Zondag 19/09/2021

48 uur inFrankfurt

Dit weekend begint de Boekenbeurs in Antwerpen, maar de grootste Buchmesse ter wereld vindt plaats in Frankfurt. Frankfurt am Main is meer dan ‘Mainhattan’ alleen; wie zijn neus buiten het financiële district steekt, ontdekt een groene, hippe stad die bruist van cultuur. Met boek-en-wijnbars, een Museum Mile langs de rivier, een jeanshotel en een vlooienmarkt waar tweedehandsboeken voor het oprapen liggen. Door Tina De Gendt

Hoe raak ik er?

De hogesnelheidstrein ICE International brengt je in amper 3 uur en 12 minuten van Brussel-Zuid naar Frankfurt Hauptbahnhof (1). In beide richtingen rijden drie treinen per dag (met vertrek ’s morgens, ’s middags en ’s avonds). Meer dan zeven dagen op voorhand gekocht, kost een enkel ticket 49 euro per persoon in tweede klasse. Vanaf twee dagen voor vertrek betaal je de volle prijs van 102 euro per ticket. Tickets zijn te boeken in elk NMBS-station en op de website www.nmbs.be. De Frankfurtkaart (12,50 euro voor twee dagen, 8,70 euro voor één dag) geeft recht op gratis openbaar vervoer in de hele stad en op een reductietarief voor tientallen bezienswaardigheden, waaronder de belangrijkste musea en de Palmengarten. Behalve trams en bussen beschikt Frankfurt over een uitgebreid metronetwerk, dat je in een mum van tijd van de ene naar de andere uithoek van de stad brengt. De Frankfurtkaarten zijn te koop in de toeristeninformatiecentra in het station en op het Römerplein (2), alsook in verschillende hotels. Meer info op www.frankfurt-tourismus.de.

Op de vlooienmarkt

De ‘Frankfurter Flomarkt’ aan de oever van Sachsenhausen (3) is het Mekka voor Duitse en Europese tweedehandskopers, antiekverzamelaars, boekenwurmen en snuffelaars tout court. Op deze 3 kilometer lange markt vind je alles van hobbelpaarden (in alle maten en kleuren), bontjassen en ijsschaatsen tot fietsen, hele meubelsets en koelkasten, batterijen, gsm’s en waterkranen. Nergens staat een prijs op en dat betekent dat je tot in het absurde kunt afdingen. Tien euro voor een schaakspel dat eerst nog 40 euro kostte? Zeven euro voor een eerst nog als ‘gloednieuw’ aangeprezen fiets? Twee euro voor een paar schoenen (“recht uit de doos”)? Op deze vlooienmarkt kan het allemaal.Zelfs wanneer je helemaal niets koopt, is de markt de moeite waard om te bezoeken, al is het alleen maar om de sociale kaart van Frankfurt te verkennen bij een glas appelwijn en een dikke Frankfurterworst. Als financieel centrum van West-Europa trekt Frankfurt mensen uit alle uithoeken van de wereld aan, wat zich weerspiegelt in een veelheid aan talen, culturen, religies en tradities, die op zaterdagochtend staan te kijken en kiezen op de vlooienmarkt.

Boeken en wijn

Wie de smaak van het winkelen na de vlooienmarkt te pakken heeft gekregen, zakt het best af naar de Bergerstrasse (4). Op die elegante boulevard zijn een heleboel leuke, schattige, interessante en zelfs ronduit gekke winkels te vinden. Het is de plaats waar grote meisjes met kleine honden en jonge mannen met donkere stoppelbaarden hun inkopen doen.Alternatieve boekenwinkels en antiquariaten vind je hier probleemloos naast boetiekjes waar een paar schoenen in de solden 300 euro kosten. Net zo’n winkeltje is Bluemmerling (5) (Baumweg 20, www.bluemmerling.de), waar enkel kleren en accessoires verkocht worden die ‘Made in Happy Germany’ zijn. Voor de andere kant van het publiek bestaan winkeltjes als Erlesenes (6) (Bergerstrasse 122, www.buchundwein-ffm.de), een boek-en-wijnshop waar de uitbater je graag helpt met het uitzoeken van de gepaste wijn bij elk boek. Of je nu komt voor de aankleding of voor de inhoud, wanneer het shoppen afgelopen is, vindt het hippe volkje uit de buurt altijd wel een plaatsje in een van de al even hippe cafés of restaurants in deze straat. Een terechte favoriet van de buurt is Charivari (7) (Bergerstrasse 99), een etablissement dat je uitnodigt om te genieten van ‘Essen, Trinken und Kultur’.

Panoramisch bad

Een kleine wandeling weg van de Bergerstrasse vinden we de ideale plaats om te bekomen van al dat shoppen. Ten oosten van de Bornheimwijk ligt het Panoramabad (8) (Inheidenerstrasse 60, zwemmen kost 50 cent voor een half uur, sauna 1,50 euro voor een half uur), op zich een niet bijzonder spectaculair zwembadcomplex met sauna en sporthal, ware het niet voor het uitzicht. Terwijl je zwemt, kijk je uit over het Bornheimstadion, de Eissporthalle en het Riederwaldstadion. Wanneer we een uur later opgewarmd en opgefrist terug naar buiten komen en links afslaan, krijgen we van op de Kettelerallee nog maar eens een ander gezicht van de stad te zien. De aaneenschakeling van volkstuintjes op de heuvel maken de wandeling naar de metro wel erg aangenaam.

Appelwijn op de boerenmarkt

De U-bahn brengt ons in een mum van tijd van de rustige Bornheimwijk naar het bruisende hart van de stad, het Zeil (9). Op het Konstablerwacheplein, waar de metro ons dropt, vindt op zaterdagmiddag de boerenmarkt plaats en dat betekent veel lekkers en heel veel onvervalste folklore. Tussen de tomaten, pompoenen, eieren en varkensribbetjes, allemaal recht van de boerderij, worden opnieuw gigantische curry- en andere worsten naar binnen gespeeld terwijl de appelwijn rijkelijk vloeit. Dat Duitsland bierland is, zal zeker niet aan Frankfurt am Main gelegen zijn. Hoewel de typische appelwijn zowel qua alcoholpercentage als qua smaak nauwelijks te onderscheiden valt van appelsap, is hij opgewarmd en met kruiden een zekere sfeerbrenger.De Zeilpromenade zelf blijkt van een heel ander kaliber. Hoewel inderdaad opvallend groot, is de winkelstraat wat meken en namen betreft nauwelijks te onderscheiden van elke andere winkelstraat in elke andere Europese grootstad. Dan valt in de Goethestraat (10), de exclusievere zijstraat van Zeil waar onder meer Chanel, Gucci en Dior winkel houden, meer te beleven voor windowshoppers.

Bier in de mand

De Oude Opera zien betekent in Frankfurt dat je Fresgasse (11) bereikt hebt, de terrasjesbuurt van de stad. Hier draait het allemaal om zien en gezien worden, en de ‘Grote Bockenheimerstraat’ staat in Frankfurt dan ook bekend als ‘de catwalk’. In deze buurt vind je de ook in Frankfurt legendarische Club 54, de exclusieve Ivory Club en de volslagen decadente Zar Vodkabar, een kelderbar die pas opent als alle andere cafés in Frankfurt sluiten. Een verborgen parel is het naamloze café op nummer 18 in de Kleine Bockenheimerstrasse, officieus ‘de jazz bar’ genoemd, naar de muziek die er vroeger gedraaid werd. Frankfurters kennen deze bar echter vooral vanwege ‘de mand’, waarin de drankjes van de bar op het gelijkvloers naar de derde verdieping gehesen worden.Behalve voor nachtelijke uitspattingen is Fresgasse ook bekend omwille van de vele restaurantjes die er te vinden zijn. Zo vinden we in de Kleine Hochstrasse, een verborgen zijstraatje van de hoofdstraat, in het drukke Neuer Volkswirtrestaurant (12) (Kleine Hochstrasse 9, www.neuervolkswirt.de) nog een tafeltje. Twee grote ‘huisbereide lamsbraadworsten’ op een houten snijplank, samen met een biertje, komen in totaal op 14 euro, niet slecht voor een eerlijke en vullende maaltijd.

Kelderrock inhet 25Hours hotel

Aan businesshotels geen gebrek in Frankfurt. Hotels met een persoonlijke toets, zoals het ‘25Hours by Levi-Strauss’-hotel (13) , zijn er echter niet in overvloed. Het 25Hours Hotel by Levi-Strauss is het tweede 25Hours-hotel dat Frankfurt rijk is en het vijfde in heel Duitsland. Zowel qua concept als inrichting onderscheiden deze hotels zich van andere hotels én van elkaar. “Elk 25Hours-hotel wordt zo ingericht dat het perfect in de omgeving past. Hier lagen we naast het Duitse hoofdbureau van Levi-Strauss, dus hebben we dat thema doorgetrokken in het hele hotel”, verklaart Laura-Marie Bruehl, verkoopsmanager van de keten.En dat mag je redelijk letterlijk nemen. Jeansbehangpapier, jeanstapijten, zelfs douchen doe je in de binnenkant van een jeansbroek. Eentonig wordt het in dit hotel echter niet, want de zes verdiepingen zijn telkens gewijd aan een ander jeansdecennium, gaande van de jaren dertig tot en met de jaren tachtig, compleet met bijbehorende posters, kussentjes en meubilair. Maar zelfs de kamers uit de schreeuwerige jaren tachtig zijn zo ingericht dat een zalige nachtrust zo goed als verzekerd is.“Het idee achter 25hours is oude concepten in een nieuw jasje steken”, vertelt Bruehl. “Zo hebben we geen roomservice, maar wel een take away. Er is geen muziekinstallatie op de kamers maar wel een i-home om je eigen iPhone af te spelen, en er is een ontbijtbuffet waarbij enkel bioproducten van de beste kwaliteit worden geserveerd.”Het beste vergeet ze nog te vermelden: in de kelder van het hotel heeft gitaarproducent Gibson een repetitieruimte ingericht waar beginnende rock-, pop- en jazzbands uit de streek gratis kunnen repeteren in ruil voor een optreden in de hotelbar zo nu en dan. De meeste groepen houden open repetities.De kamerprijzen beginnen vanaf 120 euro tijdens de week, en vanaf 75 euro in het weekend. Jongeren onder 25 jaar krijgen een korting van 15 procent. Ontbijt is niet inbegrepen en kost 14 euro per persoon (www.25hours-hotel.com/frankfurt2).

Achter de gevels

Een repetitieruimte in de kelder is slechts een van de vele voorbeelden van verborgen schatten in Frankfurt, zo blijkt. De Tweede Wereldoorlog heeft van het historische centrum van de stad nagenoeg niets heel gelaten, wat zich vandaag weerspiegelt in een vloedgolf aan postmoderne constructies en gevels in de binnenstad, sommige origineel, andere ronduit lelijk. Het is aan de bezoeker om achter die gevels te piepen en Frankfurt echt te ontdekken.Zo ligt achter de zoveelste donkerglasmuur in het financiële district zonder enige aankondiging de enige toegang tot de Main Tower (14) van Frankfurt (Neue Mainzer Strasse 52-58, www.maintower.de), waar je van op 200 meter hoogte zicht krijgt op Frankfurt en omstreken. In datzelfde onopvallende gebouw staat ook een van de belangrijkste kunstwerken van de stad, de Stairs of Frankfurt, een fotocollage waarop alle groten uit de Frankfurtse twintigste eeuw worden afgebeeld, onder wie ook de in Frankfurt geboren Anne Frank.Net om de hoek vind je, opnieuw zonder enige aankondiging, de ‘22nd Lounge and Bar’ (Neue Mainzer Str. 66, www.innside.de), een exclusieve bar op de 22ste verdieping met een schitterend uitzicht. Nog iets verder, op het dak van een parkeergarage, wordt tijdens de zomer de immens populaire Long Island Summer Lounge geïnstalleerd, een strandbar in het midden van de stad. En achter de rommelige gevel van de Kleinmarkthalle vind je de grootste specerijenmarkt van Frankfurt.Ook de plaats waar we middaglunchen is een voorbeeld van zo’n verborgen parel. In de statige Schweizerstrasse ligt een van de oudste familierestaurants van de stad, het Apfelweinlokal Adolf Wagner (15) (Schweizerstrasse 71, www.apfelwein-wagner.de), verscholen achter een appartementsblok. Het restaurant, dat sinds 1931 in familiebezit is, zit om twee uur ’s middags afgeladen vol Frankfurters die er de specialiteiten van de stad naar binnen spelen. Wij doen mee en bestellen de ‘Hartzkäse mit Musik’, een soort doorzichtige kaas, geserveerd met ajuinen (vandaar de muziek), eieren met de in Frankfurt erg geliefde groene saus, rippchen met sauerkraut en knödel en dat alles overgoten met een aantal glazen appelwijn.

Aan de museumoever

Van de 29 musea die Frankfurt rijk is, liggen er liefst tien aan de museumoever aan Sachsenhausen, dezelfde plaats waar op zaterdagochtend vlooienmarkt wordt gehouden. Zelfs zonder ook maar één museum binnen te gaan, is een wandeling langs de statige villa’s van de museumoever een lust voor het oog. Anderzijds zou het erg jammer zijn de binnenkant van de musea over te slaan, want er zitten enkele bijzondere exemplaren bij. Het Museum für Angewandte Kunst (16) is een absolute must voor liefhebbers van interieur, terwijl je in het Museum für Weltkulturen een zicht krijgt op het leven voorbij de Europese grenzen, en in het Städel Museum een overzicht van de belangrijkste Duitse kunstwerken van de laatste vier eeuwen.Kleiner, maar minstens even indrukwekkend, is het Deutsches Filmmuseum (17), gewijd aan de ontwikkeling van film en bioscoop in de negentiende en twintigste eeuw. Behalve oude cinemazalen, donkere kamers en antieke kijkdozen vind je in dit museum ook een grote interactieve afdeling waar grote en kleine kinderen zichzelf op film kunnen zien in allerhande decors, gaande van een vliegend tapijt boven Manhattan tot een maffiabureau uit de jaren dertig.

Breien in het regenwoud

Een laatste niet te missen attractie van Frankfurt am Main is de Palmengarten (18), de botanische tuin in het uiterste noordwesten van de stad. Als het weer het enigszins toelaat, loont het zeker de moeite hier te voet naar toe te lopen en zo een indruk te krijgen van de Bockenheimer-wijk, één van de mooiste studentenbuurten (want dat blijkt het te zijn) die je in Europa kan vinden. Flamboyante herenhuizen en directeurswoningen met mooi onderhouden voortuintjes en hier en daar een gezellig parkje tussenin worden door de studenten van de Goethe-universiteit (19) opgedeeld in kleine studio’s en flatjes.Zo komen we uiteindelijk aan bij de Palmengarten (18) (Siesmayerstrasse 61, www.palmengarten.frankfurt.de, 5 euro inkom), vooral bij families met kinderen een populair uitstapje. Behalve om van het park zelf te genieten is dit ook de ideale plaats om wat op te warmen na een lange wandeling. In de Palmengarten staan drie serres waarin respectievelijk de natte tropen, de droge tropen en een palmbos worden gekweekt. Toeristen kunnen er ontsnappen aan guur weer en rustig op een bank wat zitten mensen kijken of in een boek lezen, terwijl de oude vrouwtjes uit de buurt op een bankje verder vlijtig zitten te breien aan een dikke wintersjaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234