Donderdag 09/12/2021

22/3

51 Molenbeekse vzw's verdacht van terreurbanden

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

In Molenbeek worden 51 vzw’s verdacht van terreurbanden. Dat leert een vertrouwelijk rapport van de politie. Het voorbije jaar is er wel niemand meer vanuit de gemeente naar Syrië vertrokken.

“We gaan Molenbeek opkuisen.” Na de aanslagen in Parijs en de verhoogde terreur­dreiging in ons land beloofde binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) vorig jaar een strengere aanpak van radicaliserende moslims. Het Kanaal­plan moest de Brusselse gemeenten Molenbeek, Koekel­berg, Anderlecht, Sint-Gillis, Schaarbeek, Laken, Sint-Joost-ten-Node, Brussel-stad en het Vlaamse Vilvoorde helpen in de strijd tegen terreur.

Het plan voorzag meer politie­mensen (300) en geld (39 miljoen euro) in ruil voor een strengere controle op jihadisten en een ‘opkuis’ van het verouderde bevolkingsregister en de jungle aan vzw’s.

De politie van Molenbeek heeft, ruim een jaar na de start van het Kanaalplan, een vertrouwelijk rapport klaar. Daaruit blijkt dat het korps veel werk heeft verzet, mede dankzij 50 nieuwe krachten.

Lege doos

Dat werk heeft een lijst met 72 terreurverdachten opgeleverd. Daarbij zitten 26 jihadisten die op dit moment in Syrië of Irak verblijven. Het afgelopen jaar is daar niemand bijgekomen. Van de 46 verdachten die zich in België bevinden (terugkeerders, een gefaalde poging of potentiële kandidaten), zitten er 20 in de gevangenis. De rest, 26, wordt van nabij opgevolgd. Opmerkelijk is wel dat slechts 5 van hen begeleid worden door een deradicaliserings­ambtenaar. “De meerderheid staat er niet voor open”, klinkt het bij de politie.

Uit het rapport blijkt ook dat er 104 extra controles zijn uitgevoerd in de politiezone. In totaal zijn 6.168 mensen gecontroleerd, 277 van hen zijn aangehouden.

Een ander belangrijk punt van het Kanaalplan is de doorlichting van de 1.617 vzw’s in Molenbeek. Die oefening is afgerond. Wat blijkt: 102 vzw’s worden verdacht van criminele feiten. Bij 51 zijn er banden gevonden met radicalisme en terrorisme. Het gaat dan vaak om een bestuurder, lid of vrijwilliger die genoemd wordt in terreurdossiers. Deze vzw’s worden nu verder onderzocht. Een hele reeks blijkt een lege doos: de organisaties bestaan nog, maar doen niets; 93 vzw’s zijn daarom geschrapt. Nog 344 wacht hetzelfde lot.

Om zicht te krijgen op wie waar verblijft, heeft de Molen­beekse politie ook veel deur-aan-deur-bezoeken afgelegd. Op die manier zijn 8.603 woningen en 22.668 bewoners gecontroleerd. Dat is een kwart van alle Molenbekenaars. Daarbij bleken 1.113 mensen te zijn verhuisd. Ze zijn uit het bevolkingsregister geschrapt.

Brutaliteit

Niet iedereen in de gemeente is tevreden over de repressieve aanpak. Zo heeft een aantal vzw’s al klacht ingediend wegens “intimidatie”. Er wordt geklaagd over “de brutaliteit van de politie-interventies”.

Ahmed El Khannouss, de eerste schepen van Molenbeek voor cdH: “De methode die veel politiemensen hanteren, werkt polariserend.” Hij heeft hierover een brief gestuurd naar Jambon.

Die laatste geeft, via zijn woordvoerder, toe dat het een strenge aanpak is. Maar die is nodig. “We willen de broeihaarden van extremisme aanpakken. Al moet dit gepaard gaan met inspanningen om de harten van jongeren te winnen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234