Vrijdag 09/12/2022

Voor u uitgelegdBelastingen

5 tips van een fiscalist om uw aangifte te optimaliseren: ‘Pensioensparen heeft niet voor elk inkomen zin’

null Beeld Timon Vader
Beeld Timon Vader

Niemand wil de fiscus meer geven dan waar hij recht op heeft. En toch betalen veel mensen elk jaar meer belastingen dan ze moeten, of krijgen ze tot duizenden euro’s minder terug dan waar ze recht op hebben. Fiscalist Koenraad Tranchet geeft 5 concrete tips om dat te vermijden.

Ariane De Borger

Nogal wat mensen blijken te veel belastingen te betalen. Omdat ze de aanwijzingen op de aangifte verkeerd begrijpen en de fiscus dat misverstand niet corrigeert. “Ik wil de mensen geen eten geven die het onderhoudsgeld voor hun kinderen in hun aangifte noteren en er dan onnodig belastingen op betalen”, zegt Koenraad Tranchet.

De fiscalist maakt deel uit van Fiscaal Ideaal, een actiegroep van belastingexperts die voor een transparanter belastingsysteem pleiten. “Die transparantie zou al erg welkom zijn in de belastingaangifte”, zegt Tranchet.

“En het is jammer dat de fiscus in bepaalde gevallen niet zelf aangeeft hoe je fouten vermijdt en hoe je die belastingaangifte zo invult dat je niet meer belasting betaalt dan nodig. Nu moet je dat zelf (laten) uitzoeken. Met een paar kleine veranderingen kan je jouw belastingaangifte optimaliseren.”

1. Onderhoudsuitkeringen voor kinderen op hun aangifte, nooit op de jouwe

“Die onderhoudsuitkeringen zijn bedoeld voor de kinderen die ten laste zijn genomen, en worden fiscaal dan ook als inkomsten van de kinderen beschouwd. Het moet in principe dus op de belastingaangifte van de kinderen zelf ingevuld worden en nooit op die van een ouder, ook al wordt het geld op diens rekening gestort. Als je die bedragen toch vermeldt op jouw belastingaangifte, wordt maar liefst 80 procent ervan toegevoegd aan jouw belastbaar inkomen en betaal je er dus ook belastingen op, in je persoonlijke hoogste schijf.”

2. Vooringevulde verdeling herverdelen zodat grootste bedrag bij meest verdienende partner staat

“Als een wettelijk samenwonend of getrouwd koppel nog een hypothecaire lening van voor 2015 heeft lopen waarvan de aflossingen en premies voor schuldsaldoverzekering in rekening mogen gebracht worden voor belastingvermindering voor de woning die ze betrekken, is de fiscus soms zo attent om dat al in te vullen in de Tax-on-web-belastingaangifte of VVA”, zegt Koenraad.

“Alleen: zij delen dat bedrag in twee en zetten evenveel bij elk van de partners. Als beide partners evenveel inkomsten hebben, maakt dat niets uit. Maar als een van de partners in een hogere belastingschijf zit dan de andere, is het veel verstandiger om dat bedrag anders over de partners te verdelen. Als je dan een groter bedrag bij de meest verdienende partner zet, dan heeft de belastingvermindering het meest effect en kan dat al snel een besparing van enkele honderden euro op de belastingen opleveren.”

3. Langetermijnsparen vul je vaak beter niet in

“Wie zijn voordeel doet met de Vlaamse woonbonus van vóór 2016, moet er rekening mee houden dat dat fiscaal voordeel begrensd is én dat ook het federale langetermijnsparen daaronder valt. Als jouw woonbonus je al aan het grensbedrag brengt, heeft het niet alleen geen zin om ook nog aan langetermijnsparen te doen en dat aan te geven. Je krijgt er geen extra fiscaal voordeel door, maar je betaalt op het einde van de rit wel 10 procent belastingen op wat je uiteindelijk bijeengespaard hebt. Het zou fair zijn als de fiscus in Tax-on-web een waarschuwing zou inbouwen als langetermijnsparen geen zin heeft.”

“Als je aan federaal langetermijnsparen doet en een Vlaamse woonbonus hebt van tussen 2016 en 2019, staat dat wel los van elkaar. Dan heeft het uiteraard wel zin.”

4. Pensioensparen heeft geen zin als je inkomen te laag is of je grote gezinslasten hebt

“Ik zie vaak mensen die aan pensioensparen doen terwijl ze daar geen belastingvermindering voor krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze te lage inkomsten hebben of grote gezinslasten. In zulke gevallen hebben ze geen belastingvoordeel, maar worden ze wel op hun zestigste alvast belast op het gespaarde bedrag. Om fiscale redenen pensioensparen of langetermijnsparen heeft weinig of geen zin bij een echt laag belastbaar inkomen.”

5. Zet kinderen in nieuw samengestelde gezinnen ten laste van meest verdienende partner

“Feitelijke samenwoners waarvan de ene partner beduidend meer verdient dan de andere en nog aftrekposten kan gebruiken, kunnen met het volgende hun voordeel doen. Ook al is de meest verdienende partner in een nieuw samengesteld gezin niet de vader of moeder van de kinderen, kan je ze toch best ten laste van hem of haar zetten en de uitgaven voor de kinderopvang ook bij hem of haar invullen. De volledige belastingvrije som wordt dan optimaal benut, dit in tegenstelling tot een beperkt belastingkrediet voor kinderen ten laste. Dat kan betekenen dat je als gezin tot een paar duizend euro minder belastingen moet betalen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234