Dinsdag 17/05/2022

48 uur in

Lille

Designerboetiekjes, verbazingwekkende kunst, een van de grootste boekenwinkels van Europa, culinair niet te versmaden. Ver hoef je daarvoor niet te gaan: het Noord-Franse Lille ligt slechts op een halfuurtje treinen vanuit Brussel. Wat ooit een grauwe provinciestad was, is nu een levendige metropool op mensenmaat.

Door Fred Braeckman

Eerste kennismaking

Centraal in de stad ligt aan de Grote Markt (Place du Général de Gaulle, maar voor les Lillois nog altijd La Grande Place) de mooie Oude Beurs. Dat is geen pand, maar een geheel van oude huisjes die aanleunen tegen een galerij, met in het midden een binnenplein waar bouquinisten boeken verkopen, bezoekers schaakspelen en je spontaan de tango danst. Een van de mooiste plekjes van Lille. Vlakbij ligt het Palais Rihour, met het hoofdkantoor van de Toeristische Dienst, waar je ook in het Nederlands geholpen wordt.

Wandel langs het warenhuis Le Printemps in de rue Nationale (1) en beland aan bij de Quai du Wault (2), een stemmig oud haventje met palmbomen. Flaneer op de kasseien van Le Vieux-Lille, het leukste deel van de stad. De smalle straatjes zijn een paradijs voor chique shoppers. Achter de gevels van flamboyante, vijfhonderd jaar oude panden vind je alle grote merken, veel restaurants en galeries.

Opvallend is de onvoltooide neogotische kathedraal Notre-Dame de la Treille (3) met een verbazingwekkende gevel die van 1999 dateert. De gevelsteen uit flinterdun marmer laat mysterieus licht binnen in de kerk. In de crypte is (gratis) aangrijpende, moderne religieuze kunst te zien. In het Museum Hospice Comtesse herleeft met tapijten, schilderijen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen een vijfhonderd jaar oud Vlaams interieur. Een estaminet nodigt uit om even uit te blazen. Het zijn gezellige herbergen, de ene al authentieker dan de andere, met meubels uit de tijd van (over)grootmoeder.

Monet, De Gaulle,

Rodin et les autres

Het onlangs compleet vernieuwde Museum voor Schone Kunsten (4) (Place de la République, www.pba-lille.fr) is een van de rijkste van Frankrijk. Op een oppervlakte van 22.000 vierkante meter vind je schilderijen, beeldhouwwerken, werken van Rodin, Goya, Jordaens, Monet en Rubens. Er zijn afdelingen met antieke beelden, kunst uit de middeleeuwen, de renaissance, de romantiek en de twintigste eeuw. Zowat alle grote Franse schilders als Seurat, Manet, Courbet en Delacroix hebben er een plek. Geregeld zijn er ook indrukwekkende, tijdelijke tentoonstellingen. Die rond Goya was spraakmakend. Tot 11 januari 2009 is er een fascinerende selectie te zien van Scandinavische schilders die in Frankrijk werkten.

Een juweeltje te midden van het stadscentrum is het prachtig gerestaureerde Hospice Comtesse (5) in de rue de la Monnaie. Een indrukwekkende hoofdingang en een monumentaal binnenplein leiden naar een gasthuis uit de dertiende eeuw dat door Johanna van Constantinopel werd gesticht. De grote gewezen ziekenzaal, de kapel, de keuken met mooi tegelwerk en de vele gebruiksvoorwerpen geven een indringend beeld van eeuwen ziekenzorg.

De beroemdste burger van Lille was wellicht Charles de Gaulle. Hij werd er op 22 november 1890 geboren in het huis van zijn grootouders. Het beschermde pand (6) (rue Princesse 9, www.maison-natale-de-gaulle.com) is nu een museum dat de huiselijke en burgerlijke sfeer van toen weer oproept. Meubels, foto's en de authentieke wieg herinneren aan de kinderjaren van de latere president.

Ongewoon

Modern, trendy en onvoorspelbaar is het Maison Folie de Wazemmes (7) (rue des Sarrazins, 70). Een 'Maison Folie' was in de achttiende eeuw een ontmoetingsplaats waar het er nogal losjes en libertijns aan toeging en kunstenaars vaak hun werk konden tonen of voorlezen. Nu zou je de gewezen textielfabriek uit 1855 in de Wazemmeswijk nog het best kunnen omschrijven als een artistiek laboratorium voor jonge muzikanten, schilders en schrijvers. Onder een spectaculair dak heb je zowel een ultramoderne spektakelzaal waar je heel wat repetities gratis kunt bijwonen, als tentoonstellingsruimtes, een speelplek voor kinderen en een brasserie. Wie helemaal tot rust wil komen, kan naar Hammam Zeïn voor een sauna, massage of kopje thee. Het decor is dat van een luxueuze Marokkaanse ryad.

Voor het mooiste zwembad van Frankrijk moet je vanuit Lille de metro naar Roubaix nemen. (Lijn 2, richting C.H. Dron, stap uit aan station Jean Lebas). La Piscine (www.roubaix-lapiscine.com) was vroeger het gemeentelijk zwembad en moest tussen de twee wereldoorlogen hygiëne en ontspanning brengen voor de bewoners van het industriestadje. In 1985 werd het art-decogebouw gesloten en een paar jaar geleden heropend als museum. Langs het bad staan levensgrote beelden en in de kleedkamers en douchecellen hangen schilderijen. Authentiek is de zwembadsound die op de achtergrond uit de luidsprekers komt. En al even authentiek is de chloorgeur die er nog altijd vaag hangt.

Jonge mode

Onder bescherming van de stad en het meterschap van agnès b. krijgen beginnende ontwerpers in Lille een flink steuntje in de rug. In de Faubourg des Modes (9) (rue du Faubourg des Postes, 31/62) ontwerpen en verkopen jonge designers hun creaties en collecties in een tiental winkeltjes. Ze kunnen er een jaar of twee blijven en daarna komt nieuw aanstormend talent. De wat verarmde buurt krijgt een fris elan door het initiatief en wordt nu al de modewijk genoemd. Misschien ken je namen als Daniela Sevarolli met haar knipoogjes naar de jaren vijftig en zestig? Of Sidonie Bencik, die met Lise Chaudot onder het merk Zut haar talent aan kindermode wijdt?

Groene oase en kids

Een van de populairste attracties (1,2 miljoen bezoekers per jaar) is de Zoo van Lille (www.zoolille.com), die gratis toegankelijk is. Hij ligt te midden van het Bois de Boulogne (10) en is met 50 hectare de grootste groene oase van de stad. Er huizen meer dan driehonderd dieren en ongeveer tachtig soorten. Je hebt er volières, een apeneiland, een tropisch huis en een Zuid-Amerikaans park. De kleinsten kunnen ravotten in een speelparkje.

Een verbazend charmante tuin is Le Jardin Vauban (11), met zijn heuvelachtige perken, vijvers, kronkelende beekjes en een grot met waterval. In de zomer is het marionettentheater een favoriet bij de kids. Heel recent is Le Parc Matisse, gedeeltelijk geïnspireerd op het wilde Derborencebos in de Zwitserse Alpen, met in elk seizoen een andere aanblik. Je vindt er aromatische planten, bamboe en zelfs vuurbestendige planten. Er is ook een plek om petanque te spelen die 'Boulingrin' heet, een leuke verbastering van het Engelse bowling green.

Nachtje logeren

Levensgenieters die ook van een historisch decor houden, zullen zeker Hermitage Gantois (12) waarderen. (rue de Paris 224, www.hotelhermitagegantois.com). Het is een viersterrenluxehotel waar designer Philip Starck rendez-vous heeft met Lodewijk XV. Elke kamer is anders, de badkamers hebben carraramarmer. Deze gewezen hospice is het beroemdste hotel van Lille. Zeker doen als je er minstens 210 euro voor over hebt. Of boek voor een speciale aangelegenheid een prestigekamer voor 450 euro. Een ontbijt kost 19 euro.

Een perfect alternatief is Hôtel Alliance (2) (Quai de Wault 17, www.alliance-lille.com), in een vroeger klooster aan het romantische oude haventje van Lille. De art-decokamers bevinden zich rond een zuilengalerij waar vroeger de monniken van Le Couvent des Minimes wandelden. Als je er niet overnacht (circa 200 euro), kom dan lunchen, koffie drinken of gewoon kijken. Een suite in dit viersterrenhotel komt op 420 euro.

Hôtel de la Paix (12) (rue de Paris 46, www.hotel-la-paix.com) ligt op een paar minuten van de Grote Markt. Een charmant en eenvoudig tweesterrenhotel met 36 kamers en een romantische caféterie voor het ontbijt of om gewoon wat te drinken. Vanaf 80 euro per kamer.

Een uitstekende B&B is La Maison Carrée (13) (rue Bonte Pollet 29, www.lamaisoncarree.fr). Dit herenhuis uit het begin van de vorige eeuw telt vijf stijlvolle gastenkamers en suites. De mooie tuin heeft een zwembad. Antiek en hedendaagse kunst zingen hier een origineel duet. Vanaf 150 euro voor twee personen, inclusief ontbijt en sauna.

Lekker eten en drinken

Er is geen gebrek aan keuze voor wie in Lille lekker wil tafelen. Klassiek, uitgebreid, klein: voor elk wat wils.

Le Sébastopol (14) (Place Sébastopol 1, www.restaurant-sebastopol.fr) heeft al vijftien jaar de discrete charme van subtiele, lichte en geraffineerde gastronomie. Een sterrenrestaurant met een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Het talent van chef Jean-Luc Germond krijgt veel lof van specialisten. Ook op de wijnkaart vind je betaalbare kwaliteit. Lunch of diner: 52 euro, inclusief wijn.

L'Huîtrière (15) (rue des Chats Bossus 3, www.huitriere.com) is een art-decotempel en een gastronomisch paradijs achter een prachtige vishandel in Le Vieux-Lille. Sinds kort opende de eigenaar ook een oesterbar. Lunch 45 euro, kaart 60 à 140 euro. Niemand zal het raar vinden als je alleen maar het decor bewondert.

Les Remparts (16) (Logis de la Porte de Gand, www.lilleremparts.fr) biedt betaalbare en smaakvolle gastronomie in het historische decor van een oude vestingpoort. Het restaurant is onlangs gerenoveerd in stijlvolle kleurencombinaties. Al een decennium lang een trendy adres. Reken op zo'n 40 euro.

Bij Au Bout des Doigts (17) (rue Saint-Joseph 5, www.auboutdesdoigts.fr) is het gastronomisch zappen met de vingers, zonder bestek of borden. Een koninginnenhapje met kip en sardines, het is maar een van de duizend smaken. Zelfs de meubels zijn asymmetrisch. Ongeveer 30 euro.

Nog enkele adresjes om te ontdekken

Tous les Jours Dimanche (rue Bartholomé Masurel 13, 0033/3/283.605.92). Een combinatie van brocante, bric-à-brac, thee, koffie, gebak, quiches, praten en lezen.

Cha Yuan (rue Saint-Jacques 8, 0033/3/285.243.70) zorgt voor een zengevoel in een Chinees theehuis. Je hebt er keuze uit meer dan honderd soorten thee uit China, India, Sri Lanka en Kenia. Je kunt er ook genieten van een paar gestoomde delicatessen.

Estaminet au Vieux de la Vieille (rue des Vieux Murs 2, 0033/3/201.381.64). Grootmoeder van midden twintig en kaarslicht.

Shoppen

Euralille (18) (aan het station) telt 140 winkels, bars en restaurants over een oppervlakte van 24.000 vierkante meter. Alle grote Franse merken hebben er een filiaal. Het complex, dat vier verdiepingen telt, werd in samenwerking met architecten als Jean Nouvel en Rem Koolhaas gebouwd.

De overdekte markt van Wazemmes (8) (Place de la Nouvelle Aventure) biedt meer sfeer en gezelligheid. Je winkelt en wandelt te midden van multiculturele geuren en kleuren uit vijf werelddelen en het Franse koloniale verleden. Kaas, vlees, specerijen, groenten. De markt is 7 op 7 open. Het is er druk, wees dus voorzichtig.

Voor boekenliefhebbers is Furet du Nord (Grand Place 15, www.furet.com) al vijftig jaar de belangrijkste boekenwinkel van Lille en tevens een van de grootste van Europa. Boeken, muziek, multimedia en papeterie op 7.000 vierkante meter.

In de omgeving van het Museum voor Schone Kunsten biedt Nuloop (rue du Court-Debout 28) vinyl, techno, house, reggae en veel audioapparatuur. Kilo Shop (rue Gambetta 25) verkoopt kleren per kilogram: gek, chic en kitsch, nieuw of tweedehands.

Vieux-Lille

In de gezellige binnenstad is het leuk windowshoppen of gezellig op adem komen bij een koffie. Bij Pâtisserie Méert (rue Esquermoise 23) zijn de lekkernijen even verrukkelijk als het art-nouveaudecor. Proef in de oudste patisserie van de stad zeker de wafeltjes met vanille van Madagaskar. Charles de Gaulle was er ook dol op.

Fromagerie Philippe-Olivier (rue du Curé Saint-Etienne 3) is een van de beste Franse kaaswinkels. Zijn kaas rijpt in grotten.

Maroilles is een heerlijke, krachtig geurende, ongeperste streekkaas met een stamboom van duizend jaar. Vieux Lille, gedrenkt in bier en pekel, heet ook wel 'Gris Puant' (Grijze Stinkerd). Ook sterk: Mimolette. Zacht: Mont des Cats.

De Franse actrice Ann-Gisel Glass verkoopt in haar La Boutique (rue Saint-Sébastien 44) betaalbare tassen, kleding, juwelen en meubels. La Botte Chantilly (rue de la Grande-Chaussée 22) is sinds 1890 een van de bekendste schoenenzaken met alle grote merken. In Antoine et Lili (rue de la Monnaie 46) vind je fantasierijke, hippe dameskledij en accessoires. Mannen vinden twee huizen verderop hun gading, bij Gatsby. Chic met merken als Burberry, Carnaval de Venise en Roy Robson.

Hoe kom je er?

Met de trein (www.nmbs.be). Lille heeft twee stations die op 400 meter van elkaar in het centrum liggen. Tgv: 33 minuten vanuit Brussel (Lille Europe). Of IC-trein: 110 minuten vanuit Antwerpen (Lille Flandres).

Met de wagen: A22/E17: Gent (75 km), Antwerpen (125 km). A27/E42: Brussel (110 km).

In Lille kan het in de piekuren zeer druk zijn. Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaatsen van zes metrostations. De metro of de Citadine, een pendelbus, brengt je naar het centrum.

Een Citypass (18 euro voor een dag, 30 euro voor twee dagen) geeft toegang tot een dertigtal musea en bezienswaardigheden. Bovendien kun je onbeperkt met tram, bus en metro rijden. Alternatief: huur een al dan niet elektrische fiets (www.chti-velo.fr, www.transpole.fr), probeer een overdekte taxifiets (www.cyclocite.com) of glijd door de stad op een Segway: je leunt een beetje voorover en rijdt vooruit (www.transpole.fr).

Binnenkort op

het programma

Tot 30 december: kerstmarkt met reuzenrad, foie gras,... (www.noel-a-lille.com)

Tot 11 januari: Scandinavische kunst in het Museum voor Schone Kunsten. Van maart tot juli 2009: Istanbul, klassieke en moderne kunst (www.pba-lille.fr).

www.lilletourism.com.

n Kerstmarkt op de Grote Markt, met een reuzenrad, foie gras en vele kraampjes vol cadeaus.

n Estimanet is een stemmig café met veel kaarslicht.

n Winkelen kan in de straatjes van Vieux-Lille of in het shoppingcentrum Euralille.

n Bij Pâtisserie Méert eet je taart in een art-decozaak.

n Maison Folie is een artistiek laboratorium voor muzikanten.

n Van Rodin tot Goya, van renaissance tot romantiek: in het Museum voor Schone Kunsten komen cultuurliefhebbers zeker aan hun trekken.

n Op de Grote Markt wordt in de zomer de tango gedanst en schaakgespeeld. Vlak bij het plein vind je de toeristische dienst, waar je ook in het Nederlands geholpen wordt.

n In de Faubourg des Modes ontdek je winkels van jonge ontwerpers.

n La Piscine is het mooiste zwembad van Frankrijk. Er staan beelden langs het bad en er hangen schilderijen in de kleedkamers.

n Binnenkort in het Museum voor Schone Kunsten: meesters uit Scandinavië en oude en moderne kunst uit Istanbul.

n Op de markt van Wazemmes vind je smaken uit vijf werelddelen.

n Boekenliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Furet du Nord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234