Woensdag 13/11/2019

Defensie

50.000 soldaten uit 31 landen: morgen start grootste NAVO-oefening sinds Koude Oorlog

Beeld ANP

Morgen starten in Noorwegen de grootste militaire oefeningen van de NAVO sinds het einde van de Koude Oorlog. Aan de militaire manoeuvres nemen zowat 50.000 soldaten uit de 29 NAVO-lidstaten en partnerlanden Finland en Zweden deel. België stuurt zowat 450 soldaten. Rusland is uitgenodigd om de oefeningen – onder codenaam Trident Juncture – bij te wonen.

De oefening gaat uit van een scenario waarbij artikel 5 van het NAVO-verdrag wordt ingeroepen en er collectief gereageerd wordt na een aanval op een of meer leden. Trident Juncture moet vooral het defensieve karakter van de NAVO beklemtonen, aldus de Amerikaanse admiraal James Foggo. Hij is diegene die het bevel zal voeren. 

De manoeuvres vinden plaats in Noorwegen, dat grenst aan Rusland. De bondgenoten in Oost-Europa maken zich al enige tijd zorgen over de agressieve houding van de Russische buur. 

De NAVO wees er weliswaar op dat Trident Juncture niet gericht is tegen een welbepaald land en dat het om een fictief scenario gaat. "Dit is – zoals Rusland heel goed weet – een defensieve oefening", aldus de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis. 

Volgens Rune Jakobsen, de luitenant-generaal die het Noorse commandocentrum leidt, heeft Rusland geen reden om ongerust te zijn. Het kerngebied van de oefening ligt op meer dan 1.000 kilometer van de Russische grens. Luchtoperaties kunnen plaatsvinden tot op 500 kilometer van de grens, zei hij bij een briefing midden oktober.

Duidelijk signaal

De oefening is ook bedoeld om de militaire capaciteiten te testen die ontwikkeld zijn sinds de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim door Rusland in de lente van 2014. Het gaat dan onder meer om de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) van de NAVO, een eenheid die permanent paraat staat en daardoor meteen kan ingezet worden.

"Dit is de grootste NAVO-oefening in jaren", verklaarde secretaris-generaal Jens Stoltenberg. “Het is een duidelijk signaal van de solidariteit onder de bondgenoten. De oefening toont de kracht van de alliantie en de band tussen Noord-Amerika en Europa. Doel is deels om af te schrikken, maar het draait natuurlijk ook rond de training van onze troepen.” 

Beeld AFP

Alle lidstaten van de OVSE (de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) kregen een uitnodiging om de oefeningen bij te wonen. Onder hen ook Rusland. "Ze zullen daar de oefening waarnemen", aldus Stoltenberg.

60 oorlogsschepen

In totaal nemen dus meer dan 50.000 militairen deel aan de oefening, een aantal dat nooit meer is gehaald sinds de val van de Berlijnse Muur in november 1989. Het meest intensieve deel van de oefening vindt plaats van 25 oktober tot en met 7 november. Voor de oefening worden 150 vliegtuigen en helikopters, 60 oorlogsschepen en 10.000 voertuigen ingezet.

België stuurt ongeveer 450 militairen naar de oefeningen in Noorwegen. De marine zet het fregat Louise-Marie en het commando- en logistiek steunschip Godetia in, met respectievelijk 150 en 90 militairen. De luchtcomponent ontplooit vijf F-16's met een tachtigtal soldaten op de luchtmachtbasis Rovaniemi in Finland. De landmacht zet dan weer zowat 130 militairen in. Het grootste detachement komt van het artilleriebataljon van Brasschaat. De medische component tot slot stuurt een twintigtal specialisten.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234