Zaterdag 22/01/2022

48 uur in LasPalmasRuil onze strenge winter voor zee, zon en strand in de opwindendste stad van de Canarische Eilanden. Hier vind je naast carnaval ook cultuur met de grote C: van Columbusmuseum tot schetsen van Goya. Ryanair vliegt sinds deze winter van Charleroi rechtstreeks naar Las Palmas de Gran Canaria, vanaf 44 euro retour.

In Las Palmas, de stad die zichzelf de hoofdstad van de Atlantische Oceaan noemt, is het lekker warm. Terwijl de winter in België steeds strenger wordt, is het weer op Gran Canaria heerlijk: denk aan lenteweer met een grote kans op zon en temperaturen rond de 20 graden. In de winter vindt er in Las Palmas een groot klassieke muziekfestival plaats en wordt er uitgebreid carnaval gevierd (26 januari tot 20 februari).

De lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair (www.ryanair.be) heeft sinds deze winter rechtstreekse vluchten naar de Canarische Eilanden. Vanaf Charleroi kan je nu rechtstreeks naar Las Palmas op Gran Canaria vliegen, of naar de naburige eilanden Lanzarote en Tenerife. Vanaf 31 maart 2010 komt er ook een rechtstreekse verbinding met Fuerteventura, het droogste van de Canarische eilanden. Je kan al een vlucht boeken van Charleroi naar Las Palmas vanaf 44 euro retour. Hier komen nog wel andere kosten bij, bijvoorbeeld om bagage mee te nemen.De grote, efficiënte luchthaven van de Canarische Eilanden ligt 20 kilometer ten zuiden van de stad. De toeristische dienst in de aankomsthal is open wanneer er vliegtuigen landen. Je kunt er een gedetailleerde kaart van het eiland krijgen. Om 15 en 45 minuten na het uur rijden er bussen van de luchthaven naar het ondergrondse busstation van Les Palmas, aan het Parque San Telmo (1), en naar het bovengrondse station bij Parque Santa Catalina (2). In dat laatste station moet je zijn om de hotels te bereiken waar we het verder over zullen hebben. Een busticketje kun je aan boord kopen en kost 1,90 euro. Een taxirit naar het centrum kost 25 à 28 euro.

De bijzondere geografie van Gran Canaria betekent dat Las Palmas een ongewone vorm heeft. Als je het ronde eiland met een wijzerplaat vergelijkt, ligt de stad op één uur. Een schiereiland steekt noordoostelijk uit in zee. Het historische centrum van de stad heet Vergueta. Het is de plek waar Juan Réjó in 1470 het Real de Las Palmas stichtte. Ten noorden van Vergueta ligt Triana, een andere interessante, historische wijk. Het drukke en aantrekkelijke moderne deel van de stad is bekend onder de naam Santa Catalina, en strekt zich vanaf Parque Santa Catalina uit naar het westen. De baai krult weg naar het noordwesten, en wordt bekroond door het Alfredo Kraus Auditorium (3). Dat is genoemd naar de tenor die hier geboren werd, en is the place to be om van cultuur met een grote C te genieten.

Het grootste deel van je tijd breng je best door in Santa Catalina enerzijds en Vergueta en Triana anderzijds. Wandelen van de ene naar de andere wijk is noch praktisch, noch aangenaam. De kustlijn is van de rest van de stad gescheiden door een autosnelweg met acht rijvakken. Spendeer geen fortuin aan taxi’s, maar spring op de gele bussen van het openbaar vervoer. Nummer 1 en 12 voeren je heen en weer tussen de twee stadsdelen voor de ronde prijs van 1,10 euro.

In verhouding met zijn bevolkingsaantal heeft Las Palmas minder bedden dan de vakantieoorden in het zuiden van het eiland. Dat wil zeggen dat de prijzen er aan de hoge kant liggen, en dat accomodatie voor de nacht vaak schaars is. De beste opties zijn geconcentreerd in het moderne, noordelijke deel van de stad.Als je een degelijk en goedkoop tweesterrenhotel wil, kan je Hotel Valencia (4) proberen. Het hotel kijkt uit over de markt in de Calle Valencia 64 (0034/928/292.584; www.hotelvalencia.org). Het is netjes, gastvrij en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Tweepersoonskamers kosten 45 euro, zonder ontbijt. Dat neem je best in een almuerzo-gelegenheid in de buurt.Het gerenoveerde Hotel Cantur (5) in de Calle Sagasta 28 (0034/928/273.000; www.hotelcantur.com) is goed gelokaliseerd, vlak bij bushaltes en het strand. De kamers zijn eenvoudig maar hebben allemaal een televisie met plasmascherm en een internetverbinding. Het ontbijt is meestal inbegrepen in de tarieven die tot 134 euro voor een tweepersoonskamer gaan, maar meestal lager liggen.Op het hoogste punt van de stad ligt het AC Las Palmas (6) in de Calle Eduardo Benot 3 (0034/902/292.293; www.ac-hoteles.com). Dit hotel is het grote, cilindervormige gebouw dat de stad domineert. De standaardprijs voor een grote, comfortabele tweepersoonskamer bedraagt ongeveer 140 euro, exclusief ontbijt, maar als je online goed op voorhand boekt, kun je die kamers soms voor de helft van de prijs krijgen.

Ontbijten in het AC Las Palmas is in verschillende opzichten een spectaculaire gebeurtenis. Het restaurant bevindt zich op de 23ste verdieping en heeft grote panoramische ramen die uitkijken over de grote, diverse stad. Het ontbijtbuffet kost 14 euro en is ook toegankelijk voor wie er niet logeert. AC Las Palmas presenteert een vers, piekfijn gepresenteerd ontbijtbuffet. Je krijgt er koffie à volonté.

Zin in een wandeling die eindigt op het strand? Start op de Plaza de España (7), het centrum van het moderne stadsgedeelte. Het plein is een groot rond punt waarop een beeldengroep staat die de dagelijkse struggle for life uitbeeldtGa in zuidwestelijke richting en wandel over de met palmbomen afgeboorde Avenida de Jos Mesa y López. Sla net voor het roze appartementsgebouw linksaf. De weinig aantrekkelijke Calle Churruca loopt naar de zee. Halverwege zie je een appartementsgebouw in de Calle Guatemala (8) dat het Las Palmas van vóór de projectontwikkelaars typeert. Beklim op het einde van de Calle Churruca de trappen, waar je plots een heel ander zicht krijgt. Dit is de Playa de las Canteras, een van de mooiste stadstranden ter wereld. Drie kilometer lang strekt dit goudbruine zandstrand, waar weinig toeristen komen, zich uit. Het is een levendig strand met een rustige zee: een rif voor de kust houdt de sterke stromingen tegen. Van op de goed onderhouden promenade zie je kitesurfers over de golven zoeven. De belangrijkste bezigheid hier is flaneren en genieten van de cafés, de excellente ijsbars, de beeldhouwwerken op straat, en de architectuur, waaronder het modernistische, met mozaïeksteentjes bezaaide appartementsgebouw El Charcol (9). Op het einde van de wandeling, waar de Calle Tenerife uitkomt op de promenade, kun je vaak zandsculpturen (10) zien.

Misschien word je om te lunchen aangelokt door La Marinera (11), dat langs het water ligt. Bewaar dat pleziertje voor ’s avonds. ’s Middags is het heerlijk om op de markt een feestmaal samen te stellen. De Mercado Central (12) is vlakbij, en elke dag, behalve zondag, open van 7.30 uur tot 14.30 uur. Een busrit verder is er de iets aantrekkelijkere Mercato de Vergueta (13). Die blijft later open en je hebt er de keuze uit verschillende barretjes en cafés om tapas te eten of een biertje te drinken. Als het mooi weer is, stel dan een picknickmand samen en installeer je in het zonnige openluchttheater (14).

De Mercato de Vergueta (13) is een kleurrijke, opwindende handelsplaats. Voor een iets gesofisticeerdere shoppingervaring moet je in de Calle Mayor de Triana zijn, die van het theater (14) naar Parque San Telmo (1) loopt. Hier vind je het hele gamma, van ‘alles voor één euro’-winkels tot de grote modehuizen, en veel mooie boetieken. Als je van plan bent om zwaar te gaan shoppen, kan je voor mode, gastronomie en huisraad terecht in de Corte Ingles (15). Het Spaanse grootwarenhuis ligt aan beide kanten van de Avenida de Jos Mesa y López. Het is, behalve op zondag, elke dag open van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Verder naar het noorden ligt het Centro Comercial El Muelle (16), een groot shoppingcenter.

Het groot Pepsilogo zal je misschien afschrikken, maar Bodegon el Biberon (17) is een gastvrije keet en de plek waar je moet zijn voor bier en tapas. Het interieur met tafels van madeirahout en halve wijnvaten als stoelen geeft de bar zijn eigen charme. Bodegon el Biberon ligt niet ver van Playa Las Canteras.

Dat je aan de baai zit en de branding hoort ruisen, is een van de dingen die dineren bij La Marinera (11) zo leuk maakt. Het restaurant ligt op de Plaza de la Puntilla (0034/928/468.802). Het heeft een uitstekend menu de la casa voor 19,50 euro. Daarvoor krijg je een indrukwekkende opeenvolging van gerechten, zoals visconsommé, gofia escaldo (een typisch Canarische pap op basis van maïs), een mooie salade, een perfect gebakken vis en ijs als dessert. Je krijgt er ook brood bij, en er is een glas bier of wijn inbegrepen in de prijs. Je kan ook eens de lokale variant van mosselen proberen, die lapas genoemd worden, gevolgd door een gewoonweg heerlijke gegrilde vis. Het restaurant heeft een mooie selectie Canarische wijnen op de kaart staan.

De Santa Anakathedraal (18) is het spirituele hart van Las Palmas. Men begon te bouwen aan de kathedraal in 1500, maar zeventig jaar later werden de werken stilgelegd omdat het geld op was. Pas in de 19de eeuw werd de kathedraal afgewerkt. De twee torens ervan domineren de wijk Vergueta. Het ideale tijdstip om ze te bezoeken is om 9 uur ’s ochtends op een zondag, een uur voor de eerste mis van de dag begint (de anderen zijn om 12 uur en 13 uur). Op weekdagen moet je 3 euro betalen, maar het is veel aangenamer om ze op een rustige zondagochtend te bezoeken. Pas dan kan je het indrukwekkende interieur in je opnemen. De architectuur lijkt de palmbomen die buiten staan te imiteren.

Vergueta is een heerlijke wijk om in rond te kuieren: de rustige, geplaveide straten, afgelijnd met mooie huisjes, doen denken aan de Andalusische dorpen of Cubaanse steden. Het historische centrum van Las Palmas heeft ook twee voortreffelijke musea waar je geen inkom hoeft te betalen.Het eerste museum dat op zondag opengaat, is het Casa de Colón (19) in de Calle Colón 1 (0034/928/312.373). Elke dag om negen uur gaan de deuren open, in het weekend tot 15 uur en in de week tot 19 uur. Columbus, die zijn naam (Colón) gaf aan dit museum, heeft hier een paar keer gelogeerd in je jaren 1492, 1493 en 1502, op weg naar Amerika. In het museum kun je van alles te weten komen over de reizen van Columbus middels replica’s van oude zeekaarten, scheepsmodellen en een replica van een scheepscabine van een antiek schip. Alleen al de patio met de weelderige plantengroei, de antieke waterput en de kleurige papegaaien is een bezoek waard. Tevens krijg je een goede indruk hoe een koloniaal huis uit de 16e eeuw er van binnen uit zag. Het Centro Atlántico de Arte Moderno (CAAM) (20) is niet veraf. Het ligt in de Calle Los Balcones 11 (0034/902/311.824; www.caam.net; openingsuren: 10 uur-14 uur op zondag, 10 uur-21 uur van dinsdag t.e.m. zaterdag). Vanaf het moment dat je door de mooie oude deuren wandelt, merk je dat dit een verrassend andere locatie is. Het interieur is gerenoveerd op een stijlvolle, laat-twintigste-eeuwse manier. Er zijn alleen maar hoeken van negentig graden en de overheersende kleur is wit. Hier kan je momenteel de werken van Goya over oorlog en lijden bewonderen in de tentoonstelling ‘Goya, cronista de todas las guerras’. Ook de andere tentoonstellingen zoals ‘Guerra des Imagines’ en ‘Territorio Okkupado’ gaan over hetzelfde thema: machtsstrijd, wapengekletter en menselijk lijden .

Café Patagonia, vlak bij het theater (14), heeft een terras dat het hele voetpad in beslag neemt en is dé plek voor koffie, vers fruitsap en gebak. Als de zon zich verstopt, ga dan naar de chique Taberna Las Ranas aan de andere kant van het theater.

Het Parque Santa Catalina (2) is het kloppende hart van de stad. Dit levendige park annex plein onder de palmbomen heeft een speeltuin voor kinderen, maar ook oudere mensen komen hier samen om domino te spelen of koffie te drinken. Het park komt een paar keer per jaar helemaal tot leven met festivals zoals WOMAD, het Festival van Dans en Theater, en het Filmfestival. Museum Elder, het wetenschappelijk museum van Gran Canaria, ligt aan de rand van Parque Santa Catalina.

Neem bus nummer één voor een meer dan een uur durende trip naar Puerto de Mogá, in het verre zuiden van het eiland. De bussen vertrekken in het weekend elk half uur vanuit het busstation aan Parque San Telmo (1), en in de week elke twintig minuten. Van op de bus zie je de helft van het eiland, inclusief de spectaculaire kustlijn die eindigt aan de charmante vissershaven van Puerto de Mogá. Met zijn mooi strand en excellente cafés en restaurants is dit heerlijke dorp het beste bewijs dat Gran Canaria zoveel meer is dan massatoerisme.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234