Zaterdag 19/06/2021

5 Festivaltips van Heleen Debruyne

1 ECE TEMELKURAN

Opent het festival met de Frans-Iraanse auteur Négar Djavadi en de Colombiaan Juan Gabriel Vásquez (o.l.v. Annelies Beck, vrijdag 20u15). In gesprek met Inge Vrancken, zaterdag 15u30 in het RITS café, en met Annelies Beck, zondag om 13u30 in het Théâtre du Vaudeville.

Het is een boeltje in Turkije waar je niet veel lijn meer in gedacht kan krijgen. Al goed dat politiek journaliste en schrijfster Ece Temelkuran een boek schreef over de sociale, economische en politieke crises die zich in haar land ontwikkelt. Met Mid-den-Oostenkenner Inge Vrancken spreekt ze over dat boek, The Insane and the Melancholy, en verlicht ze me hopelijk over wat er in Turkije precies gaande is. Met Annelies Beck gaat ze in gesprek over de levendige correspondentie die de vrouwen sinds de aanslagen in Parijs onderhouden.

2 RANDALL CASAER, LIES VAN GASSE, WIDE VERCNOCKE

In gesprek met Annemie Tweepenninckx, zaterdag om 17u in de Beursschouwburg.

De graphic novel raakt als genre stilaan ingeburgerd als het meer literaire broertje van de strip. Maar sommige illustratoren willen zich niet laten strikken door de narratieve regels van de graphic novel. Zij willen een ander, vrijer spel spelen met woord en beeld. Een spel dat je een 'graphic poem' zou kunnen noemen. Randall Casaer, Lies Van Gasse en Wide Vercnocke praten over wat dat precies is, zo'n graphic poem, over hoe tekst en tekening zich in hun werk aan elkaar laven. En het fijne van tekenaars op een podium is dat ze hun praatjes met mooie plaatjes kracht kunnen bijzetten.

3 LIONEL SHRIVER

In gesprek met Ruth Joos, zondag om 16u30 in De Munt.

Lionel Shriver ken ik als de schrijfster van het later verfilmde We Need to Talk About Kevin, een beklijvend relaas van een moeder die heel hard probeert van haar zoon te houden, een kind dat ze zo koud vindt dat er wel íéts mee aan de hand moet zijn. Het is het soort boek dat je hoofd nog maandenlang af en toe komt lastigvallen - angstaanjagend precies, aangrijpend, maar toch niet humorloos. Shriver schreef nu The Mandibles, een 'satirische familieroman die zich afspeelt in een erg nabije toekomst waarin de dollar in vrije val is, de president isolationisme propageert en er een muur gebouwd wordt... door Mexico', aldus het programma. Als dat nog niet volstaat om je nieuwsgierigheid wakker te maken, kun je gaan luisteren naar hoe Ruth Joos Shriver aan de praat krijgt over het Amerika waar ze vandaag in leeft en hoe ze zich daar als schrijver toe verhoudt.

4 P.F. THOMÉSE

Samen met Annelies Beck en Alicja Gescinska, zondag om 11u in het Muntpunt, en in gesprek met Piet Piryns, zondag om 16u30 in de KVS Box.

Het festivalprogramma blijft een beetje vaag over wat P.F. Thomése precies komt doen. Samen met Annelies Beck en Alicja Gescinska praat hij over hoe lezen hem heeft gevormd als schrijver. Wat Piet Piryns precies met hem van plan is, werd me niet duidelijk. Maar als je een plooibare geest als die van Thomése samenzet met een doorgewinterde interviewer als Piryns, kan dat niet anders dan boeiend worden. Met plezier zal ik toehoren hoe hij graaft in het hoofd van de heerlijk onvoorspelbare schrijver, die elk genre even goed lijkt te beheersen.

5 ANNIE ERNAUX

In gesprek met Ysaline Parisis, zondag 18u in BOZAR.

Annie Ernaux is een van de weinige schrijvers die met haar autobiografische werken de banaliteit van één klein leventje weet te overstijgen. Of ze nu schrijft over haar jeugd, haar adolescentie, haar kille huwelijk, een abortus, de alzheimer van haar vader: altijd zegt het persoonlijke bij haar iets over de maatschappij in zijn geheel. Dit gesprek over haar werk is meteen ook de officiële voorstelling van haar pas vertaalde boek Mémoire de fille, door Rokus Hofstede omgezet naar Meisjesherinneringen. Daarin neemt ze ons mee naar een eindeloze zomer, lang geleden, in een Normandische vakantiekolonie. Door de ruwe ontmaagding die een leider van de kolonie haar opdrong, is de zomer altijd blijven spoken. In het boek speelt Ernaux bovendien een spel met de onbetrouwbare band tussen werkelijkheid en herinnering.

Heleen Debruyne op Passa Porta1

►Niña Weijers en Simone van Saarloos gaan in hun The New Sexist Talkshow in gesprek met Tinneke Beeckman, Heleen Debruyne en Rebekka de Wit. Zaterdag om 15u30 in De Markten.

►Vier jonge auteurs uit Nederland en Vlaanderen schreven een verhaal over een al dan niet fictieve angst, en hoe die te overwinnen. Michael Bijnens, Heleen Debruyne, Bregje Hofstede en Rebekka de Wit lezen voor. Zondag om 13u30 in De Munt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234