Woensdag 24/07/2019

48 uur in Metz

‘Belgen zijn cooler dan Fransen’, vertrouwt een kelner in een wijnbar ons toe. Wel, misschien is dat de reden waarom een bezoek aan Metz zo heerlijk is: het stadje is doordrongen van de geraffineerde Franse savoir-vivre die de tand des tijds blijft doorstaan. En misschien zal de man zijn mening moeten bijstellen nu het Centre Pompidou een nieuwe tempel van hedendaagse kunst opent in de stad. Metz, van levenskunst tot hedendaagse kunst.Door Sofie Vanden Bossche

Waarom nu gaan?

Omdat het groot feest is in Metz. Het befaamde Centre Pompidou (1) opent een tweede tempel voor moderne en hedendaagse kunst in de stad. Nog tot dit weekend is de toegang gratis. Vanavond doet het kersverse museum mee aan de Nuit des Musées, en kun je tussen de meesterwerken wandelen tot één uur ’s nachts. Er zijn ook optredens en vuurwerk. En Metz laat zich in de lente van haar charmantste kant zien.

Hoe geraak ik er?

De trein is het makkelijkste vervoermiddel om naar Metz te gaan. Op vier uur ben je van Brussel in Metz met een rechtstreekse internationale trein. De rit kost 96,80 euro heen en terug. Meer info op www.nmbs.be.

Het station van Metz (2) ligt aan de rand van de stad. Het is maar een kwartiertje wandelen van het oude centrum. Je kunt ook het gloednieuwe pendelbusje Artis (www.tcrm-metz.fr) nemen. Het stopt op de belangrijkste plekken van de stad en rijdt om de acht minuten van half acht ’s ochtends tot half acht ’s avonds. Een ticketje kost slechts 70 cent, en is geldig voor een hele dag.

Even oriënteren

Metz wordt als het ware omhelsd door twee rivieren: de Moezel en de Seille. Ze vloeien samen ten noordoosten van de stad. Vlakbij de Moezel ligt het Office du Tourisme (3) (2, Place d'Armes, + 33 87 3 55 53 76, tourisme.metz.fr). Het centrum concentreert zich rond de kathedraal Saint-Etienne (4). Net als Parijs heeft ook Metz een Ile in de rivier, dat ligt ten noordwesten van de kathedraal.

Tussen de oude stad en het station ligt een relatief nieuwe wijk, het quartier impérial uit het begin van de twintigste eeuw. Nu wil het stadsbestuur weer een stukje aan Metz breien: rond het Centre Pompidou-Metz (1), aan de andere kant van de sporen, zal weer een nieuwe wijk verrijzen.

Slapen tussen de sterren

Om helemaal in de Franse sfeer te komen, is het driesterrenhotel Hôtel de la Cathédrale (5) (25, Place de Chambre, +33 3 87 75 00 02, www.hotelcathedrale-metz.fr) een aanrader. Het charmehotel ligt, jawel, in de schaduw van de kathedraal, en is dus de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Metz. Tweepersoonskamers vanaf 75 euro, ontbijt kost 11 euro per persoon.

Wie liever een viersterrenhotel heeft, kan terecht in La Citadelle (6) (5, Avenue Ney, +33 3 87 17 17 17, www.citadelle-metz.com). In de zomer is het prettig vertoeven in de camping municipal Metz-plage (7) langs de oevers van de Moezel (Allée de Metz-Plage, +33 3 87 68 26 48).

Terug in de tijd

Metz pakt volop uit met zijn gloednieuwe museum voor hedendaagse kunst, maar kan zijn verleden niet verloochenen. Al in de Romeinse tijd was Divodorum Mediomatricorum een belangrijke stad, waarvan het vijfde grootste amfitheater ooit getuigt. Ook in de middeleeuwen en de renaissance blijft Metz haar positie behouden.

In de Musées de la Cour d’Or (8) (2, Rue du Haut-Poirier, +33 87 68 25 00, musees.ca2m.com) kom je daar alles over te weten. Tussen de blootgelegde Romeinse thermen, Merovingische skeletten, nagebouwde huisjes uit Metz en andere schatten ben je hier enkele uurtjes zoet. Als gids Svetlana ons niet vakkundig door het immense, labyrintische gebouw had geloodst, waren we nu vast ergens blijven steken in de tijd... Het museum is alle dagen open, behalve op dinsdag. De toegang kost 4,6 euro.

Als je weer buitenstapt, is de overgang van vroeger naar nu niet zo groot. Vooraleer je aan een wandeling door de middeleeuwse stad begint, kan een hartverwarmend soepje bij Soupes à soup’s (+33 6 08 31 11 04, www.soupesasoups.com) in de Marché Couvert (9) deugd doen. Je zou misschien voorbij deze eenvoudige tent lopen, maar eigenaar Patrick Grumberg tovert de gekste soepen tevoorschijn uit zijn potten: ‘Graouilly’ (genoemd naar een plaatselijk monster), ‘Super-Sorcière’ of ‘Triplettes de Metzville’.

Jazzy

Een wandeling door de middeleeuwse stad begin je op de Place Jeanne d’Arc. Dat is een klein pleintje in de schaduw van de kerk Sainte-Ségolène en enkele bomen, waar café Jehanne d’Arc (10) (Place Jeanne d’Arc, +33 3 87 37 39 94) het mooie weer maakt. In de zomer geven ze hier elke donderdagavond gratis jazzconcerten.

Even verderop staat het oudste hôtel (herenhuis) van de stad. Hier confronteert Metz zijn heden met zijn verleden: het Hôtel Saint-Livier biedt onderdak aan het Frac (Fonds régional d’art contemporain). Het museum voor hedendaagse kunst (11) (1 bis, rue des Trinitaires, +33 3 87 74 20 02, www.fraclorraine.org) zal niet in de schaduw van het Centre Pompidou-Metz komen te staan, maar wordt betrokken in de festiviteiten.

Als je nu even linksaf slaat in de Rue de l’Abbé Risse, krijg je op het einde van de straat een mooi zicht over de stad. Het is echter leuker om weer af te dalen naar het centrum langs de Rue d’Enfer. Waar die uitkomt op de En Jurue, stond immers het huis waar de schrijver Rabelais woonde gedurende zijn korte verblijf in de stad. Nu is er in de zomer het leuke overschaduwde terrasje van Café Mathis (12) (72, en Fournirue, +33 3 87 18 94 67), een gezellige bruine kroeg op zijn Frans, waar de intelligentsia van Metz elkaar ontmoet. Zeker op woensdagavond is dit de place to be, dan worden hier gratis concertjes gegeven.

Ga langs de Rue du Change naar de middeleeuwse Place Saint-Louis (13). Hier bruist het leven al sinds de vijftiende eeuw. Vandaag dankzij de terrasjes, zeshonderd jaar geleden door de bankiers die hun beroep uitoefenden op houten bankjes onder de arcades.

Zoetekauwen

Metz is een paradijs voor zoetekauwen. De salons de thé verdringen elkaar, en proberen elkaar de loef af te steken met de mooiste en lekkerste gebakjes. Om de hoek van de Place Saint-Louis, in de Rue du Grand Cerf, is er bijvoorbeeld Pâtisserie Fresson (14) (17, rue du Grand Cerf, +33 3 8736 28 17, www.fresson-chocolatier-patissier.fr). Franck Fresson vond de paris-metz uit, een fris gebakje met macaron en frambozen dat gecreëerd werd ter gelegenheid van de TGV-lijn die beide steden met elkaar verbindt. Passeer zeker ook eens bij Bourguignon (15) (31, rue Tête-d'Or, +33 3 87 75 23 52) en Namur (16) (7, Place Jean-Paul II, +33 3 87 75 03 67, www.namur.lu), al was het maar om te windowshoppen.

’s Avonds winkelen met een lege maag is op eigen risico, maar nu we toch over lekkers bezig zijn: nog in de rue du Grand Cerf is de boucherie-charcuterie van Eric Humbert (17) (8, rue du Grand Cerf, +33 3 87 75 09 38, www.humbert-eric.fr). Charcuterie is dé specialiteit van de Lorraine. Paté, quiche, terrines, andouillette, fuseau Lorrain, hier vind je het allemaal. Verder is de Marché Couvert (9) een leuke plek om lokale specialiteiten te kopen. Mirabellen (geelgroene pruimen) zijn de trots van de streek. Je vindt ze op alle denkbare manieren bij Le jardin des saveurs.

Place Gourmande

De Place de Chambre, in de schaduw van de kathedraal, is door de Messins omgedoopt tot de Place Gourmande: hier zijn genoeg restaurantjes om je honger culinair verantwoord te stillen. A Côté (18) (43, Place de Chambre, +33 3 87 66 38 84) is een aanrader. Kok Eric Maire was een chef étoilé toen hij het restaurant Ecluse op de Place de Chambre uitbaatte. Tot hij zin had in iets anders. Hij verkocht zijn restaurant, gaf zijn ster op, en opende iets nieuws, à côté - letterlijk. Hij serveert nu een ongecompliceerde hedendaagse keuken. Je eet er sushi (8 euro) of asperges (12 euro) als voorgerecht, en côte de veau (18 euro) of het wokgerecht Larmes du Tigre (17 euro) als hoofdgerecht. Zijn desserts, zoals zelfgemaakte marshmallows met oranjebloesem (7 euro), zijn om bij weg te smelten.

Goeiemorgen, Picasso

Begin de dag met een bezoek aan het fonkelnieuwe Centre Pompidou-Metz (1). Alleen al de buitenkant loont de moeite. Het gebouw werd ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban en zijn Franse collega Jean de Gastines. Zelf noemt Ban het gebouw een Chinese hoed, de burgemeester van Metz houdt het naar verluidt op een smurfenhuis. Hier en daar verwerkten de architecten knipoogjes naar het oorspronkelijke Centre Pompidou, zoals de hellingsgraad van het plein voor het museum, of de spits die 77 meter hoog is (een verwijzing naar het jaar 1977, waarin het Centre Pompidou werd ingehuldigd).

Tot 29 augustus kun je hier de groots opgezette openingstentoonstelling Chefs-d'œuvre? bezoeken. Het nieuwe museum mocht daarvoor grasduinen in de immense collectie van 65.000 werken van het Centre Pompidou in Parijs. 700 van de 780 tentoongestelde werken komen daar vandaan; de andere kunstwerken zijn uitgeleend door andere belangrijke musea, of speciaal voor de gelegenheid gemaakt. Sommige werken, zoals Femme à la tête rouge van Picasso, verlaten zelden hun vaste plaats.

Het pas geopende museum(1, Parvis des Droits de l'Homme, +33 3 87 15 39 39, www.centrepompidou-metz.fr) is alle dagen open, behalve op dinsdag. Een toegangsticketje kost 7 euro en kan online besteld worden (www.centrepompidou-metz.fr/). Zo vermijd je lang aanschuiven in de rij voor de tickets, want de eerste weken wordt een toeloop verwacht. Wie jonger is dan 26 mag zelfs gratis binnen.

Keizerlijk

Terugwandelen naar het centrum is een chique aangelegenheid. Het quartier impérial tussen Centre Pompidou en de oude stad heeft haar naam niet gestolen. Keizer Willem II van Duitsland, die over Metz regeerde tijdens de Duitse annexatie, wilde een nieuw stadsdeel.

Hij liet een van de modernste treinstations (2) van zijn tijd bouwen, dat groot genoeg moest zijn om alle soldaten van de garnizoensstad in 24 uur te mobiliseren. Het station voldoet nog steeds aan de noden van vandaag, de neoromaanse bouwstijl is nog steeds even indrukwekkend. Aan de overkant van de Place du General De Gaulle ligt een andere mastodont in die stijl: La Poste (19).

Kuier langs het wandelpad in het midden van de de Avenue de Foch terug naar het centrum. Het is een eclectische laan die eveneens in het begin van de twintigste eeuw werd aangelegd. Architecten kregen hier vrij spel: de chique villa’s hebben elk een andere stijl.

Shoppen

Als antidotum voor al die cultuur biedt Metz ook twee flink uit de kluiten gewassen winkelstraten. De Rue Serpenoise en de Rue des Clercs lopen parallel. Hier hebben alle grote merken hun stekje, van H&M tot Hermès, en natuurlijk ook de onvermijdelijke Franse grootwarenhuizen Galerie Lafayette (20) (4, rue Winston Churchill) en Printemps (21) (8, rue Serpenoise). Als het goed weer is, zorgen de terrasjes van de oer-Franse Place Saint-Jacques (22) voor een fijne middagpauze.

Langs het water

Niets is heerlijker dan je verblijf in Metz af te sluiten met een wandeling langs het water. Vanaf het kerkje Saint-Pierre-aux-Nonnais (23) - een van de oudste kerken van Frankrijk - steek je de straat over richting het plezierhaventje. Als je langs de kade richting centrum wandelt, doemt de Temple Neuf (24) op het eiland op.

Daar zal restaurant El Theatris (25) (2, Place de la Comédie, +33 3 87 32 43 12, www.resto.fr/eltheatris), op de statige Place de la Comédie, je naar huis sturen met een volle maag. In een uitgepuurd barok kader eet je hier bijvoorbeeld het menu du moment voor 25 euro, of 35 euro met aangepaste dranken: tartaar van tomaat en aardbei met aardappelwafeltjes, scholfilet met een crème van mossel, en kaas achteraf. Vergeet niet af en toe naar buiten te kijken, naar de verlichte Temple Neuf. Metz is laureaat van de Grand Prix National Lumière: het is een van de meest feeëriek verlichte Franse steden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden