Dinsdag 31/03/2020

Boerenprotest

500 miljoen euro voor Europese landbouw: "Vaag en ontoereikend"

Frans minister van Landbouw Stephane Le Foll, de Spaanse minister van Landbouw en Visserij Isabel Garcia Tejerina, de Oostenrijkse minister van Landbouw en Milieu Andra Rupprechter en federaal minister van Landbouw en Sociale Integratie Willy Borsus voor de Europese Landbouwtop in Brussel vandaag.Beeld EPA

Om de lage prijzen in de verschillende landbouwsectoren te counteren, stelt de Europese Commissie voor met onmiddellijke ingang 500 miljoen euro vrij te maken. Vooral de zuivelsector kan van deze hulp genieten. Volgens federaal minister van Landbouw Willy Borsus schiet die maatregel echter tekort om de huidige crisis in de landbouwsector aan te pakken.

Europees commissaris Jyrki Katainen, die de zieke landbouwcommissaris Phil Hogan vervangt, legde het steunpakket vandaag op tafel tijdens de vergadering van de Europese landbouwministers. Zij buigen zich over de prijzencrisis, met name in de melk- en varkensvleessectoren. Het zijn precies die lage prijzen waar het boerenprotest van maandag tegen gericht is.

"Dit pakket maakt het mogelijk dat er meteen 500 miljoen euro aan Europese middelen gebruikt wordt ten behoeve van de landbouwers", zegt Katainen. "Dit is een stevig en beslissend antwoord, dat bewijst dat de Commissie haar verantwoordelijkheid tegenover de landbouwers zeer ernstig neemt."

Met de noodfinanciering wil de Commissie tegemoetkomen aan de liquiditeitsproblemen waar veel landbouwers mee kampen, de markten stabiliseren en de bevoorradingsketen beter doen functioneren.

Het "grootste deel" van de 500 miljoen euro is bestemd voor de zuivelsector en moet vooral naar de hardst getroffen lidstaten en landbouwers gaan, zegt de Commissie. Ze wil zo veel mogelijk rekening houden met de specifieke situatie in elke lidstaat.

"Vaag en ontoereikend"

Volgens federaal minister van Landbouw Willy Borsus schieten de voorstellen van de Europese Commissie om de crisis in de landbouwsector aan te pakken echter tekort. "Deze maatregelen zijn ontoereikend en vaag en zullen bovendien slechts een beperkte impact hebben op de kaspositie van de bedrijven", reageerde hij scherp. "Ze dragen jammer genoeg ook niet bij aan een structureel antwoord op de landbouwcrisis." De 28 ministers discussiëren momenteel voort over het voorstel.

Nadat hij de voorbije weken en maanden intensief overleg heeft gepleegd met zijn gewestcollega's Joke Schauvliege en René Collin, verdedigt Borsus het Belgische standpunt op de vergadering. Een van de maatregelen waar België om vraagt, is een interventiemechanisme voor de zuivelsector dat rekening houdt met de productiekosten. De interventieprijs zou omhoog moeten, maar Europees landbouwcommissaris Phil Hogan liet onlangs nog verstaan daar weinig voor te voelen. Het zou de boeren minder marktgeoriënteerd maken, betoogde hij. Een tijdelijke herinvoering van de melkquota, die per 1 april afgeschaft werden, sluit Hogan al helemaal uit.

Minister Borsus pleit er tevens voor het budget 2014/2015 van de 'superheffingen', heffingen die producenten moesten betalen als ze hun quotum overschreden, in de melksector te investeren. Het gaat alles samen om 860 miljoen euro, het Belgische budget bedraagt 22 miljoen. Volgens Borsus is er bij de bevolking veel begrip voor de penibele situatie waarin de landbouwers verkeren. "De burgers beseffen zeer goed dat de sector hulp nodig heeft."

Protesten

Al de hele dag protesteren landbouwers vandaag in Brussel tegen de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen. Rond 10u30 ving men er aan met een reeks toespraken. Daarna trokken de manifestanten richting Europese wijk.

De manifestaten lieten eerder op de dag al weten hoge verwachtingen te koesteren van de vergadering van vandaag: "Als er nu geen grote beslissing wordt genomen, zullen we middelen gebruiken die we nog nooit hebben gebruikt. De acties zullen gewelddadig worden, om onze families te beschermen", aldus een van de actievoerders.

De sfeer van de protesten is grimmig en lijkt voorlopig niet in hevigheid af te nemen. Een harde kern van Franse en Belgische actievoerders bezet nog steeds het Schumanplein in Brussel. Ze stichtten er brand en bekogelen de politie met stenen en stokken. De politie zet er momenteel traangas en het waterkanon in om de situatie opnieuw onder controle te krijgen.

Boze boeren op weg naar Brussel om te protesteren tegen de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234