Vrijdag 06/12/2019

  1. Limerick

In deze reeks legt 'Uitgelezen' wekelijks zijn oor te luister bij markante boekhandels die het vak nog au sérieux nemen, met een verrassend aanbod én een vermurwende aanpak. Door Dirk Leyman

Op een steenworp van het Gentse Sint-Pietersstation ligt de intimistische boekhandel Limerick. Je zou hem haast kunnen voorbijlopen. Want de etalage moet het zeker niet hebben van toeters en bellen. Toch toont die ondubbelzinnig waar de winkel voor staat: actuele literatuur en non-fictie voor de fijnproever, met een vleugje meertaligheid. Binnenin voel je meteen dat kwaliteit hier geen loos woord is. Zeker achteraan in Limerick heb je - na een niet ongevaarlijk trapje - het gevoel te arriveren in een cosy, welgekozen huisbibliotheek, waar je je literaire zintuigen dagenlang kunt aanscherpen. De houten kasten in warme tinten versterken dat gevoel. Week na week wisselt het aanbod, en toch vind je ook alle klassiekers hier moeiteloos op de planken. Het personeel is alert en attent en maakt er een erezaak van om zonodig extra opzoekingen te doen.

"Het komt erop aan correct je segment af te bakenen", zegt zaakvoerder en oprichter Jan Dupont. "De tijd van de onafhankelijke boekhandel die zomaar alles door elkaar aanbiedt, is lang voorbij. De vijver is groot genoeg: je moet weten of je voor de bliekjes gaat of voor de snoek en de karper." Daarom koos Limerick voor literatuur, filosofie, geschiedenis en actualiteit, net als het betere kunstboek, poëzie, kinder- en jeugdboeken met renommee. Plus Franse, Engelse en zelfs een keuze Duitse literatuur. Volgens Dupont is zijn cliënteel trouwens uitgesproken meertalig. Maar: "Kook- en BV-boeken moet je bij ons niet komen zoeken." Welke boeken doen het goed? Nogal wat kopers vallen bijvoorbeeld voor Philipp Bloms Het verdorven genootschap (over de verlichting) of voor Tony Judt. "Van Philipp Blom verkoop ik elke week nog steeds vijf exemplaren."

Toen Limerick in 1993 van start ging, nam de winkel de plek in van een ingeslapen Franstalige boekhandel. Een poosje bood Dupont ook nog kranten en tijdschriften aan. "Dat zorgde aanvankelijk voor extra inloop en cashflow. Zo leerden nogal wat mensen de boekhandel kennen. Maar na verloop van tijd bleek dat te belastend. Ook ons leescafé hebben we wegens plaatsgebrek moeten opofferen. We geven voorrang aan het boek."

Toch noemt Jan Dupont zich nu "een regering van lopende zaken". Samen met zijn vrouw en kinderen verkast hij binnenkort om professionele redenen naar Thailand. Hij zoekt hartstochtelijk naar een overnemer voor de winkel, die momenteel ook twee personeelsleden onder de pannen heeft. "Sinds het bericht de ronde doet, lopen nogal wat klanten plots binnen. Gaat de winkel toch niet verdwijnen, vragen ze ongerust? Ze willen vooral dat Limerick in de huidige vorm wordt voortgezet. Een signaal dat mensen sterk gehecht zijn aan onze aanpak." Dupont hoopt snel klaarheid te krijgen. "Jonge enthousiaste kandidaten bieden zich aan, maar het probleem vormt vaak het startkapitaal." Optimistisch over de ontwikkelingen in de boekenbranche is Dupont evenwel niet. "De ethiek is toch enigszins zoek in de uitgeverswereld. Niemand weet nog of het boek nu een cultuur- of een consumentenproduct is, dat onderscheid vervaagt. Ik sluit me aan bij de kritiek die Jos Geysels onlangs formuleerde, dat de boekhandel beter gesteund moet worden, met correctere afspraken tussen uitgevers en boekhandelaars. Ja, er is een zekere boekhandelblues."

Limerick, Sint-Elisabethlaan 142, 9000 Gent, 09/222.17.57

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234