Woensdag 08/02/2023

48 uur in PRINSELIJK

WALES

Zodra de huwelijksplechtigheden achter de rug zijn, zullen William en Kate gaan wonen op Anglesey, een eiland voor de kust van Noord-Wales. Logisch, want William is de toekomstige Prins van Wales. De locatie van de witgekalkte hoeve is geheim, maar dat ze graag een hapje eten in de lokale pub White Eagle, weet iedereen. Door Hans Sterkendries

Waarom nu gaan?

Wisselvallig. Zo kun je het klimaat in Wales (www.visitwales.com) het best omschrijven. Stop dus zeker een regenjas en een extra pull in je koffer. Toch behoort Wales, samen met de Engelse zuidkust, tot de zonnigste gebieden van het Verenigd Koninkrijk. Een ideale lentebestemming, dus. Bovendien krijgt Wales in dit seizoen zijn typische gezicht: een lappendeken van groene graslanden, gele brem en paarse heide. Een paradijs voor schapen en wandelaars. En met een beetje geluk loop je tijdens zo’n wandeling de toekomstige koning en koningin van Engeland tegen het lijf.

Hoe raak je er?

De reis naar Noord-Wales is een fluitje van een cent. Vlieg met Cityjet (www.cityjet.com) vanuit Antwerpen naar Manchester en pik daar je huurauto op. Minder dan een uur later rij je Wales binnen.

De luchthaven van Antwerpen ligt vlak aan de Antwerpse ring en beschikt over een gratis parking van 500 plaatsen. In Antwerpen kun je inchecken tot een kwartier voor vertrek; in Manchester moet je een halfuur op voorhand aanwezig zijn. Behalve op zondag vliegt Cityjet tweemaal per dag naar Manchester en terug. Soms kun je al voor 133 euro een retourticket op de kop tikken. Toch zijn dit nog geen low cost-toestanden. Je koffer wordt netjes ingecheckt en aan boord krijgt iedereen een maaltijd en drankjes geserveerd. Golfers mogen zelfs gratis een golftas inchecken.

White Eagle

Dankzij het leger leerde prins William het charmante eiland Anglesey kennen. Sinds begin vorig jaar is de prins copiloot van een Sea King-helikopter. Hij heeft mede daarom zijn intrek genomen in een witgekalkte hoeve in de buurt van de luchtmachtbasis RAF Valley.

Het is daar dat het koppel zich na hun huwelijk zal vestigen - toch voor de duur van Williams contract bij de Royal Airforce. De precieze locatie van de boerderij wordt door de Britse staatsveiligheid geheim gehouden maar de hoeve beschikt wel over een privéstrand waar je uitzicht hebt op de toppen van het nationale park Snowdonia en op Caernarfon Castle.

Naar verluidt heeft het prinselijke koppel zich al helemaal ingeburgerd op het eiland. Ze doen hun boodschappen in de plaatselijke Tesco en worden regelmatig gespot in de White Eagle, een pub-restaurant in Rhoscolyn (www.white-eagle.co.uk). Ook het pub-restaurant van het Bull Hotel (http://bull-hotel.wales.info) in Holyhead behoort tot hun vaste stekken. De dorpsbewoners beweren zelfs dat William er eens heeft deelgenomen aan een quiz.

Anglesey is het grootste eiland van Wales. Het is met het vasteland verbonden door Menai Bridge, een schilderachtige hangbrug uit 1826 en ziet er precies zo uit als je zou verwachten: ruw, heuvelachtig, groen en dunbevolkt.

Llanfairpw enzovoort

Ynys Môn, staat er op het bordje dat de reizigers welkom heet. Zo luidt de naam van dit eiland in het Welsh, een taal waarin elke plaatsnaam enkele medeklinkers te veel heeft. Dat is zeker het geval voor Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, met 56 letters de langste plaatsnaam in Europa. De locals spreken liever van Llanfairpwll. De naam van het dorp betekent trouwens ‘Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot’.

Behalve het bord met de plaatsnaam heeft dit slaperige dorpje nauwelijks wat te bieden. Op een heuvel buiten het centrum staat een zuil met een standbeeld van William Henry Paget, de markies van Anglesey die zich onderscheidde bij de Slag van Waterloo. Zijn rechterbeen ligt trouwens begraven in België.

Een paar kilometer van de zuil ligt Plas Newydd, het landgoed van de markiezen van Anglesey. Het werd gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw en bevindt zich in een park van 68 ha dat uitkijkt over de zee. De eetzaal is gedecoreerd met een schitterende trompe-l’oeil, die de excentrieke kantjes van de familie Paget toont. Na de Tweede Wereldoorlog fungeerde Plas Newydd een tijd als militair trainingscentrum.

Het kasteel van de prins

Keer niet terug via de noordkust maar rij om de berg Snowdon heen. Liefhebbers van het Britse koningshuis maken een stop bij Caernarfon Castle (www.caernarfon.com). Volgens de legende kroonde Edward I hier in 1301 zijn pasgeboren zoon tot Prins van Wales maar in werkelijkheid vond deze ceremonie plaats in Rhuddlan Castle, nu een ruïne ten oosten van Llandudno. Toch vindt de kroningsceremonie van de prinsen van Wales sinds de dertiende eeuw steevast plaats in Caernarfon Castle. Prins van Wales is een ceremoniële titel voor de oudste zoon van de Britse vorst. Sinds 1969 is dat prins Charles maar het is niet uitgesloten dat prins William hem opvolgt.

Het ontwerp van Caernarfon Castle is naar verluidt een verwijzing naar de muren van Constantinopel. Samen met Conwy Castle, Harlech Castle en Beaumaris Castle staat het kasteel op de werelderfgoedlijst van de Unesco als herinnering aan de kastelen die Edward I liet (her)bouwen toen hij Wales inlijfde bij Engeland. Ook het stadje Caernarfon is een bezoek waard. Mis zeker The Hole in the Wall Street niet, een pittoresk straatje met restaurants.

Amalfi van het Noorden

Wie houdt van architectuur (en curiosa) moet zeker even halt houden in het dorp Portmeirion (www.portmeirion-village.com). De vreemdste attractie van Wales ligt in een beschutte baai aan de rand van Snowdonia. Het werd gebouwd tussen 1925 en 1975 door de architect Sir Williams-Ellis Clough die de sfeer van een Italiaans kustplaatsje aan de Amalfikust probeerde op te roepen. Een bezoekje aan het dorp kost ruim tien euro, maar Portmeirion is dat waard. De architect mixte zowat alle Europese bouwstijlen door elkaar en creëerde zo een uniek dorp dat onder anderen door Frank Lloyd Wright werd bezocht en bewonderd. Oudere tv-kijkers herkennen het dorp misschien als het decor van de Britse televisiereeks The Prisoner.

Het Portmeirion Hotel staat bekend om zijn uitstekende klassieke keuken met verse streekproducten. En met een beetje geluk loop je er prinselijk gezelschap tegen het lijf, want ook hier komen William en Kate graag.

Alice in Wales

De noordkust van Wales is nog bijzonder ongerept, met rotsstranden, afgelegen baaien en prachtige vergezichten. En je vindt er heerlijke logeeradresjes zoals The Kinmel Arms (www.thekinmelarms.co.uk) in Abergele. Dit kleine boetiekhotel telt vier suites met handgemaakte eikenhouten bedden en een natuurstenen badkamer. Een tweepersoonskamer met ontbijt heb je vanaf 130 euro; de (vis)keuken staat hoog aangeschreven.

Nog meer uitstekende visrestaurants vind je in Llandudno. De enige badplaats van betekenis in Noord-Wales is gelegen op een beschutte landtong. Llandudno is een kunstmatige stad die in 1850 werd aangelegd en meteen in trek raakte bij de Engelse burgerij. Schrijver Lewis Caroll kwam hier graag inspiratie opdoen en hij vond die in de figuur van Alice Liddell, het meisje dat model zou staan voor Alice in Wonderland. Met zijn zeeboulevard, zijn pier en zijn tram ademt Llandudno nog steeds de sfeer uit van het Victoriaanse tijdperk. De in de rotsen uitgehakte Marine Drive (eenrichtingsverkeer) is de ideale manier om de baai te verkennen.

Verder naar het oosten ligt het Snowdonia National Park, het op een na grootste ‘natuurreservaat’ van Engeland en Wales. Hier werden enkele scènes van de James Bondfilm From Russia with Love opgenomen. Het gebied is een paradijs voor vissers (zorg voor een rod license, een visvergunning), vogelspotters en vooral voor wandelaars, want alleen te voet kun je de geheimen van Snowdonia blootleggen. Het is een gebied met een enorm gevarieerd landschap: kale en ruige bergflanken, idyllisch groene weiden en met brem begroeide rotsen.

Ben je niet zo sportief aangelegd, dan kun je Snowdon, de hoogste berg van Wales, beklimmen met een stoomtrein (www.snowdonrailway.co.uk). Die rijdt al sinds 1896 de berg op tot aan de top (1.085 meter) en is nog steeds de enige Britse tandradspoorweg. Het is wel een goed idee om je treinticket (29 euro voor een retourtje) op voorhand te bestellen, anders moet je waarschijnlijk enkele uren wachten in vertrekplaats Llanberis (www.llanberis.com)...

Mis ook Beddgelert niet, een van de mooiste dorpjes van Snowdonia: smalle straatjes, natuurstenen huizen, een beek en verder overal om je heen pure natuur. Midden in het Snowdonia National Park ligt The Old Rectory on the Lake (www.rectoryonthelake.co.uk), dat al meermaals is verkozen tot beste B&B van Wales. Dit charmante adresje ligt aan de oever van het Tal-y-Llynmeer en biedt een tweepersoonskamer met ontbijt vanaf 92 euro. Je kunt ook een sauna en een bubbelbad reserveren.

Jonkvrouw en draak

De berg Snowdon is een van de ‘Zeven Wonderen’ van Wales. Enkele ervan kun je gebruiken als leidraad op weg naar de luchthaven.

Zo is er Pistyll Rhaeadr, een waterval aan het einde van een kronkelende vallei in het Berwyngebergte, een mooi heuvelachtig landschap met weiden en heidebegroeiing. Pistyll Rhaeadr is de hoogste waterval van Wales: ze bestaat uit drie delen, samen goed voor een val van 73 meter. Een smal en steil pad leidt helemaal tot bovenaan.

Spring zeker even binnen in de taverne onderaan de waterval. Eigenaar Phill Facey haalt graag de oude zwart-witfoto’s boven waarop je de geesten van de waterval kunt ontdekken: een jonkvrouw, een monnik en een draak. “Allicht vind je ze ook terug op je eigen foto’s”, voorspelt hij met een geheimzinnige glimlach.

Een stop die je zeker niet mag missen is Llangollen, waarvan de naam wordt uitgesproken als ‘Langotlen’. Het is een levendig stadje aan de oever van de rivier de Dee. De brug die in 1345 over deze snelstromende rivier werd aangelegd, geldt als een sterk staaltje ingenieurschap en is ook een van de Zeven Wonderen. In de twintigste eeuw werd de brug verlengd, toen het station werd aangelegd. Dat station is trouwens de startplaats van de Llangollen Railway (www.llangollen-railway.co.uk), een stoomtrein die je meeneemt op een prachtige tocht door de vallei van de Dee. Of je kunt een boottocht maken op het Llangollen Canal (www.horsedrawnboats.co.uk). Kies bij voorkeur voor de gemotoriseerde cruise. Die neemt je mee over de Pontcysyllte Aqueduct, een 38 meter hoog aquaduct waarmee je de vallei van de Dee oversteekt.

Breng tenslotte zeker ook een bezoek aan Plas Newydd, in de achttiende eeuw de woonplaats van de Ladies of Llangollen. Dat waren twee ongetrouwde Ierse dames die hier - geheel tegen de tijdsgeest in - gingen samenwonen. Over de aard van hun relatie doen allerlei geruchten de ronde, maar een feit is dat het tweetal dit eenvoudige huis verbouwde tot een extravagant neogotisch gebouw. De Ladies ontvingen hier overigens belangrijke gasten, zoals Lord Byron, Sir Walter Scott en de Hertog van Wellington.

Het graf van Yale

Meer naar het noorden ligt Overton-on-Dee, een slaperig stadje dat al in de elfde eeuw bestond. Op het kerkhof staan 21 taxusbomen die uit de Middeleeuwen dateren. De oudste is helemaal hol en wordt ondersteund door krukken, maar hij leeft nog steeds.

Rij door naar Wrexham, de grootste stad van Noord-Wales. Veel heeft de stad niet te bieden maar de Saint Giles Church geldt als een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Wales. Elihu Yale 1649-1721) ligt er begraven, handelaar, filantroop, gouverneur van de Britse Oost-Indische Compagnie en weldoener van de Collegiate School of Connecticut, die te zijner ere de naam Yale College kreeg, nu een wereldberoemde universiteit.

Klokkenluider

In Gresford, een vroeger mijndorpje niet ver van Wrexham, staat een van de mooiste kerken van heel Wales, de All Saints Church. De klokken staan bekend om hun zuivere klank. De oorspronkelijke klokken wogen bijna vijf ton, maar zijn in 2005 vervangen door lichtere exemplaren, zodat ook kinderen ze nu kunnen luiden. Op dinsdagavond en zondag hoor je hun heldere klanken door het dorp schallen.

Meer mirakels vind je in in Holywell, het Lourdes van Wales, dat bekend staat om zijn bron. Volgens de legende werd de Heilige Winefride hier onthoofd. Op de plaats van de misdaad ontstond een bron. Pelgrims kunnen baden in het heilige water of flesjes vullen om mee naar huis te nemen. Het hoeft niet altijd een sleutelhanger van het prinselijke huwelijk te zijn.

Escape the wedding

De Welshe nationalistische organisatie Balchder Cymru (vertaald: Trots van Wales) organiseert een speciaal kamp voor iedereen die aan de Britse huwelijksgekte wil ontsnappen. Van 28 april tot 1 mei kunt u met hen gaan kamperen in Machynlleth, een dorp in het Welshe graafschap Powys. Belangrijkste activiteit wordt het organiseren van een optocht als tegengewicht voor de huwelijksstoet. In Cardiff, de hoofdstad van Wales wordt op de dag van het huwelijk een straatfestival georganiseerd met het nadrukkelijke doel om al het huwelijksgedoe te vergeten. Maar liefst 35 openluchtfeestjes zijn er die dag gepland, allemaal verzameld op een Cardiff Party Map.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234