Zondag 29/11/2020

48 uur inCyprus

Mooiste stranden

Dat Cyprus de mooiste stranden van Europa heeft, hebben ze niet zelf verzonnen. Het is de Europese Commissie die Cyprus in oktober 2009 uitriep tot het EU-land met het schoonste water: 98,2 procent van het water is proper. Daarnaast kan Cyprus ook prat gaan op liefst 53 erkenningen van Blue Flag, een organisatie die schone stranden bekroont. Niet slecht voor een eiland met amper 650 kilometer kustlijn. Die zie je al wanneer het vliegtuig de landing inzet naar Larnaca Airport (1), de onlangs uitgebreide internationale luchthaven van het eiland. Met Cyprus Airways vlieg je wekelijks vanaf 205 euro enkele vlucht van Zaventem naar Larnaca. Heel wat stranden langs de kustweg van Larnaca naar feeststad Limasol (2) zijn in ware Ibizastijl volgebouwd met resorts, maar het eiland biedt ook ongereptere baaien en pittoreske bergen.

Folk in de bergen

Cyprus heeft veel bergen, en ze zijn voor het grootste deel onaangeroerd. Als de toeristen in de zomer massaal naar de kust trekken, vluchten de Cyprioten de bergen in op zoek naar verkoeling. Die vinden ze bijvoorbeeld in Omodos (3), een pittoresk bergdorpje op amper een uur rijden van Limasol. Behalve een mooi bergklooster ter ere van het Heilig Kruis, een oude wijnpers en een marktplein vol souvenirkraampjes is er op het eerste gezicht niet zo veel te zien in dit dorpje. “Maar mensen komen niet naar Omodos om dingen te bezoeken, ze komen om tot rust te komen”, zegt Yianni Stavros, de enige logies uitbater. En zijn gezellige, traditioneel ingerichte gasthuis is daar de ideale plaats voor, vooral op donderdag, wanneer lokale muzikanten er samenkomen om traditionele folk te spelen. (Stou kir Yianni, Linou 15, Omodos, kamers vanaf 85 euro per nacht. Info: www.omodosvillagecottage.com).

Skiën in zonland

Omodos heeft echter nog een andere troef, zo blijkt wanneer we onze weg verderzetten. Op amper een halfuurtje rijden van het bergdorp ligt het Troodos Square (4), een driewegenpunt op de hoogste top van Cyprus (1.951 meter) dat in de winter omgebouwd wordt tot een skistation (www.skicyprus.com).“De grote troef van Cyprus is het klimaat”, klinkt het bij Toerisme Cyprus, “Het regent bijna nooit, het hele jaar door halen we aan de kust erg hoge temperaturen, terwijl het ’s winters in de bergen sneeuwt. Tussen half januari en half april ligt er gemiddeld een meter sneeuw. In maart en april kun je ’s morgens skiën en ’s middags aan het strand liggen zonder uren te moeten rijden.” Zo dicht als sneeuw en strand op Cyprus bij elkaar liggen, zo klein is ook de afstand tussen resorts vol entertainment en waardevolle cultuur. Op een uur rijden van het Troodos Square vinden we het Kykkos Klooster (5), een Grieks-orthodox bedevaartsoord dat al sinds de twaalfde eeuw op deze bergtop prijkt en ondanks drie invallen door de Ottomanen nog altijd perfect overeind staat. Hoewel toeristen hier de hele dag binnen- en buitenlopen, is het klooster wel degelijk bewoond door 28 monniken die vijf keer per dag de mis opdragen en heilige kaarsen, kandelaars, wijn en andere souvenirs aan de man brengen in de kloosterwinkel. (www.kykkos-museum.cy.net)

Forel in de molen

In de bergdorpjes rond het Kykkos klooster komt de geur van middageten ons tegemoet. In vele kleine dorpjes is geen restaurant te vinden. Dat is wel het geval in Kakopetria (6), een schattig dorpje in een kleine vallei, waar naast de rivier typische huizen en één hotel-restaurant, The Mill, liggen. (The Mill, Milos Street 8, Kakopetria, www.cymillhotel.com, kamerprijzen vanaf 82 euro per nacht).Zoals de naam van dit vijf verdiepingen tellende hotel-restaurant al doet vermoeden, behoorde het huis vroeger toe aan de molenaar van het dorpje. Het gebouw is weliswaar erg hoog, maar staat tegen een rotswand, waardoor het niet vloekt met de rest van het dorpje. Het restaurantterras ligt op de vierde verdieping en is bereikbaar met de lift.Ondanks de ligging van het dorp, hoog in de bergen, zit het restaurant op het middaguur goed vol. Het spectaculaire uitzicht op de donkergroene bergflanken en de zeer smakelijke keuken zijn daar wellicht niet vreemd aan. Onze medegasten blijken vooral wandelaars die het groene hart van het eiland te voet verkennen. Tijdens de lente en de herfst is Cyprus een uitgesproken wandel- en fietsbestemming is, al moeten fietsers wel bereid zijn de soms zeer steile hellingen te trotseren.

Suikeraubergines en worstsnoep

Van het gezegde ‘na het eten is men aan de vrucht toe’ hebben ze in Cyprus ook een versie. Maar dan een veel zoetere, zo blijkt als we de immens populaire snoepwinkel van mevrouw Katerine op de terugweg naar Limasol treffen. Om vijf uur staan de internationale klanten van deze snoepwinkel tot buiten aan te schuiven om het lekkers te proeven en mee naar huis te nemen. Het mierzoete Cypriotisch fruit lijkt erg sterk op Turks fruit. Origineler is de soutzoukos, een tot worst gedraaide zoetigheid gemaakt van druivensap, suiker en amandelnoten. Het ziet eruit als kaarsvet en smaakt minstens even zwaar. Maar de echte favorieten van de Cyprioten zijn de tandenbrekend zoete stukken gekonfijt fruit en groente. De limoenen, appels en vijgen, maar ook aubergines en artisjokken zijn zo zoet dat je ze beter even in een glas water weekt om een suikeroverdosis te voorkomen.

Van Noord naar Zuid

Wanneer we terug in Limasol aankomen, is de nacht al aan het vallen en gaan we naar het Four Seasons Hotel (7), een 129 kamers tellend luxeresort met prijzen tussen de 300 en 2.500 euro per nacht, drie zwembaden, een wellnesscentrum, zeven bars, vier uitstekende restaurants en zelfs een eigen patisserie. (Ag. Tychonas, Limasol, www.fourseasons.com.cy). De Four Seasons bestaat nu zeventien jaar aan de zuidkant van het eiland. Tot 1974 stond het hotel echter aan de noordelijke kant van het land.Voor wie het belletje nu nog niet rinkelde: Cyprus is inderdaad dat land dat verdeeld is tussen Grieken en Turken, al erkent enkel Turkije het Turkse landsdeel als staat. Tot 1974 lag het toeristische centrum van het land aan de noordelijke kant, maar sinds de bezetting is dat verhuisd naar het zuiden.De verdreven Grieks-Cypriotische hoteleigenaars zijn sindsdien naar de andere kant van het eiland getrokken om het allemaal nog eens over te doen maar dan beter, harder en groter. Vooral in de grote kuststeden Agia Napa, Larnaca en Limasol is het toerisme zo hard geboomd dat van de inwoners wordt gezegd dat ze van de ene op de andere dag rijk zijn geworden. Het resultaat zijn witte steden volgens een strak schaakbordmodel met aan beide uiteinden een lange sliert vakantieparken langs de kustlijn. Verborgen in die betonnen jungle liggen hier en daar wel een paar interessante monumenten, zoals de Sint-Lazaruskerk (8) in Larnaca en het prachtig bewaarde grotkloostertje aan het centrale plein van Agia Napa (9), waaraan bovendien een romantische legende over een prinses en een boswachter verbonden is.

Moskee aan het zoutmeer

Veruit de mooiste verrassing vinden we op een kleine afstand van Larnaca. Aan de rand van een zoutmeer ligt de indrukwekkende moskee Hala Sultan Tekkesi (10). Deze moskee is idyllisch gelegen tussen de palmbomen aan het zoutmeer, waarin de minaret sprookjesachtig weerspiegeld wordt. De moskee vormt een interessante aanvulling op de vele Byzantijnse kerken die je in Cyprus ziet. Met een beetje geluk spot je zelfs enkele van de flamingo’s die hier vooral ’s morgens rondhangen.Deze oase van rust vlak voor Larnaca blijkt slechts een voorbode van wat we vinden wanneer we Agia Napa voorbijrijden. Daar ontplooit zich een kuststreek waar de zeewind het land nog bereikt en het riet het zeewater de weg verspert. Hier liggen de hotels nog op een redelijke afstand van elkaar en lijken ze beter geïntegreerd in de omgeving. Aan het superluxueuze Grecian Bay Hotel (11) (www.grecianbay.com), waar we de nacht doorbrengen, vinden we zelfs een verdoken strandje, waar de zee gaat ruisen bij zonsondergang.

Zebania en haloumi

Wie kiest voor een hotel als Grecian Bay, dat bijzonder mooi gelegen is, moet wel zijn auto nemen als hij iets buiten het hotel wil eten. Het dichtstbijzijnde restaurant vinden we in Sotira (12), een schijnbaar ingedommeld dorpje op weg naar Agia Napa. Maar het enige restaurant, Taverna Mousikos, dat gerund wordt door de sympathieke Petros, blijkt een uitstekende keuze. Hier vind je niet alleen de beste haloumikaas van het eiland, de lekkerste keftistoofpot en heerlijke mezze, maar bovendien zitten er veel Cyprioten. (Kyriakou Matsi 6, Sotira). De avond wordt afgesloten met zebania, een typisch Cypriotische sterke drank gemaakt van druivenresten. Het lijkt op de Griekse ouzo, alleen is zebania nog wat heter en sterker.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234