je problemen hebt in een woonzorgcentrum. "In elk rusthuis zijn er weleens klachten. Maar niet jarenlang. En niet op de manier waarop familieleden ons over Gaerveld in Runkst (Hasselt) hebben gecontacteerd. Voor het eerst stapten vijf mensen tegelijk op ons toe."

"Ze hadden een beurtrol georganiseerd, waarbij ze voor mekaars familieleden een extra oogje in het zeil hielden, omdat ze zich anders zorgen maakten of de ouderen hun medicatie wel namen of voldoende voeding kregen. Zo waren ze aan de praat geraakt. Het vertrouwen is bij deze mensen zoek. Tegelijk betalen ze in Gaerveld een vergoeding van 56 euro per dag. Dat is redelijk hoog voor Limburg", zegt Johan Truyers bij OKRA.

• Fouten in medicatie van bewoners
• Bewoner die 's nachts uit bed valt, blijft uren liggen
• Weinig drinken, zodat bewoners minder naar toilet moeten
• Op het menu: tomatensoep, gevolgd door bonen in tomatensaus
• Diabetespatiënt krijgt vieruurtje met suiker

Te weinig personeel

Belangrijkste oorzaak van de wantoestanden in Gaerveld: een voortdurende wissel van personeel. "Ze zitten binnen de normen van het wettelijke: ze voorzien 2 personeelsleden voor 30 bewoners. Dat is het minimum. Maar als er een groot verloop is van verpleegkundigen, dan zit je in de praktijk onder de limiet. Want de nieuwe mensen kennen de noden van de bewoners niet goed, zoals welke medicatie ze nemen, of hoeveel hulp ze bij het eten nodig hebben.

"Bovendien komt er soms personeel dat niet eens de taal spreekt", weet Truyers. "Een van de familieleden diende al meermaals klacht in bij de Zorginspectie en die bracht woensdag een onaangekondigd bezoek. Het verslag zal deze week klaar zijn. Intussen blijven de misnoegde familieleden anoniem."

"Ze willen niet dat hun geliefden in het rusthuis met de nek worden aangekeken. Er is ook intimidatie: donderdag wilden we met de familieleden samenzitten bij OKRA in Hasselt. Dat is blijkbaar ook tot bij de directie gekomen, want plots stonden er twee verpleegkundigen, die kwamen kijken wie er wilde getuigen." Niettemin, de familieleden hebben voor OKRA tot in de details gedocumenteerd wat er is gebeurd. "Die klachten hadden ze eerst al meerdere keren bij de directie geuit, maar ze worden dan van het kastje naar de muur gestuurd."

Rusthuis Gaerveld in het Hasseltse Runkst.Beeld Borgerhoff

Altijd kaas met salami

De bom is nu in elk geval gebarsten. Op Facebook reageerde een voormalig personeelslid: "Dit werd tijd, schandalig hoe het daar in zijn werk gaat! Veel te weinig personeel! En wij als personeel kregen alle klachten van families over ons, dat we geen fatsoenlijke zorg konden bieden waar de bewoners recht op hebben."

Maar er waren ook mensen die het wel opnamen voor Gaerveld. Zoals Lieve Gybels, wiens moeder er verblijft. "Het personeel treft echt geen schuld. Vriendelijk, behulpzaam, altijd bezig", zegt ze aan de telefoon. "Twee keer per nacht zetten ze mijn moeder op de bedpan, ze krijgt geheugentraining, genoeg verzorging, maar de verzorgsters zijn gewoon met te weinig. En daardoor draait het inderdaad vierkant", beseft ze.

"Dan wordt er gegeten en staat er geen water op tafel, bijvoorbeeld, om de medicatie door te slikken. Het eten is ook eentonig, met 's avonds telkens kaas en salami op de boterham. De biefstuk is echt te taai. En soms kom je in de namiddag binnen en staat de koffiekan van de ochtend daar nog: kleine dingetjes, maar ze tonen hoe het ontbreekt aan organisatie."

Zelfde verhaal horen we bij Yvette Jacobs, van wie de broer er overleed. "Zeker in de weekends zijn de verzorgsters overbevraagd, ze lopen heel de tijd te zeggen van 'ik kom, ik kom'. Twee per afdeling, dat is net genoeg als het ervaren mensen zijn. Maar er werden vaak mensen ontslagen, de directie wisselde, waardoor je op den duur niet meer wist bij wie je nog met vragen terechtkon. Dat breekt het rusthuis nu zuur op: de klachten zijn er misschien niet erger dan elders, maar families lopen ermee naar de buitenwereld. Erg voor het personeel, want dat verdient alle respect."

Mea culpa

Gaerveld opende pas in 2010 en behoort tot de Armonea-groep, dat met 67 woonzorgcentra een van de grootste commerciële groepen in ons land is. "Sinds de opening zijn alle 115 bedden altijd bezet", reageert Geert Uytterschaut, operationeel manager van Armonea. "Onze bewoners hebben ons pas nog een tevredenheidsscore van 83 procent gegeven, maar ik zal niet ontkennen dat er moeilijkheden zijn geweest, met veel wissels in het management."

In elk geval steekt het rusthuis openlijk de hand uit naar de mistevreden families. "We wilen niet dat zij zich niet goed voelen bij ons. We willen dit rechtzetten." De Armonea-groep benadrukt daarbij dat er een nieuwe weg wordt ingeslagen. "Vorig jaar zijn we overgeschakeld naar verse maaltijden", geeft Uytterschaut als voorbeeld. "We koken nu zelf, omdat we het belangrijk vinden dat onze bewoners zoveel mogelijk kunnen genieten van een goede maaltijd."

Huidig directrice Tirza Geerts, de zevende in vijf jaar tijd, werkt aan het personeelsbeleid. "Er zijn twee hoofdverpleegkundigen in dienst en we zijn bezig met de aanwerving van een derde", zegt ze. "Ook hoor ik van de arbeidsgeneesheer dat er sinds maart positieve signalen zijn in verband met de afwezigheid van het personeel. We gaan nu voor stabiliteit en verbetering."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234