48 uur in modern Versailles
Oriëntatie
Versailles ligt op drie uur en een kwartier rijden van Brussel. Het kasteel van Versailles is de bekendste trekpleister, maar de stad zelf is ook de moeite waard. Met leuke wijken als St Louis, Montreuil en Notre Dame, hippe winkels, kunstenaressen die in hun atelier koken, tattooshops en antiquairs die zich specialiseren in de 20ste eeuw waait er een frisse wind door de ville royale. Versailles is een van de zes villes royales rond Parijs, ontdek de andere op www.tourisme.yvelines.fr (0033/1.390.771.22).
De Japanse Warhol
In het kasteel van Versailles staan Kaikai en Kiki, twee mangafiguurtjes van de Japanse artiest Takashi Murakami, vrolijk te lachen. Takashi Murakami, niet te verwarren met de schrijver Haruki Murakami, wordt de Japanse Warhol genoemd. Na Jeff Koons en Xavier Veilhan mag hij zijn moderne kunst tonen in het kasteel. “Ik hou van alle kunst, modern maar ook traditioneel. Caravaggio vind ik bijvoorbeeld prachtig”, zegt Jean-Jacques Allaigon, directeur van het domein van Versailles. Drie jaar geleden nam hij het initiatief om moderne kunst te tonen in Versailles. “Ik mik wel op maximaal contrast. Vandaar mijn keuze voor een moderne artiest als Murakami, die al in Tate Modern en op de Biënnale van Venetië te zien was.”
Contrast is er genoeg tussen de neoklassieke schilderijen en mangafiguurtjes Kaikai en Kiki. We lopen op een tapijt vol lachende bloemgezichtjes, kijken op naar een enorme gouden stripfiguur in boeddhahouding en zien een grappig zelfportret van Murakami als keizer zonder kleren (maar mét zedig onderbroekje). Enkele critici konden de expo niet echt pruimen, met enige controverse tot gevolg. Ga zelf kijken, en geef de critici gelijk of ongelijk.
Eten in het atelier
Moderne kunst leeft ook buiten de kasteelmuren. Enkele straten verder, in de hippe wijk Vieux Versailles, staat kunstenares Virginie Bommelaer voor het fornuis in haar atelier. “Ik wilde ateliers waar ik kan werken en lesgeven. Maar dit gebouw was eigenlijk een restaurant, dus was er een grote keuken. En koken met verse ingrediënten van de markt, volgens mijn moeders recepten, is ook mijn passie.” Bij Virginie eet je eekhoorntjesbroodsoep, steak met gebakken aardappelen en een bord kaas voor de kleine prijs van 21 euro. Haar kaart varieert naargelang het aanbod op de markt Virginie toont ook graag haar atelier, je kan je er inschrijven voor een voormiddagje schilderen. Door de uitstekende prijs-kwaliteit en de warme sfeer is L’esprit d’atelier (3) (Rue du Vieux Versailles 5, 0033/1.302.127.386, www.espritdatelier. com) een geliefd adres bij de locals, die er graag ‘s middags een hapje komen eten.
E-bike of riksja
Wie op een hippe of retromanier de verschillende wijken van de stad wil verkennen, kan kiezen tussen een Segway of e-bike, allebei te huren via het Versailles Office de Tourisme (0033/1.392.488.88, tourisme@ot-versailles.fr). Op de Segway, een trend overgewaaid uit Amerika, beweeg je je voort op twee brede banden. Door je lichaam naar voren of naar achteren te kantelen, geef je gas of rem je af.
De e-bike is een sportievere manier om de stad te verkennen. Die heeft een elektrisch opgeladen, bijna geruisloze motor die je bergop een duwtje in de rug geeft. En voor wie zich echt als een koning wil laten rondrijden, zijn er de riksja’s van Blue Bikes Versailles (www.bluebike.fr). Deze moderne versie van de paardenkoets biedt vervoer voor 30 euro per uur.
Tattoo, Pluto en thee
Vieux Versailles is een wijk die bruist van de leuke adresjes. Al eens een antiquair gespecialiseerd in de 20ste eeuw gezien? Designissime en Les Passions de Tom trekken je aandacht met leuke etalages. Bij Tom stelen zitzakken, een Plutodressoir en een Dalmatiërkast de show. Hou je meer van meubelen die er oud en charmant uitzien, dan is L’Armoire de Camille (Rue du Vieux Versailles 12, www.larmoiredecamille.com) meer je ding. Camille heeft een deel van de winkel als salon de thé ingericht, waar je voor 5 euro van een stuk zelfgebakken taart met thee kan genieten terwijl je interieurideeën opdoet. Loop verder door de Rue du Vieux Versailles en de Rue Satory en je ontdekt tattooshops, Art Piercing en de alternatieve kapper Thomas Versailles, die je haar kleurt met klei. Al die hippe adresjes lijken wel uit Parijs weggelopen.
Voorloper van Tennis
In Vieux Versailles zijn ook nog sporen van het verleden terug te vinden. De straatnaam Rue du Jeu de Paume herinnert aan de koninklijke sporten die de Zonnekoning hier speelde. Jeu de paume (‘spel met de handpalm’) is een Franse balsport waaruit tennis is ontstaan. Oorspronkelijk werd het, zoals bij volleybal, met de blote hand gespeeld. Later gebruikte men een slaghout en uiteindelijk een racket. De sport was tussen 1250 en 1650 heel populair in Frankrijk en werd door de adel gespeeld in de Salle du Jeu de Paume (4) (Rue du Jeu de Paume, 0033/1.392.488.88, www.versailles-tourisme.com). Vandaag is de zaal een museum, er zijn geen jeu de paumeclubjes die de traditie levend houden.
Maak je eigen macaron
Macarons, dat verwacht je in Versailles, maar tartaar van paardenvlees? Of heerlijke artisjokken? En knapperig witlof? De Marché Notre Dame is de moestuin van Versailles, en wordt vandaag nog steeds op hetzelfde plein gehouden als in de tijd van Louis XIV. De Zonnekoning liet Versailles aanleggen volgens een kunstmatig stratenplan en koos ook een plek voor de markt.
De
enige oude wijk die wortels heeft in de middeleeuwen is Montreuil, naast het Quartier Notre Dame. Daar vind je Chinese, Indische en Japanse restaurants waar sushi en kip tandoori geserveerd worden. Versailles heeft dus ook de wereldkeuken in huis, maar wie zich wil verdiepen in de Franse keuken kan dat in het L’Atelier Cuisine de Patricia (5) (Rue André Chenier 4, 0033/1.714.282.42, www.lateliercuisinedepatricia.com). Daar kan je met verse ingrediënten vanop de markt een haché parmentier of roze macarons leren maken.
Wie te lui is om zelf in de potten te roeren kan verse macarons proeven bij Gaulupeau, of nog beter bij Maison Guinon, waar ze macarons à l’ancienne maken, volgens een recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.
De moderne kunst van het shoppen
Het Quartier Notre Dame is niet alleen voor lekkerbekken een leuke wijk om rond te lopen, ook shoppers en kunstliefhebbers komen er aan hun trekken. Rond de marktplaats hebben zich in de kleine straatjes leuke winkels met mode uit Parijs verzameld, zoals Nat&Joe. En de Village des Antiquairs is een paradijs voor wie van charmante oude meubels, borden, kapstokken en beeldjes houdt. Maar ook moderne kunst is te koop in Versailles. In het Quartier Notre Dame en het Quartier Saint Louis zijn enkele moderne kunstgalerijen, zoals de Galerie de Nombre d’Or en de Galerie Jamault. Maar de leukste locatie is La Maréchalerie (6) (5 Avenue de Sceaux, 0033/1.390.740.27, www.versailles. archi.fr/centre_art.php), in een oude stal van de koning. Ze ligt op de door toeristen overspoelde weg van het station naar het kasteel en is alleen ‘s namiddags open. Let op: er zijn maar drie tentoonstellingen per jaar, de galerij is niet altijd te bezoeken.
Studio in Saint Louis
In Parijs is het in de mode om niet in een hotel maar in een studio of appartement te logeren, en dat is overgewaaid naar Versailles. De voordelen: je hebt meer ruimte, meer vrijheid en betaalt minder. Het nadeel: je moet je eigen koffie maken ‘s morgens. Een opgemaakt bed met verse lakens, handdoeken en gratis wifi wordt vaak wél door de eigenaars verzorgd, maar het leukste van een meublé huren is dat je je een inwoner voelt in plaats van een toerist. Voor koppels is het ‘petit appartement de charme’ (7) in het Quartier Saint Louis voor amper 150 euro per weekend een aanrader (boeken via www.homelidays.com of Cathérine Cosquet, 0033/6.739.938.68). Voor families zijn er ook appartementen voor vier te huur, zie www.versailles-tourisme.com.
De geur van Marie-antoinette
In de Osmothèque van Versailles word je omringd door flacons. Met een verzameling van 1.800 parfums uit vervlogen tijden kom je hier alles te weten over de geschiedenis van de Franse geuren. In de Osmo-thèque (8) (Rue du Parc-de-Clagny 36, 0033/1.395.546.99, www.osmotheque.fr) probeert men om de geuren die Marie-Antoinette droeg na te maken. Je kan er niet gratis binnenvallen, maar moet vooraf je bezoek reserveren en 15 euro neertellen.
Gordon Ramsay in Trianon
In het statige Palais Trianon wordt op koninklijk niveau gekookt. Gordon Ramsay au Versailles (9) (Boulevard de la Reine 1, 0033/1.308.455.55, www.gordonramsay.com-/grautrianon) heeft er twee. Niet Ramsay, maar Simone Sanani is de chef die hier gamba’s in mozzarellamelk kookt. Alweer een moderne kunstenaar die in een oud paleis zijn kunsten toont.