Dinsdag 15/10/2019

5 chilltips van de betere thuiskok TIP

Roeren in de kookpotten met zachte kerstmuziek op de achtergrond en je haren perfect gekapt? Het klinkt altijd zo makkelijk tot er daadwerkelijk meer dan 10 gasten voor je deur staan te trappelen. Hoe kom je de feestdagen chill door en geniet je zelf nog van de avond?

Toon De Bock van Ruigg

Onder de naam Ruigg maakt Toon uit Ekeren een knipoog naar zijn stoere gerechtjes. Het liefst bereidt hij internationale streetfood met een grote dosis rock-'n-roll. Hij kiest daarbij altijd voor lokale seizoensgebonden producten. "Ik zet hoog in op smaak, maar wel in een losse stijl. In een proper jeanske met sneakers breng ik een frisse, jonge keuken."

www.toondebock.be.

Zijn tip? Keep it simple

"27 garnituren gaan een gerecht heus niet beter maken. Je kunt heel veel dingen vooraf bereiden zodat je overbodige tijd in de keuken vermijdt en gezellig met de bomma naast de kerstboom kunt zitten. Groenten warm je makkelijk op in de oven met een klontje boter, en ook sauzen kun je voor 95% vooraf bereiden."

Marcus Verret van M&M Culinaria

Marcus verrast zijn gasten graag met niet-alledaagse gerechten. Zo verstopt hij een crème van mozzarella in een gelei van tomaat. Inclusief kroontje lijkt het zo op een echte tomaat. De freelance thuiskok uit Oelegem houdt enorm van het menselijke contact: "Je voelt dat ze het moeilijk hebben om hun keuken af te geven, maar van zodra ze doorhebben dat ik niks vuil maak bedaren ze snel."

www.mm-culinaria.be.

Zijn tip? Ga voor een knaller van een opener

"Kom eens origineel uit de hoek met een mocktail. Je gasten zijn meteen in the mood zonder dat hun promille de hoogte ingaat. Zet ook al aperitiefhapjes op tafel wanneer je familie en vrienden toekomen. Zo hebben mensen meteen iets om handen. Tenslotte zien ze elkaar vaak amper één keer per jaar en verlopen de gesprekken in het begin een beetje moeilijker."

TIP

Nathalie Smolders en Ine Van Coillie van Brood en Bloemen

Naast hun toffe ontbijt- en lunchbar slash bloemenwinkel in Lier zijn Nathalie en Ine ook graag geziene thuiskoks. De twee jonge vrouwen maken gerechten met ingrediënten die seizoensgebonden zijn, goedkoop én makkelijk in elke winkel te scoren zijn. "We nemen alle ingrediënten zelf mee, maar snuffelen ook graag in de kasten en vinden zo vaak onverwacht leuke dingen. Producten die mensen ooit cadeau gekregen hebben of waarvan ze geen flauw idee hebben hoe ze te gebruiken. Als we dat dan verwerken in een van hun gerechten vinden ze dat geweldig."

www.broodenbloemen.com.

Hun tip? Ga het niet te ver zoeken

"Ook met een onnozele spitskool kun je een chique diner maken. Bovendien kun je veel groenteafval zoals loof van venkel of overschotjes van stengels van boerenkool gewoon in verschillende vaasjes stoppen. Zo krijg je originele en spotgoedkope tafeldecoratie die nog een link heeft met je gerecht. Of kruip de tuin of het bos in en verzamel takjes om servetringen te vlechten of om gewoon speels op de tafel te leggen voor een bohemien effect."

TIP

Maxime Potvin, Bernd Van den Brande, Pieter-Jan Vaes en William De Bruyn

van Chaud Bleu

Dit jaar kregen Maxime, Bernd en Pieter-Jan uit Edegem versterking van William De Bruyn (bekend van Verso Café). Chaud Bleu is erg sterk in walking dinners. "We werken met allerlei bordjes in alle maten en kleuren en dresseren elk gerecht tot een kunstwerkje, onafgezien van het budget." Tijdens de feestdagen kun je ook een afhaalmenu bij hen bestellen.

www.facebook.com/ChaudBleu.

Hun tip? Pas je menu aan je mogelijkheden aan

"Een goede voorbereiding is key, zeker in een gesloten keuken. Ben je echter een goede kok en heb je een open keuken waar je vrienden allemaal aan het keukeneiland kunnen zitten, dan is een beetje showcooking natuurlijk ideaal. Wil je het echt makkelijk maken? Kies dan voor koude gerechten die je vooraf al volledig kunt dresseren of eenpansgerechten die enkel in de oven moeten."

TIP

Maarten Van Essche

Als interieurvormgever en kok legt Maarten uit Mechelen telkens een link tussen zijn gasten, de omgeving en de recepten zodat je een totaalervaring beleeft. "Ik wil geuren, kleuren, smaken en muziek samenbrengen op de juiste manier."

maartenvanessche.be.

Zijn tip? Creëer sfeer met linnen, kaarsen, muziek en zeep

"Niets zo belangrijk als een goede akoestiek tijdens de feestdagen. Tafellinnen en stoffen servetten dempen het geluid en voelen ook nog eens luxueus aan. Investeer ook in allerlei groottes van kaarsen. Een leuke tip is om de zeep in je wc aan te passen aan je gerecht, zoals zeep met rozemarijn. Van zodra je je vork naar je mond brengt, ruik en proef je overal rozemarijn. En dan de muziek! Maak vooraf een playlist via Spotify en denk na over het thema van je avond. Zo organiseerde ik ooit een Black-avond met enkel zwarte gerechten, een zwarte tafelaankleding en 'zwarte' muziek. Doordat je van A tot Z voluit voor je etentje gaat, neem je mensen mee in een totaalervaring."

TIP

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234