Dinsdag 28/01/2020

5.700 nieuwe miljonairs

Beeld REUTERS

België telde eind vorig jaar 82.600 dollarmiljonairs. Dat zijn er 5.700 meer dan een jaar eerder. De toename is vooral te danken aan de stijging van de aandelenkoersen.

2012 mag dan een rotjaar zijn geweest op economisch vlak, de rijken in onze samenleving hebben daarover niks te klagen. Het afgelopen jaar zagen ze hun rangen met 7,4 procent aandikken. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van consultant Capgemini en vermogensbeheerder RBC Wealth Management.

Martin Dieussaert van Capgemini is verrast door de flinke stijging van het aantal miljonairs in ons land. "In een moeilijk jaar kwamen er bijna 6.000 mensen bij." Toch is de verklaring voor de toename niet ver te zoeken. De aandelenmarkten presteerden sterk in 2012.

Ongelijkheid
De rijken mogen Mario Draghi bedanken. De voorzitter van de Europese Centrale Bank beloofde "al het nodige" te doen om de euro te beschermen. Door zijn uitspraken ebde de spanning in de eurozone weg, wat een positief effect had op de aandelenkoersen.

Zo steeg de MSCI Belgium, een index van Belgische aandelen met 36 procent. Die stijging wordt ten dele vertaald in de aanwas van het vermogen van de dollarmiljonairs in ons land. Hun rijkdom steeg in een jaar tijd met 8,3 procent tot 205 miljard dollar (153 miljard euro).

In 2011 bleef het aantal dollarmiljonairs ongeveer stabiel in ons land. In dat jaar daalde de beurs met 13 procent. Capgemini verwacht dat het aantal dollarmiljonairs de komende jaren met zo'n 6 procent zal toenemen.

Onder dollarmiljonairs is er een grote ongelijkheid. Capgemini schat het aantal extreme rijken in België - mensen met een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar of 22,3 miljoen euro - op 800 à 900 mensen. De grootste groep dollarmiljonairs in België zit in de categorie die door Capgemini wordt omschreven als next door: 'gewone' miljonairs met een vermogen tussen de 1 en de 5 miljoen dollar.

Een dollarmiljonair is een man of vrouw met een vermogen van minstens één miljoen dollar (750.000 euro). De eigen woning wordt niet meegeteld in de berekening. Het overige vastgoed wordt wel in rekening gebracht.

Wereldwijd zijn er zo'n 12 miljoen dollarmiljonairs. Ze hebben samen 46.200 miljard dollar aan vermogen. Dat bedrag vertegenwoordigt driekwart van wat jaarlijks wereldwijd aan goederen en diensten wordt omgezet.

 
Met dank aan Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Zijn uitspraken over de eurozone hadden een positief effect op de aandelenkoersen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234