Zondag 23/02/2020

Pensioenbetoging

55.000 betogers, maar ook kritiek: "Loopbaanduur en werkzaamheidsgraad moeten omhoog"

Pensioensbetoging.Beeld Photo News

Aan de pensioensbetoging in Brussel tegen de plannen van de Belgische regering deden woensdag volgens de politie 55.000 mensen mee. De vakbonden telden er 70.000. De optocht verliep rustig, maar kon ook rekenen op wat kritiek.

Na de tocht van het Noordstation naar het Brusselse Zuidstation, sloten de betogers hun actie af door lottoballen in een fontein aan de Pensioentoren te gooien. Mikpunt waren militanten met maskers van ministers, die zich in het water hadden opgesteld.

Net op het moment dat de toplui van ACV, ABVV en ACLVB aan de fontein arriveerden, maakte de politie bekend dat ze 55.000 betogers heeft geteld. Dat zijn er 30.000 meer dan bij de vorige pensioenbetoging in december. Het was dan ook een glunderende ABVV-voorzitter die met veel enthousiasme ballen naar de ministers gooide. Er waaiden ook (valse) eurobiljetten in het rond.

Betogers met op hun helmen de slogan "Onze pensioenen zijn geen loterij". Ze sloten hun actie af door lottoballen in een fontein aan de Pensioentoren te gooien.Beeld Photo News

De lottoballen dienden als symbool voor het beleid van de regering-Michel. "Onze pensioenen zijn geen loterij", luidde de slogan van de actie. De bonden hekelen het ,,geknoei" van de regering rond de pensioenen. Vooral een plan waarbij mensen afhankelijk van hun loopbaan punten krijgen toegekend waardoor ze al dan niet eerder met pensioen kunnen, kan rekenen op kritiek. Ook over welke beroepen als zwaar worden aangemerkt bestaat veel onenigheid. Tot 67 jaar werken kan niet, was een veelgehoorde kreet.

Pensioenpamflet

Toch is niet iedereen louter positief over de betoging. Zo verspreidde het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) een 'pensioenpamflet' via sociale media. In een infografiek legt het verbond daarin uit waarom we langer moeten werken.

"Naast een globale pensioenhervorming is het evident dat de loopbaanduur en de werkzaamheidsgraad omhoog moeten. De logica hierachter is betrekkelijk eenvoudig: we studeren en leven langer. Dat maakt het onhoudbaar om de arbeidsmarkt op de leeftijd van zestig jaar te verlaten", zo legt het VBO uit. "Langer studeren, langer leven, vroeger stoppen met werken, en toch hogere pensioenen eisen, is onhaalbaar."

"De pensioenuitgaven (46 miljard euro) vertegenwoordigen een vijfde van de totale primaire uitgaven (201 miljard euro) en zullen bij ongewijzigd beleid alleen maar stijgen. Onze effectieve loopbaanduur bedraagt amper 32,6 jaar, ruim onder het OESO-gemiddelde. Er dreigt bijgevolg een discrepantie tussen de uitgaven en de inkomsten: onze loopbanen zijn immers te kort en het aantal actieven per gepensioneerde zal teruglopen van 2,6 vandaag tot 1,7 in 2060". Het pensioenpamflet is via deze link te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234