Donderdag 09/12/2021

Update

"55.000 parkeerplaatsen voor pendelaars bedreigd in Brussel"

Huytebroeck (rechts) wil een belasting van 500 euro per jaar te heffen per parkeerplaats die te veel werd gebouwd. Beeld Photonews
Huytebroeck (rechts) wil een belasting van 500 euro per jaar te heffen per parkeerplaats die te veel werd gebouwd.Beeld Photonews

De pendelaar die de auto nodig heeft om op het werk in Brussel te geraken, zal het binnenkort met 55.000 parkeerplaatsen minder moeten doen in de hoofdstad, waarschuwt mobiliteitsorganisatie Touring. Oorzaak: Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck is van plan een belasting van 500 euro per jaar te heffen per parkeerplaats die te veel werd gebouwd, tenzij de betrokken bedrijven de parkeerplaats sluiten of openstellen voor buurtbewoners. Dat de pendelaars het in Brussel binnenkort met 55.000 parkeerplaatsen minder zouden moeten doen, is "helemaal maf", reageert Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo).

Volgens Touring wil Huytebroeck het aantal parkeerplaatsen dat bedrijven en organisaties aanbieden aan hun personeel, terugschroeven op basis van een nieuwe milieuvergunningsregeling. "Dit nieuwe plan is in tegenspraak met het gewestelijk parkeerbeleidsplan van Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels, dat voorziet in een maximale vrijwaring van het aantal parkeerplaatsen in parkings", luidt het.

De mobiliteitsorganisatie spreekt over een "ordinaire" belasting die "niets te maken heeft met goed bestuur op het vlak van leefmilieu of mobiliteit, maar alles met het pluimen van bedrijven en automobilisten, gewoon omdat ze toevallig in het Brussels gewest zijn gevestigd en werkgelegenheid verschaffen". Touring vraagt zich af waar de echte alternatieven blijven voor de autopendelaar en herinnert eraan dat Brusselse ondernemingen ook al jarenlang grondbelastingen betalen voor hun eigen parkeerplaatsen.

"Geen belasting, wel milieukost"

Huytebroeck zegt dan weer dat het Brussels gewest de bedrijven geen extra belasting wil opleggen, maar hen een milieukost wil doen betalen als ze de parkeerplaatsen die ze te veel hebben niet ter beschikking stellen van de buurtbewoners of een andere bestemming geven. Het geciteerde cijfer van 55.000 parkeerplaaten is totaal overdreven, stelt Huytebroeck. Volgens haar zouden tegen 2030 slechts enkele duizenden parkeerplaatsen opgedoekt kunnen worden.

Het is de bedoeling, zegt Huytebroeck, ook de oudste gebouwen aan de nieuwste milieunormen te doen beantwoorden. Die aanpassing zou moeten gebeuren wanneer hun milieuvergunning vernieuwd wordt. Bovendien zullen de toegepaste criteria rekening houden met het aanbod van openbaar vervoer in elke wijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234