Zaterdag 20/07/2019

485 tatoeages voor 80 man

'Metalartiesten zijn kinderen die zijn opgegroeid met diepvriesdiners, pindaboter, Kentucky Fried Chicken'

Ze is al ettelijke keren ten huwelijk gevraagd, vooral door oude bluesmuzikanten, en als Billy Bragg naar Brussel komt, is het eerste wat hij doet haar een dikke knuffel geven. Want Lut De Clercq is een beetje de voedstermoeder van alle artiesten die in de Ancienne Belgique optreden. Sinds een aantal weken laat ze ons delen in haar muzikale recepten. Vandaag: metalgroepen. Biohazard smulde van 'dirty rice'.Lut De Clercq / Foto's Karel Daems / RV

Lang haar (zoveel dat de backstagekeuken met momenten meer op een adopt-a-furry-friend-conferentie lijkt) en onwaarschijnlijk veel tatoeages, dat zijn de opvallendste twee kenmerken van de aanwezigheid van metalgroepen in de AB.

Bij de Resistance Tour van 2002 zijn we voor het eerst aan het tellen geslagen bij de bediening (eten in ruil voor het tellen van de tattoos): 485 tatoeages voor 80 man artiesten en crew. Bij de recente Resistance stond Biohazard niet op de affiche, en zie: 200 tattoos minder in 2003.

Jammer genoeg beperken de meeste van de tatoeages die gedurende het jaar de catering rondwandelen, zich tot de gedoodverfde draken, skeletten en slangen. Op metal-concertdagen zie je af en toe echte pareltjes die recht uit de eerste edities van tijdschriften als Métal Hurlant komen, zowat de pioniers van de volwassenenstrip.

Creativiteit leggen ze zeker ook aan de dag bij het bedenken van namen van platenfirma's: Cacaphonous records, Earache Records, Napalm Records, Misantrophy Records, Necropolis Records.

Het basisdieet van metalgroepen ligt, net als bij rap, bij de Amerikaanse traditionele gerechten. Dit zijn kinderen bij wie de (dikwijls single) ouder hen op piepjonge leeftijd de sleutel om de nek bond, zodat ze in het huis konden tijdens hun afwezigheid, kinderen die opgegroeid zijn met diepvries-tv-diners, Kentucky Fried Chicken, Domino's-pizza, pindaboter en druivengeleisandwiches. Er zijn amper rijkeluiszoontjes in dit milieu. Voor de meesten was metal de enige uitweg uit het caravanpark. Voor Engelse metalartiesten hetzelfde: weg uit de socialewoningwijk. Dat maakt dat ze ook een rauwe eerlijkheid hebben, die je niet anders kunt dan respecteren.

In metal bestaat er zelfs een veganismestrekking, die 'straight edge' heet. Ze drinken zelfs geen alcohol. Groepen als .calibre zijn bijvoorbeeld veganisten.

Rijstschotel

(Dirty Rice)

Dit gerecht uit de zuidelijke staten van Amerika wordt traditioneel met kippenlevers en kippenharten klaargemaakt.

Ingrediënten: * 4 eetlepels arachideolie * 3 afgestreken eetlepels bloem * 400 g kippengehakt * 400 g varkensgehakt * 3 grote ajuinen, fijngehakt * 1/2 groene selder, fijngesneden * 1 groene peper, in blokjes van 1 cm gesneden * 2 teentjes look, fijngeplet * 400 ml kippenbouillon, warm * zout, peper * 1/2 theelepel cayennepeper * 150 g rijst * 1/2 bussel peterselie, zeer fijngehakt * 6 lente-uitjes, fijngesnipperd Bereiding: Verwarm twee eetlepels arachideolie in een sauspan. Roer er de bloem door en laat zeer zachtjes 'koken' tot de roux een donkerbruine kleur heeft. Dat duurt ongeveer 30 minuten. Let wel goed op dat de roux niet kan aanbranden. Kook de rijst gaar en laat uitlekken. Bak in een pan het gehakt gaar in 1 eetlepel olie. Verwijder het vlees uit de pan en laat het uitlekken in een vergiet. Doe de resterende lepel olie in de pan en laat op een middelmatig vuur de ajuin, look, selder, cayennepeper en groene paprika gaar worden, dat duurt ongeveer 15 minuten.

Als de roux klaar is, roer je er de warme kippenbouillon door. Laat nog eventjes doorkoken terwijl je blijft roeren. Doe het vlees, de rijst en de gare groenten bij de saus. Meng alles goed en breng op smaak met peper en zout. Roer er op het laatste moment de peterselie en de lente-uitjes door en serveer onmiddellijk.

Dikke maïssoep

(Corn Chowder)

Chowders zijn eigenlijk dikke soepen die met een mengeling van melk of room in plaats van enkel bouillon gemaakt zijn. De grote klassieker is de New England Clam Chowder (dikke vissoep). Chowders zijn tamelijk zware soepen. Je kunt ze het best als een lichte maaltijd serveren met een groene sla en brood.

Ingrediënten: * 150 g ongezouten spek of bacon, in kleine blokjes gesneden * 1 grote ajuin, fijngesneden * 1/4 groene selder, fijngehakt * 2 blaadjes verse salie, fijngehakt * 1 vers laurierblad * 3 takjes verse tijm, geplukt en fijngehakt * 700 ml kippenbouillon * 450 g verse of diepvriesmaïs * 1 grote aardappel, in blokjes van 1 cm gesneden * 1 rode chili, zaadjes verwijderd en fijngesneden * 300 ml lichte room * peper en zout * 1/2 bussel koriander, fijngesneden Bereiding: Bak de spekblokjes in een hete pan tot ze lichtjes gebruind zijn. Doe er vervolgens de ajuin, de selder, de salie, de laurier en de tijm bij. Laat het mengsel op een zacht vuurtje garen gedurende 10 minuten. Giet de bouillon bij de ajuin. Breng aan de kook en voeg er dan de maïs, aardappel en chili bij. Laat op een zacht vuurtje sudderen gedurende 10 minuten. Voeg er de lichte room en de koriander bij en breng op smaak met peper en zout. Serveer onmiddellijk.

Gebakken kip

(Fried Chicken)

Ingrediënten: * 1,35 liter karnemelk * 70 g zout * 4 eetlepels tabasco * 2 kippen, elk in 8 stukken gesneden Beslag: * 420 g bloem * 5 eetlepels zout * 1 eetlepel gemalen zwarte peper * 1 theelepel cayennepeper * frituurolie Bereiding: Meng de karnemelk, het zout en de tabasco in een grote afsluitbare plastic kom. Leg er de zestien stukken kip in. Zorg ervoor dat elk stuk kip met het karnemelkmengsel bedekt is. Sluit goed af en zet in de ijskast gedurende 8 à 12 uur. Meng de bloem met het zout, zwarte peper en cayennepeper in een afsluitbare plastic doos. Haal de stukken kip uit de marinade en leg een paar stukken per keer in de doos met de bloem. Sluit af en schud goed. Herhaal tot alle stukken kip met bloem bedekt zijn. Verhit de arachideolie in een wok of diepe pan tot 170 graden Celsius en leg er met behulp van een lange serveertang de kippenbillen en de kippenpootjes in. Bak gedurende een 12-tal minuten en draai dan de stukken kip om. Bak opnieuw gedurende 12 minuten en haal uit de pan. Laat uitlekken. Bak dan de kippenfilets en de kippenvleugels gedurende 10 minuten aan elke zijde. Gebakken kip wordt traditioneel geserveerd met aardappelpuree, vleessaus en gebakken boerenkool.

Sandwiches met vleessausvulling

(Sloppy Joes)

Dit gerecht is eigenlijk niks meer dan een warme sandwich met een vleessausvulling. Probeer er een te eten en je merkt meteen waar het woord 'sloppy' (slobberig) vandaan komt. Ingrediënten: * 2 eetlepels arachideolie * 600 g gehakt rundvlees * 1 grote ajuin, fijngehakt * 1 groene peper, fijngehakt * 150 g champignons, fijngehakt * 4 grote tomaten, gepureerd * 1 eetlepel tomatenpuree * 1 eetlepel worchestersaus * 1 theelepel dijonmosterd * peper en zout * 4 hamburgerbroodjes Bereiding: Laat 1 eetlepel olie in een pan goed heet worden en gaar er het vlees in. Kruiden met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en laat het uitlekken. Laat de resterende olie heet worden in dezelfde pan en gaar de ajuin, champignons en groene paprika op een zacht vuurtje gedurende 20 minuten. Kruiden met peper en zout. Als de groenten gaar zijn, doe je opnieuw het vlees in de pan. Roer er de tomatensaus, mosterd, worchestersaus en tomatenpuree door en laat gedurende 5 minuten zachtjes doorkoken.

Toast ondertussen de hamburgerbroodjes en leg de onderste helft op vier borden. Verdeel de saus over de vier broodjes en leg er de bovenste helft van elk broodje bovenop. Get sloppy!

Chili met zwarte bonen

(Black Bean Chili)

Dit is een veganistische versie, maar je kunt er evengoed 700 g gehakt naar keuze aan toevoegen. Chili, zoals de meeste stoofpotten, smaakt veel lekkerder de volgende dag. Ingrediënten: * 2 kopjes zwarte bonen * 1 laurierblad * 3 theelepels komijnzaad * 1 theelepel korianderzaad * 3 eetlepels gedroogde oregano * 3 eetlepels paprika * 1/2 theelepel cayennepeper * 1 rode chili, fijngesneden * 4 eetlepels arachideolie * 4 grote ajuinen, fijngesneden * 4 teentjes look, fijngeplet * 1 theelepel zout * zwarte peper * 1 kg tomaten, gepeld, zonder zaadjes en in blokjes gesneden * 1/2 bussel verse koriander Bereiding: Laat de bonen gedurende een nacht weken. Spoel ze goed onder stromend water en breng ze aan de kook in een pan met vers water en het laurierblad. Van zodra het water kookt, zet je het vuur lager en laat je de bonen zachtjes sudderen gedurende 2 uur tot ze gaar zijn. Controleer wel regelmatig of er nog voldoende water in de pot is. Laat een kleine pan heet worden en toast er het komijnzaad en het korianderzaad in. Doe er de paprika en de cayennepeper bij en haal de pan van het vuur. Als de specerijen afgekoeld zijn, plet je ze fijn in een vijzel met stamper.

Verhit de arachideolie in een pan en doe er de ajuinen , specerijen, look en chili bij. Kruid met peper en zout en laat garen op een zacht vuur.

Als de bonen gaar zijn, laat je ze uitlekken en doe je ze bij de gare ajuin. Roer er de tomaten en de koriander onder en controleer of de chili voldoende gekruid is. Laat nog 2 minuten koken.

Taart van pecannoten

(Pecan Pie) Ingrediënten: * 1 portie kruimeldeeg * bloem * 200 g suiker * 100 g boter * 4 grote eieren * 250 ml donkere maïssiroop (te koop bij de Amerikaanse rayon in de grotere Delhaizes) * 130 ml ahornsiroop * 2 eetlepels bourbon * 1 theelepel vanille-extract * 200 g pecannoten * 1 eetlepel room * 1 eidooier Bereiding: Rol 1 portie van het kruimeldeeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot je een cirkel hebt met een dikte van 4 mm en een diameter van 25 cm. Leg het deeg voorzichtig in een taartvorm met een diameter van 22 cm en druk het goed aan. Plaats de taartvorm terug in de ijskast. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Klop de suiker, boter, eieren, maïssiroop, ahornsiroop, bourbon en vanille-extract gedurende 10 minuten. Voeg er voorzichtig de pecannoten aan toe.

Giet de vulling in de taartvorm en strijk glad. Bak de taart gedurende 20 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur tot 170 graden Celsius en bak de taart nog 1 uur en 10 minuten.

Pecannotentaart kan zowel warm, lauw als koud worden gegeten. Het zurige van crème fraîche of het bittere van Guinness-roomijs zijn ideaal bij deze taart.

Pompoentaart

(Pumpkin Pie)

Ingrediënten: * 1 pakje uitgerolde kruimeldeeg uit de supermarkt * 1 pompoen, ongeveer 900 g, middendoor gesneden * 125 g lichtbruine suiker * 2 afgestreken eetlepels maïzena * 1 theelepel kaneel * 1 theelepel gedroogde gember * 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat * 1/4 theelepel gemalen kruidnagel * 3 grote eieren * 350 ml geëvaporeerde melk Bereiding: Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Plaats de twee pompoenhelften op een bakplaat met de aangesneden kant naar beneden en bak gedurende 1 uur tot de pompoen gaar is. Laat de pompoen helemaal afkoelen. Rol het kruimeldeeg uit tot een cirkel met een diameter van 35 cm. Leg het deeg in een taartvorm met 30 cm diameter en druk het goed aan. Doorprik de bodem met een vork en plaats de taartvorm in de diepvries gedurende 20 minuten.

Leg bakpapier in de taartvorm en vul de taart met bonen. Bak de taart blind gedurende 15 minuten (Blind bakken is het bakken van een taartvorm die later gevuld moet worden, met een voorlopig vulsel zoals bijvoorbeeld gedroogde bonen). Verwijder de bonen en het bakpapier en bak de taart nog 8 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Haal de zaadjes uit de pompoen en verwijder het vel. Pureer het pompoenvlees in een blender fijn. Klop de eieren met de suiker, maïzena en de specerijen luchtig. Meng in een kom de pompoen met de eieren en de melk. Giet de vulling in de gebakken taartvorm en bak tot de vulling bijna vast is. Dat duurt 40 à 45 minuten.

Ook deze taart kun je warm eten of je kunt ze gerust een nacht in de ijskast bewaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden