5 redenen om naar de Gentse Floraliën te gaan
Dit jaar ondergaat het bekendste Gentse bloemen- en plantenfestival een indrukwekkende metamorfose. Het ultieme argument om nu te genieten van dit bruisende festival: je krijgt deze kans maar om de vier jaar.
1. Floraliën 2.0
Wie z'n vijfendertigste verjaardag viert, kan erover meespreken: die leeftijd komt niet alleen met een extra portie grijze haren, maar ook met veel goesting in verandering (denk: ander huis, andere job, ander euhm ... lief). Dat is bij een bloemenfestival niet anders. Speciaal voor deze editie verpot de Floraliën z'n wortels van Flanders Expo naar z'n eerste liefde: het centrum. De Bijlokesite, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark zitten in een lentefris kleedje.
2. Van groentjes tot grijsjes
Een route gidst je van de ene verbazing naar de andere. Schieten jouw gewrichten in een kramp bij de gedachte aan wandelen? Wie minder goed te been is, kan op een pendelbus stappen. Ook aan de groene blaadjes is gedacht, want de kinderen kunnen hun ei kwijt in een plezant doeboekje. Wie aan een overgevoeligheid voor regendruppels lijdt, kunnen we geruststellen: meer dan zeventig procent van de bezienswaardigheden is overdekt. Of je bestrijdt het hemelnat met een natje in Café Frascati dat speciaal de deuren opent in het STAM.
www.cafefrascati.com
undefined
3. Groene inspiratie
Waar de actie van de bezoekers vroeger beperkt bleef tot kuieren tussen de bloemen, gaat het stadsfestival nu de interactieve toer op. Er zijn niet alleen workshops en pop-ups, maar er is ook een plantswap, plantenpsychologe en een heuse inspiratietuin. In de Leopoldskazerne bots je op een verticale tuin, bomenhoroscoop en laurierlabyrint. Perfect om gigantisch veel groene inspiratie op te snuiven, niet alleen voor de tuin, maar ook voor straat, koer en muur. O ja, de meer 'traditionele' bezoekers komen nog steeds aan hun trekken voor een ouderwets rondje bloemenkijken, want de vroegere Floraliënhal in het Citadelpark is na dertig jaar terug van nooit weggeweest.
4. Van azalea tot ikebana
De Bijlokesite wordt ingepalmd door gastland Japan. Is ikebana voor jou enkel een antwoord waarmee je kunt uitpakken op een quiz? Akane Teshigahara, grootmeesteres in deze Japanse bloemsierkunst, stelt een indrukwekkende installatie voor. En Kanazawa, de zusterstad van Gent, schenkt een rustgevende Japanse tuin.
5. Kunst & natuur
De grootste bloemenkunstenaars bewijzen dat kunst en natuur hand in hand gaan. Absolute eyecatchers zijn de bloemenluchter in de nok van de barokke Sint-Pieterskerk en de monumentale florale ingang aan de Bijlokesite. In het MSK snuif je flowerpower op, terwijl je in de pandgangen van de Sint-Pietersabdij langs bloemencreaties schrijdt die aanleunen bij hoofzonden.
undefined
Floraliën Gent, Bloemen en planten in dialoog met de stad, 22 april tot 1 mei 2016 (telkens van 8 tot 22 uur), centrum Gent
www.floralien.be